1 Μαρτίου : Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων

1 Μαρτίου : Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι ακόμα και σήμερα, υφίστανται διακρίσεις λόγω φύλου, ηλικίας, εθνικότητας, καταγωγής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας, διάγνωσης με HIV και για πολλούς άλλους λόγους ανάλογα με τις συνθήκες και το περιβάλλον διαβίωσής τους. Τις περισσότερες φορές ο στιγματισμός που βιώνουν οφείλεται στην προκατάληψη, στην άγνοια ή ακόμα και στον φόβο.
Η 1η Μαρτίου έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως η Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων από τον ΟΗΕ, με αφορμή το πρόγραμμα που έχει ενεργοποιήσει για τον ιό HIV/AIDS. Στόχος του οργανισμού είναι οι νομοθετικές αλλαγές όλων των κρατών ώστε να εξασφαλίζουν ισότητα και προστασία για όλους τους ανθρώπους, χωρίς εξαιρέσεις.
Με αφορμή την ημέρα αυτή παρακάτω θα αναφερθούμε στους 5 πιο συνηθισμένους μύθους γύρω από τη μετάδοση του HIV, οι οποίοι δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για στιγματισμό και διακρίσεις.
1. Οι κοινωνικές συναναστροφές με οροθετικούς αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV. Ο ιός δε μεταδίδεται με το άγγιγμα, τον ιδρώτα ή το σάλιο, ούτε από την κοινή χρήση οικιακών αντικειμένων.
2. Δεν ενδείκνυται η κοινή χρήση πισίνας με κάποιον οροθετικό. Δεν υπάρχει φόβος μετάδοσης του ιού στις πισίνες, καθώς ο ιός βρίσκεται σε μεγάλη αραίωση και σκοτώνεται από το χλώριο.
3. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τσίμπημα κουνουπιού. Όταν το κουνούπι τσιμπάει κάποιον άνθρωπο δεν εγχέει αίμα που να προέρχεται από προηγούμενο τσίμπημα, γεγονός που καθιστά τη μετάδοση του ιού αδύνατη.
4. Η χρήση του προφυλακτικού δεν μας προφυλάσσει πλήρως στις σεξουαλικές επαφές. Η χρήση του προφυλακτικού είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του ιού HIV (και όχι μόνο), εφόσον χρησιμοποιείται σε κάθε είδους σεξουαλική επαφή, από την αρχή μέχρι το τέλος.
5. Όσοι μολύνονται από τον ιό, πεθαίνουν. Οι άνθρωποι που έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτικές θεραπείες οι οποίες καταστέλλουν την αναπαραγωγή του ιού, αναμένεται ότι μπορούν να έχουν ένα φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής.

Παγκόσμια ημέρα μηδενικών διακρίσεων


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.