10 σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σου με τα χρήματα είναι διαταραγμένη

10 σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σου με τα χρήματα είναι διαταραγμένη

Όλοι έχουν μια πολύπλοκη σχέση με τα χρήματα και αυτό αντανακλάται στην καθημερινότητα και στις σχέσεις.  Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεστε τα χρήματα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε δύο παράγοντες: στην ανατροφή που λάβατε κατά την παιδική σας ηλικία σχετικά με τα χρήματα και τις αξίες, και στον τρόπο με τον οποίο οργανώσατε αυτές τις πληροφορίες στο μυαλό σας.

Αυτή η σχέση με τα χρήματα βρίσκεται σε ένα φάσμα. Σε κάθε άκρο του φάσματος υπάρχει οικονομική ανασφάλεια. Στο ένα άκρο, μπορεί να είστε εξαιρετικά φειδωλοί και να σας απασχολεί η σχετική στενότητα των μέσων σας- στο άλλο άκρο, μπορεί να είστε πολύ σπάταλοι.

 1. Ποτέ δεν έχεις αρκετά χρήματα.
 2. Χρωστάς χωρίς να σε ενοχλεί.
 3. Αποφεύγεις να ξοδέψεις χρήματα με κάθε κόστος.
 4. Χρησιμοποιείς τα χρήματα για να αγοράσεις αγάπη και αναγνώριση.
 5. Εξαιτίας του τρόπου που χειρίζεσαι τα χρήματα έχεις βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.
 6. Δεν μπορείς να αρνηθείς, όταν κάποιος σου ζητά χρήματα.
 7. Αισθάνεσαι ενοχές, επειδή έχεις πολλά χρήματα.
 8. Δίνεις χρήματα σε άλλους, ακόμα κι αν ξέρεις ότι έτσι ενισχύεις τις κακές τους επιλογές.
 9. Λες ψέματα στον/στη σύντροφό σου για τα χρήματα που ξοδεύεις.
 10. Αρνείσαι να μιλήσεις για χρήματα και να απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικές με τα οικονομικά σου π.χ. τι μισθό παίρνεις, πόσο πλήρωσες στην εφορία κλπ. ακόμα και σε συγγενικά σου πρόσωπα.

Παρόλο που δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμα στα διαγνωστικά εγχειρίδια της ψυχιατρικής, οι διαταραχές που σχετίζονται με τα χρήματα συναντούνται καθημερινά τόσο στην κλινική πράξη όσο και στην απλή καθημερινότητα.

 1. Αποφευκτικές διαταραχές χρήματος:

Οικονομική άρνηση: όταν προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, αποφεύγουμε να βλέπουμε τις κινήσεις των λογαριασμών  ή των πιστωτικών καρτών. Έχουμε μία ασαφή εικόνα της οικονομικής μας κατάστασης και συσωρρεύουμε χρέος, χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Οικονομική απόρριψη: παρουσιάζεται στα άτομα που έχουν χρήματα, αλλά λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης νιώθουν ενοχές για τη συσσώρευση του πλούτου τους.

 1. Διαταραχές υπερτίμησης του χρήματος:

Καταναγκαστική αποταμίευση: η αιματηρή οικονομία με στόχο το αυξανόμενο χρηματικό πλεόνασμα που προσδίδει στο άτομο μία αίσθηση ασφάλειας, σιγουριάς και εκτόνωσης του άγχους.

Καταναγκαστική κατανάλωση: η διαταραχή κατά την οποία το άτομο για να χαλαρώσει από τις ανησυχίες του ή τα υπόλοιπα αρνητικά συναισθήματά του καταφεύγει σε συνεχείς αγορές.

 1. Διαταραχές χρήματος συνδεόμενες με τις ανθρώπινες σχέσεις

Οικονομική «απιστία»: η αποφυγή αποκάλυψης στον/στη σύντροφό  του ποσού των εξόδων, ή κρυφές αγορές και κρυφοί λογαριασμοί.

Οικονομική παροχή: η τάση να δίνει κανείς χρήματα στους άλλους είτε έχει τη δυνατότητα να τα διαθέσει είτε όχι. Η αδυναμία να πει όχι όταν κάποιος του ζητά δανεικά. Πολύ συχνά η διαταραχή παρατηρείται ενδο-οικογενειακά κυρίως από τους γονείς προς τα παιδιά. Αυτό που δεν συνειδητοποιεί ο «δανειστής» είναι ότι προσφέροντας χρήματα υποδαυλίζει την ανεξαρτησία του δανειζόμενου και του στερεί τη δυνατότητα  να αναλάβει μόνος του την οικονομική του ανεξαρτησία.

10 σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας με τα χρήματα είναι διαταραγμένη


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.