10 πράγματα που πρέπει κάθε δάσκαλος να γνωρίζει για το παιδί με τραύμα

10 πράγματα που πρέπει κάθε δάσκαλος να γνωρίζει για το παιδί με τραύμα

Για κάθε παιδί που έχει βιώσει  τραύμα, το να μάθει, το να διδαχθεί στο σχολείο, μπορεί να είναι για εκείνο, μία πολύ δύσκολη διαδικασία.

Στο πένθος, η θλίψη είναι εμφανής. Στο τραύμα όμως τα συμπτώματα μπορεί να είναι εκτενώς μη αναγνωρισμένα επειδή μοιάζουν με αυτά άλλων προβλημάτων, όπως ο θυμός, η εκδραμάτιση, η δυσκολία συγκέντρωσης και εκτέλεσης κανόνων ή  η δυσκολία συνεργασίας με μία ομάδα. Συνήθως οι μαθητές διαγιγνώσκονται λανθασμένα με άγχος, διαταραχές συμπεριφοράς ή διαταραχές προσοχής, χωρίς να γίνεται αντιληπτό ότι έχουν κάποιο τραύμα που πυροδοτεί αυτές τις αντιδράσεις.

Η μάθηση για τα παιδιά που έχουν βιώσει μία τραυματική εμπειρία, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά δύσκολη και να μοιάζει με ένα συνεχή αγώνα.  Από τη στιγμή όμως  που θα γίνει αντιληπτή η ύπαρξη τραύματος στη βάση του προβλήματος μιας συμπεριφοράς, μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να τα βγάλει πέρα στο σχολείο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για το Τραύμα και την Απώλεια στα παιδιά (National Institute for Trauma and Loss in Children -TLC), τα δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε δάσκαλος για τα παιδιά που έχουν βιώσει κάποιο ψυχικό τραύμα είναι τα εξής:

1. Τα παιδιά δεν προσπαθούν να «πατήσουν τα κουμπιά» σας ή να σας προκαλέσουν δείχνοντας επιτηδευμένα αδιαφορία ή αμέλεια.

2. Ανησυχούν έντονα για το τι θα τους συμβεί μετά και νιώθουν ασφάλεια στη σταθερή ρουτίνα.

3. Ακόμη και αν μία κατάσταση δεν φαίνεται τόσο οδυνηρή για εμάς, μπορεί να βιώνεται πολύ άσχημα από τα παιδιά και αυτό που μετράει περισσότερο είναι πως νιώθουν τα ίδια τα παιδιά.

4. Το τραύμα δεν συνδέεται πάντα με τη βία.

5. Δεν χρειάζεται να γνωρίσουμε επακριβώς τι προκάλεσε το τραύμα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε.

6. Τα παιδιά που βιώνουν τραύμα έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι είναι καλά σε κάτι και μπορούν να «επηρεάσουν τον κόσμο». Η αίσθηση ικανότητας, αυταξίας και ελέγχου, ενδυναμώνουν συναισθηματικά.

7. Υπάρχει μία άμεση σχέση ανάμεσα στη μάθηση και το στρες. Τα παιδιά πρέπει να νιώσουν ασφάλεια και υποστήριξη για να μπορέσουν να διδαχθούν κάτι.

8. Η αυτό-ρύθμιση μπορεί να είναι μία κυρίαρχη πρόκληση για όσους μαθητές υποφέρουν από τραύμα. Τα συχνά διαλείμματα βοηθούν.

9. Είναι εντάξει να ρωτάμε ευθέως τα παιδιά τι μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε, ώστε για να νιώσουν καλύτερα.

10. Μπορούμε να στηρίξουμε τα παιδιά αυτά ακόμη και αν βρίσκονται εκτός της τάξης μας.

 

 

 

teacher child trauma1


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.