Εφαρμογές γνωριμιών: η νέα τάση

Εφαρμογές γνωριμιών: η νέα τάση

Οι εφαρμογές γνωριμιών ολοένα και αυξάνονται και όλα δείχνουν ότι οι διαδικτυακές γνωριμίες αφορούν ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Το 72% των millennials έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία φορά εφαρμογές γνωριμιών, ενώ μια μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αμερικής διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο όλων των γάμων στην Αμερική ξεκινά πλέον διαδικτυακά. Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν μόνο το Tinder, το οποίο  εξαπλώνεται ταχύτατα και στην Ελλάδα.

Οι περισσότερες εφαρμογές χρησιμοποιούν το swipe, τη μετακίνηση δηλαδή της οθόνης με το άγγιγμα των δαχτύλων, ώστε να αλλάξει η εικόνα. Ανάλογα με την επιθυμία σου, κάνεις είτε swipe στα δεξιά («ενδιαφέρομαι») είτε στα αριστερά («όχι, ευχαριστώ»). Παρόλο που το 72% των ατόμων κάτω των 40 παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί εφαρμογές γνωριμιών, λιγότερο από 1 στα 500 swipes οδηγεί έστω και σε απλή ανταλλαγή τηλεφωνικού αριθμού.

Γιατί, λοιπόν, συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε εφαρμογές γνωριμιών αφού τόσο σπάνια οδηγούν σε πραγματικές συναντήσεις; Τι μας κάνει να επιστρέφουμε για περισσότερα; Πώς επηρεάζει αυτό το φαινόμενο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας ή τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον;

Ο οργανισμός Badoo διερεύνησε τα 370 εκατομμύρια χρήστες του και διαπίστωσε ότι οι χρήστες ξοδεύουν κατά μέσο όρο 90 λεπτά κάθε μέρα για online dating.

Το Badoo διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τους χρήστες να περνούν κατά μέσο όρο εννέα λεπτά στην εφαρμογή κάθε φορά. Τα 90 λεπτά είναι ένας μέσος όρος. Μερικοί άνθρωποι περνούν πολύ λιγότερο χρόνο στο διαδίκτυο, ενώ άλλοι επενδύουν περισσότερο χρόνο. Όμως όλος αυτός ο χρόνος χρήσης αυτών των υπηρεσιών κάνει κάτι στον εγκέφαλό μας – επειδή είμαστε προσαρμοστικά πλάσματα που αντιδρούν στο περιβάλλον μας.

Πολλές από τις χημικές ουσίες που πυροδοτούνται στον εγκέφαλό μας ενώ χρησιμοποιούμε εφαρμογές γνωριμιών προέρχονται από την αντιμετώπιση των σχέσεων σαν ένα διαδικτυακό παιχνίδι. Σύμφωνα με τους ειδικούς η «παιχνιδοποίηση» είναι η εφαρμογή μηχανισμών παιχνιδιών σε περιβάλλοντα που δεν αφορούν παιχνίδια για να απλοποιηθεί μία διαδικασία που είναι σύνθετη  και πολύπλοκη, όπως π.χ. το φλερτ.

Όπως ακριβώς απελευθερώνονται ενδορφίνες κάθε φορά που παίζουμε το αγαπημένο μας παιχνίδι έτσι και η χρήση εφαρμογών γνωριμιών που μιμείται το περιβάλλον των παιχνιδιών πυροδοτεί τα ίδια συναισθήματα.

Ο ίδιος ο συνιδρυτής του Tinder J.Badeen λέει ότι “το να έχεις απρόβλεπτες, αλλά συχνές ανταμοιβές είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρακινήσεις κάποιον να συνεχίσει να προχωράει μπροστά”.

Η «παιχνιδοποίηση» των εφαρμογών γνωριμιών απελευθερώνει τις νευροχημικές ουσίες ντοπαμίνη και σεροτονίνη μέσω των ανταμοιβών που απολαμβάνει κανείς (θετικά swipes, μηνύματα, κλπ). Ενώ τα νευροχημικά συστήματα ανταμοιβής μπορούν να οδηγήσουν σε ενθουσιασμό και βραχυπρόθεσμη ευχαρίστηση, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε εθισμό, εξουθένωση και αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης.

Σε πρόσφατες έρευνες διαπιστώθηκε ότι υπήρχε υψηλότερη συσχέτιση της προτίμησης της διαδικτυακής κοινωνικής αλληλεπίδρασης με την καταναγκαστική χρήση εφαρμογών γνωριμιών για άτομα με υψηλό επίπεδο μοναξιάς ή κοινωνικού άγχους.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι “ανεξαρτήτως φύλου, οι χρήστες του Tinder ανέφεραν λιγότερη ψυχοκοινωνική ευημερία και περισσότερους δείκτες δυσαρέσκειας για το σώμα τους από ό,τι οι μη χρήστες”.

Ένα άλλο φαινόμενο που βαίνει αυξανόμενο κατά τη χρήση των εφαρμογών γνωριμιών είναι η άνοδος του Ghosting της απρόσμενης και ξαφνικής απόσυρσης από τη ζωή κάποιου και της αγνόησης κάθε προσπάθειας επικοινωνίας. Το ένα τέταρτο των χρηστών εφαρμογών γνωριμιών δήλωσε ότι έχει γίνει ghosted στο παρελθόν, ενώ το ένα πέμπτο δήλωσε ότι έχει κάνει ghosted σε άλλο άτομο.

Έχουμε, ταυτόχρονα, τόσο έναν δραματικό πολλαπλασιασμό των τρόπων εύρεσης συντρόφων, όσο και μια σημαντική μείωση του κινδύνου ζημιάς στη φήμη που προκύπτει από κακά πρότυπα συμπεριφοράς στον πραγματικό κοινωνικό περίγυρο. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται αποδεκτή και «κανονικοποιείται» μία κακή συμπεριφορά η οποία στον πραγματικό κόσμο θεωρείται αγενής, εχθρική και απαράδεκτη.

Φυσικά, υπάρχουν πολλά θετικά από τη χρήση των εφαρμογών  γνωριμιών. Τα άτομα που δυσκολεύονται να βρουν σύντροφο, είτε λόγω χρόνου, είτε φυσικής συστολής, είτε λόγω ιδιαιτεροτήτων διευκολύνονται μέσω των εφαρμογών. Εκτός αυτού, οι πιθανοί σύντροφοι δεν περιορίζονται στον στενό κοινωνικό κύκλο με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα σωστό ταίριασμα.

Συγκρίνοντας τα ζευγάρια που γνωρίστηκαν σε εφαρμογές γνωριμιών με εκείνα που γνωρίστηκαν εκτός σύνδεσης διαπιστώθηκε ότι εκείνα που γνωρίστηκαν σε εφαρμογές γνωριμιών ήταν εξίσου ευτυχισμένα με τα άλλα ζευγάρια. Επιπλέον, αυτά τα ζευγάρια διέφεραν από τα άλλα ζευγάρια σε έναν βασικό σημείο: Είχαν ισχυρότερη επιθυμία να δημιουργήσουν οικογένεια από ό,τι εκείνα που συνδέθηκαν εκτός σύνδεσης.

Μελετώντας κανείς τα ερευνητικά δεδομένα για τη χρήση των εφαρμογών γνωριμιών καταλήγει σε ένα σίγουρο συμπέρασμα: ήρθαν για να μείνουν.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.