5 λόγοι για τους οποίους τα κορίτσια δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση στις αναπτυσσόμενες χώρες

5 λόγοι για τους οποίους τα κορίτσια δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση στις αναπτυσσόμενες χώρες

Πρώιμος γάμος

Σε πολλές χώρες ακόμα και σήμερα ο γάμος θεωρείται πιο σημαντικός από τη μόρφωση ενός κοριτσιού. 15 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται πριν ενηλικιωθούν. Το φαινόμενο παρατηρείται και σε προηγμένες χώρες, κυριαρχεί όμως στη Νιγηρία (76%), στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία (76%) και στο  Τσαντ  (68%). Είναι πραγματικά θλιβερό,  αλλά ένα κορίτσι κάτω των 15 ετών εξαναγκάζεται σε γάμο κάθε 7 δευτερόλεπτα.

Εφηβική εγκυμοσύνη

1 εκατομμύριο κορίτσια μικρότερα των 15 ετών γίνονται μητέρες Περίπου 16 εκατομμύρια κορίτσια μεταξύ των 15 και 19 θα αποκτήσουν παιδί, συχνά χωρίς τη συμπαράσταση του πατέρα. Τα περισσότερα από αυτά δεν επιστρέφουν στο σχολείο μετά τον τοκετό, είτε γιατί φοβούνται το στίγμα είτε γιατί δεν έχουν πρόσβαση στο σχολείο, είτε γιατί δεν έχουν κάπου να αφήσουν το μωρό τους.

Παιδική εργασία

Σε πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου η μόρφωση των κοριτσιών δεν είναι προτεραιότητα όπως η μόρφωση των  αγοριών. Σε αυτές τις χώρες τα κορίτσια προορίζονται για εργασία μέσα ή έξω από το σπίτι. Περισσότερα από 168 εκατομμύρια κορίτσια δουλεύουν αντί να πηγαίνουν στο σχολείο, χάνοντας κάθε πιθανότητα να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους.

Επικινδυνότητα

Πολλοί γονείς δεν στέλνουν τα κορίτσια τους στο σχολείο γιατί ζουν σε περιοχές στις οποίες η πιθανότητα σεξουαλικής κακοποίησης των ασυνόδευτων κοριτσιών είναι αυξημένη. Μία μελέτη στην Ινδία το 2016 ανέφερε ότι περίπου τα μισά από τα κορίτσια που συμμετείχαν στην έρευνα, είχαν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση καθώς πήγαιναν στο σχολείο τους. Επιπλέον στις περιοχές που επικρατούν εμπόλεμες συγκρούσεις τα κορίτσια σχολικής ηλικίας αποτελούν εύκολο στόχο για σεξουαλική βία, απαγωγές ή ακόμα και εκτελέσεις.

Αναπηρία

Τα κορίτσια που πάσχουν από κάποια αναπηρία περιθωριοποιούνται σε πολλά μέρη του κόσμου και το στίγμα στην οικογένεια είναι βαρύ, καθώς περιορίζεται η πιθανότητα να παντρευτούν. Υπάρχουν χώρες που τα κορίτσια αυτά μένουν κλεισμένα στο σπίτι, χωρίς να έχουν ποτέ την ευκαιρία να συναναστραφούν με κάποιο μέλος της κοινότητάς τους, να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και φυσικά να μορφωθούν.

 

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.