Σχέσεις: 6 σημάδια που δείχνουν  ότι κινδυνεύεις από τον σύντροφό σου

Σχέσεις: 6 σημάδια που δείχνουν  ότι κινδυνεύεις από τον σύντροφό σου

Είναι εύκολο να δεις τα προειδοποιητικά σημάδια μιας επικίνδυνης σχέσης, αν ξέρεις τι να ψάξεις. Είναι γνωστό πως η  κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συμπεριφορές βίας. Το ιστορικό βίαιης συμπεριφοράς είναι επίσης ένα σημάδι ότι πιθανώς αυτή η συμπεριφορά θα επαναληφθεί. Οτιδήποτε σε κάνει να νιώθετε άβολα ή σου δημιουργεί φόβο είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά υπάρχουν και κάποια σημάδια τα οποία δεν είναι τόσο ξεκάθαρα και στις αρχές της σχέσης μπορεί να θεωρηθούν λανθασμένα ως δείγμα μεγάλης αγάπης.

  1. Κτητικότητα

Η κτητικότητα μπορεί να εκφράζεται με τη μορφή ζήλιας που στην αρχή είναι ελεγχόμενη αλλά στη συνέχεια μπορεί να γίνει ανυπόφορη. Καταλήγει να σχολιάζει τα ρούχα σου με τρόπο που σε αναγκάζει να σκέφτεσαι τι θα φορέσεις για να μην εκνευριστεί, σχολιάζει τους φίλους σου αρνητικά απομακρύνοντας σε τελικά από αυτούς, θεωρεί ότι είναι δικό σου λάθος όταν κάποιος σε φλερτάρει, σε κατηγορεί συχνά για απιστία, έχει υπερβολικό άγχος και μεγάλη ένταση όταν καβγαδίζετε. Στο τέλος αλλάζεις τη ζωή σου για να  μη ζηλεύει, αλλά ούτε αυτό είναι αρκετό.

  1. Έλεγχος

Οποιαδήποτε προσπάθεια ελέγχου της ζωής σου είναι σημάδι κινδύνου. Συχνά σε μια ελεγχόμενη σχέση, το άλλο άτομο περιμένει να συμμορφωθείς με τις προσδοκίες του για το πώς πρέπει να φαίνεσαι και να συμπεριφέρεσαι. Μπορεί να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του ισχυριζόμενο ότι προσπαθεί να σε βοηθήσει επειδή σε αγαπάει, αλλά στην ουσία ικανοποιεί την ανάγκη που έχει για έλεγχο. Δείγματα επιβολής ελέγχου είναι ο έλεγχος των κλήσεων και των μηνυμάτων σου, η επιθυμία πρόσβασης στους λογαριασμούς σου στα κοινωνικά δίκτυα, ο έλεγχος της κοινωνικής ή οικονομικής σου δραστηριότητας κ.λπ. Στην πορεία της σχέσης, έχει ανάγκη να ξέρει τα πάντα για σένα, εμφανίζεται «τυχαία» σε μέρη που είχες αναφέρει ότι θα πας και αμφισβητεί αυτά που λες για το πώς πέρασες τη μέρα σου.

  1. Επιθετικότητα

Οποιαδήποτε συμπεριφορά που είναι επιθετική είναι τοξική, αλλά στις ερωτικές σχέσεις η τοξικότητα δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή  λόγω της ομίχλης που προκαλεί ο έρωτας. Οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής σε σένα ή σε οποιονδήποτε άλλο είναι ανησυχητικό σημάδι κρυφής επιθετικότητας. Η σκληρή συμπεριφορά απέναντι σε άλλους ανθρώπους ή ζώα είναι ένα σημάδι επιθετικότητας, όπως και οι εκδηλώσεις θυμού που περιλαμβάνουν χτυπήματα ή ρίψεις αντικειμένων. Οι απειλές, η αδυναμία αυτοελέγχου και τα υπερβολικά νεύρα, δείχνουν έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να ελέγξει τις παρορμήσεις του και γι΄αυτό είναι εν δυνάμει επικίνδυνος. Η επιθετικότητα δεν νομιμοποιείται ούτε όταν πλαισιώνεται από μία ιδεολογία π.χ. πολιτική, αθλητική, θρησκευτική κ.λπ.

  1. Ανειλικρίνεια

Η ειλικρίνεια είναι η βασική αρχή για τη θεμελίωση μίας σχέσης εμπιστοσύνης. Ακόμα και τα μικρά ψέματα δεν έχουν χώρο μεταξύ δύο ανθρώπων  που αγαπιούνται. Οι άνθρωποι είναι ανειλικρινείς για διάφορους λόγους: μπορεί να προσπαθούν να υπερβάλλουν τη δική τους αξία, να αποδράσουν από μία δυσάρεστη κατάσταση ή να μειώσουν κάποιον άλλο ή απλά γιατί έχουν συνηθίσει να προκαλούν δράματα και εντάσεις. Ο ασαφής και αόριστος λόγος, η απόκρυψη λεπτομερειών, η αποφυγή απαντήσεων είναι ενδείξεις ανθρώπου που έχει κάτι να κρύψει. Ο λόγος για τον οποίο το άτομο οδηγείται σε αυτήν τη συμπεριφορά δεν έχει σημασία, η έλλειψη ειλικρίνειας και τιμιότητας καθιστούν αδύνατη μια υγιή σχέση.

  1. Ανευθυνότητα

Η ανεύθυνη συμπεριφορά μπορεί να πάρει πολλές μορφές και συχνά είναι δύσκολο να αναγνωριστεί. Τα συνεχή οικονομικά προβλήματα ή η κακή διαχείριση των χρημάτων μπορεί να αποτελούν ένδειξη ανεύθυνου ατόμου, όπως και η αδυναμία να διατηρήσει μια εργασία για πολύ καιρό. Όταν κάποιος περιμένει από άλλους να τον υποστηρίξουν οικονομικά ή να τον επαναφέρουν μετά από κάποια αποτυχία, αυτό είναι μια σαφής κόκκινη σημαία. Όλοι χρειάζονται βοήθεια κάποιες φορές, αλλά ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο κατά το οποίο περιμένουμε από τους άλλους να διορθώσουν τα λάθη μας είναι δηλωτικό ενός ανθρώπου που όχι μόνο δεν μπορεί να συνεισφέρει σε μία υγιή σχέση, αλλά θα ζητά διαρκώς περισσότερα.

  1. Εγωκεντρισμός

Οι εγωκεντρικοί άνθρωποι σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους, αγνοώντας ή υποτιμώντας τα συναισθήματα των άλλων. Περιμένουν από άλλους να καλύψουν τις ανάγκες τους, τόσο τις σωματικές όσο και τις συναισθηματικές, χωρίς να ανταποδίδουν αναλογικά. Όταν βρεθείς σε μία σχέση με ένα εγωκεντρικό άτομο, προοδευτικά καταλήγεις να ασχολείσαι μόνο με την ικανοποίηση των δικών του αναγκών και οι δικές σου παροπλίζονται. Όταν σε μία σχέση δεν υπάρχει αμοιβαιότητα και ανταποδοτικότητα κινδυνεύεις να εγκλωβιστείς και να ξεχάσεις τον εαυτό σου.

Μια υγιής και ικανοποιητική σχέση μπορεί να είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας, αλλά όταν είναι ανθυγιεινή, μπορεί επίσης να επιφέρει τη μεγαλύτερη ζημιά. Μια υγιής σχέση είναι σχέση εμπιστοσύνης, καλοσύνης, σεβασμού, κατανόησης και γενναιοδωρίας, που προσφέρει υποστήριξη και ενθάρρυνση και επιτρέπει στο άτομο να είναι ο εαυτός του. Μια ανθυγιεινή σχέση είναι εκεί όπου υπάρχει βία, δυσπιστία, σκληρότητα, έλλειψη ανάληψης ευθύνης, ανισορροπία δύναμης, κατηγορίες, χειραγώγηση ή υπερβολική ζήλια. Όταν υπάρχει έλλειψη σεβασμού σε μια σχέση, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Όταν αναγνωρίσεις αυτά τα σημάδια, μην τα αγνοήσεις και μην αφιερώσεις πολύ χρόνο περιμένοντας ότι κάτι θα γίνει και θα επέλθει μία θετική αλλαγή. Πρώτα πρέπει να γίνει η αλλαγή και μετά να δεσμευτείς στη σχέση. Αλλιώς, αποδέξου την πραγματικότητα και απομακρύνσου όσο πιο γρήγορα μπορείς.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.