Αδερφικοί καβγάδες : Μέτρα πρόληψης

Αδερφικοί καβγάδες : Μέτρα πρόληψης

Αδερφικοί καβγάδες : Μέτρα πρόληψης

Στην καθημερινότητά μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με διαφωνίες και συγκρούσεις είτε σε προσωπικό, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Ωστόσο αν ρωτήσουμε τους γονείς, μάλλον θα πουν ότι οι πιο σημαντικές «μάχες» που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι οι καβγάδες μεταξύ των παιδιών τους. Δεν χρειάζεται να μας ανησυχούν ή να μας προβληματίζουν τέτοιου είδους συγκρούσεις, καθώς αποτελούν φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης των παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε αναπτύσσονται οι δεξιότητες της επίλυσης συγκρούσεων και της διαπραγμάτευσης, που θα τους φανούν πολύ χρήσιμες αργότερα στη ζωή τους.

Με ποιους τρόπους όμως μπορούμε να επιτύχουμε ένα ειρηνικό κλίμα στο σπίτι; Δείτε ποιες πρακτικές μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας για να αποφύγετε τον ανταγωνισμό μεταξύ των παιδιών σας.

  1. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να αναλάβουν τον ρόλο του βοηθού. Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν. Δώστε τους ένα  ρόλο και  ένα λόγο για να μη βαριούνται και έτσι να αισθάνονται ότι συνεισφέρουν με αυτό τον τρόπο στις οικογενειακές υποχρεώσεις. Αποφύγετε να τους δώσετε παραπάνω αρμοδιότητες από αυτές που αντέχουν και που αρμόζουν στην ηλικία τους.
  2. Αποφύγετε τη σύγκριση μεταξύ των αδερφών, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τον χαρακτήρα τους και τη συμπεριφορά τους.
  3. Μην κάνετε τον διαιτητή, παίρνοντας το μέρος του ενός ή του άλλου. Ενθαρρύνετε τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση, έχοντας θέσει τα όρια πριν προκύψει η διαφωνία, π.χ. απαγορεύονται τα χτυπήματα ή οι βρισιές και κάντε την παρέμβασή σας μόνο όταν βλέπετε να παραβιάζονται οι κανόνες.
  4. Μην αγνοείτε τη σημασία του προσωπικού χώρου στα παιδιά. Αν δεν είναι εφικτό να έχουν ξεχωριστά δωμάτια, οργανώστε τον χώρο με τρόπο που επιτρέπει στο καθένα να έχει τα δικά του προσωπικά αντικείμενα και καθιερώστε κανόνες που αφορούν τον σεβασμό τους. Όπως π.χ. «δεν παίρνουμε κάτι, αν δεν ρωτήσουμε πρώτα».
  5. Οι οικογενειακές συζητήσεις είναι μία πολύ καλή συνθήκη για να συζητηθούν με ήρεμο τρόπο διάφορα θέματα που απασχολούν τόσο τα παιδιά όσο και εσάς. Τα παιδιά νιώθουν πως ακούγουνται τα παράπονά τους και δεν υποτιμάται η γνώμη τους, ενώ για εσάς είναι μία ευκαιρία να επαναπροσδιορίσετε όρια και κανόνες που βλέπετε ότι δεν τηρούνται.

Πάνω απ’ όλα φυσικά μην ξεχνάτε να διατηρείτε την ψυχραιμία σας!

Αδερφικοί-καβγάδες


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.