Αυξημένη όρεξη στα παιδιά εν μέσω καραντίνας;

Αυξημένη όρεξη στα παιδιά εν μέσω καραντίνας;

Ακόμα και μια σύντομη ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επιβεβαιώσει ότι εν μέσω καραντίνας το φαγητό έχει εξέχουσα θέση στην καθημερινότητά μας. Οι περιορισμοί των μετακινήσεων και ιδίως η τηλε-εκπαίδευση φαίνεται να οδηγούν τις μαμάδες ολοένα και πιο συχνά στην κουζίνα του σπιτιού και τα παιδιά στα ντουλάπια με τις λιχουδιές. Τι φταίει τελικά; Στην πραγματικότητα ξέρουμε πολύ καλά ότι το φαγητό δεν είναι μόνο θέμα επιβίωσης, αλλά και ένας γρήγορος τρόπος συναισθηματικής αποφόρτισης ή με άλλα λόγια μια συνηθισμένη στρατηγική αντιμετώπισης των δύσκολων καταστάσεων. Το φαγητό φαίνεται να μας ανακουφίζει προσωρινά και να λειτουργεί σαν παρηγοριά, όταν νιώθουμε άγχος ή ένταση. Λειτουργεί ως ανάπαυλα από την πλήξη και μπορεί πολύ εύκολα να γίνει το σύντομο διάλειμμά μας από μια κουραστική εργασία ή ένας ευχάριστος τρόπος να αποσπάσουμε την προσοχή μας, να μειώσουμε για λίγο την ένταση της δυσφορίας,  και να αλλάξουμε τη διάθεσή μας. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να μην πρωταγωνιστεί σε αυτήν την περίεργη και δύσκολη κατάσταση που ζούμε όλοι ξαφνικά;

Από άποψη διαιτολογίας, το πιθανότερο είναι ότι μερικές εβδομάδες λιγότερο ισορροπημένης διατροφής δεν θα προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα στα παιδιά – πέρα ίσως από κάποια επιπλέον κιλά (εάν φυσικά δεν συντρέχουν άλλοι ιατρικοί λόγοι). Είναι σίγουρα υπέροχο να μπορεί μια οικογένεια να διατηρήσει έναν σταθερό και ισορροπημένο ρυθμό στη διατροφική της ρουτίνα, αλλά σε αυτήν την περίοδο οι συνθήκες μάλλον επιτρέπουν μικρές παρασπονδίες που θα μας κρατήσουν μακριά από επιπλέον εντάσεις. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε να θέτουμε κάποια βασικά όρια στην ποσότητα ή ποιότητα της διατροφής, αλλά σίγουρα μια παγκόσμια πανδημία δεν φαίνεται να είναι και η πιο κατάλληλη περίοδος για να  επιμένουμε σε αυστηρούς κανόνες. Μπορούμε όμως να προσαρμόσουμε κάποια μικρά πράγματα και να έρθουμε πιο κοντά στον επιθυμητό στόχο!

  • Σκεφτείτε πόσο έχει πιθανόν αλλάξει το δικό σας διατροφικό πλάνο το τελευταίο διάστημα ή πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσετε τις υγιεινές ρουτίνες διατροφής σας. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δώστε επιλογές τροφών στα παιδιά για να αισθάνονται ότι έχουν έλεγχο στο τι μπορούν να καταναλώσουν. Αυτό μειώνει επίσης το άγχος της προετοιμασίας και την κούραση από την εκπλήρωση των απαιτήσεων για τα έξτρα γεύματα. Δοκιμάστε να δώσετε δύο επιλογές  για τα ενδιάμεσα γεύματα και επιτρέψτε στα παιδιά να αποφασίσουν μόνα τους μεταξύ αυτών.

 

  • Επίσης χρήσιμο είναι να εμπλέκονται τα παιδιά στην προετοιμασία ή τη διακόσμηση των γευμάτων, καθώς η ενεργή συμμετοχή μειώνει την ανάγκη για άμεση κατανάλωση τροφής. Εάν μπορείτε, βάλτε έτοιμα καθαρισμένα φρούτα και λαχανικά σε εμφανή σημεία, ώστε να αποτελούν μια εύκολα προσβάσιμη επιλογή σνακ για όλη την οικογένεια. Θυμηθείτε, οι ενήλικες λειτουργούν πάντα σαν πρότυπα ακόμα και χωρίς να το καταλαβαίνουν. Η συχνή ενυδάτωση είναι επίσης απαραίτητη, καθώς μεταξύ άλλων η αίσθηση της πείνας ενισχύεται με την μειωμένη κατανάλωση υγρών.

 

  • Εστιάστε στις λεπτομέρειες. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες χρειάζονται μια αίσθηση οργάνωσης και αυτό δεν είναι σίγουρα εύκολο να επιτευχθεί με τον εγκλεισμό στο σπίτι. Δοκιμάστε να ντυθείτε με ρούχα εξόδου από το πρωί και να αφήστε τις πυτζάμες για τον ύπνο και τις ώρες της χαλάρωσης. Η έλλειψη προγραμματισμού οδηγεί σε συναισθήματα χάους που μπορούν να αυξήσουν το άγχος και την απραγία. Είναι σημαντικό να ενισχύσετε την ομαλότητα και τον ρυθμό της οικογένειας όσο γίνεται. Αν για παράδειγμα συνηθίζατε να γευματίζετε όλοι μαζί, προσπαθήστε να διατηρήσετε αυτή τη συνήθεια, εξάλλου η σύνδεση με τους αγαπημένους είναι ανεκτίμητη.

 

  • Η συναισθηματική κατανάλωση τροφών μπορεί να γίνει πρόβλημα, εάν είναι ο μόνος μηχανισμός αντιμετώπισης της έντασης. Ενισχύστε εναλλακτικούς τρόπους και δεξιότητες εστιάζοντας σε κοινές δραστηριότητες, περιπάτους και οικογενειακές στιγμές χαλάρωσης, ακόμα και αν σημαίνει και κάποιες λιχουδιές παραπάνω την ώρα που θα απολαμβάνετε για παράδειγμα μια ταινία όλοι μαζί. Μπορείτε ακόμα να πειραματιστείτε με καινούργιες στρατηγικές αποφόρτισης, αναζητώντας δραστηριότητες που σας ευχαριστούν (π.χ. ζωγραφική, επιτραπέζια παιχνίδια, κάποιο χόμπι κ.ο.κ.), πιο έντονη σωματική άσκηση ή δοκιμάζοντας τεχνικές χαλάρωσης.

 

  • Επιστρατεύστε το χιούμορ. Το γέλιο είναι το αντίδοτο στη συναισθηματική θρέψη, αλλά και στην αβεβαιότητα που ζούμε. Σκεφτείτε το ψυγείο που διαμαρτύρεται καθώς κάποιο μέλος της οικογένειας ανοίγει την πόρτα του για τριακοστή φορά μέσα την ίδια μέρα. Τι θα λέγατε αν το ψυγείο είχε μια ταμπέλα προειδοποίησης; Ξεκινήστε τις χειροτεχνίες και  φτιάξτε τη δική σας  ταμπέλα μαζί με μια λίστα επιλογών σε συνεργασία με τα παιδιά: «Βαριέσαι, δεν πεινάς! Δοκίμασε να κάνεις…  τον χορό της πεινασμένης αρκούδας!”.

 

Καλή δύναμη σε όλους!

 

 



Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.