Αυτο-επιβεβαιώσεις: η ιδανική στρατηγική για το νέο έτος

Αυτο-επιβεβαιώσεις: η ιδανική στρατηγική για το νέο έτος

Το νέο έτος είναι η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσουμε μια νέα ευεργετική συνήθεια. Οι αυτο-επιβεβαιώσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε έναν πιο αισιόδοξο τρόπο να βλέπουμε τον εαυτό μας και να αντιλαμβανόμαστε τις εμπειρίες μας. Είναι απλές θετικές δηλώσεις ή φράσεις που λέμε στον εαυτό μας και μας βοηθούν να αντικαταστήσουμε αρνητικές σκέψεις που λειτουργούν σαν εμπόδια στην καθημερινότητά μας. Στην ουσία, οι επιβεβαιωτικές δηλώσεις μας επιτρέπουν να μετατοπίσουμε την εστίασή μας μακριά από τις αντιληπτές αποτυχίες ή ανεπάρκειές μας και να τη στρέψουμε στα δυνατά μας σημεία (είτε τα έχουμε ήδη είτε επιδιώκουμε να τα ενισχύσουμε), καθώς και σε πηγές ενδυνάμωσης, όπως οι προσωπικές μας επιτυχίες.

Η χρήση αυτο-επιβεβαιώσεων μπορεί να χαρακτηριστεί σαν πρακτική αυτοφροντίδας ή στρατηγική αυτοβοήθειας που χρησιμοποιείται για την προώθηση της αυτοπεποίθησης και της πίστης στις ικανότητές μας. Ακριβώς όπως όταν κάνουμε προπόνηση για να δυναμώσουμε το σώμα μας, οι επιβεβαιώσεις μπορούν να θεωρηθούν ως άσκηση για το μυαλό/εγκέφαλό μας. Βασικός στόχος είναι η ευθυγράμμιση των πράξεων, των σκέψεων και των συναισθημάτων μας προς ένα θετικό αποτέλεσμα. Οι αυτό-επιβεβαιώσεις μπορούν να μειώσουν το άγχος, να αυξήσουν την ψυχική ισορροπία, να βελτιώσουν τις επιδόσεις μας και να προετοιμάσουν για μια αλλαγή στη συμπεριφορά μας.

Ένας καλός τρόπος για να προκαλέσουμε την αλλαγή μακροχρόνιων μοτίβων και πεποιθήσεων είναι να ενεργούμε σαν να την έχουμε ήδη πετύχει – σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούν και οι αυτό-επιβεβαιώσεις. Η δημιουργία μιας νοητικής εικόνας του εαυτού μας σε μια συνθήκη που επιθυμούμε π.χ. να κάνουμε μια επιτυχημένη ομιλία ή να αντιμετωπίσουμε μία φοβία, ενεργοποιεί πολλές από τις περιοχές του εγκεφάλου που θα ενεργοποιούσε και το πραγματικό βίωμα αυτών των καταστάσεων. Ο εγκέφαλός μας μερικές φορές μπερδεύει στοιχεία της πραγματικότητας και της φαντασία, κάτι που μπορεί να είναι εκπληκτικά χρήσιμο. Η τακτική επανάληψη επιβεβαιωτικών δηλώσεων για τον εαυτό μας μπορεί να οδηγήσει τον εγκέφαλό σας να εκλάβει αυτές τις θετικές επιβεβαιώσεις ως γεγονότα. Όταν πιστεύουμε ότι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε κάτι, οι πράξεις συχνά ακολουθούν. Η εξάσκηση των θετικών επιβεβαιώσεων μάλιστα μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλό μας, το οποίο μπορεί να έχει αντίκτυπο και στον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τόσο τον συναισθηματικό όσο και τον σωματικό πόνο.

Είναι σημαντικό να διαλέγουμε φράσεις που μας ταιριάζουν, για αυτόν τον λόγο χρειάζεται να είμαστε επιλεκτικοί και να χρησιμοποιούμε μόνο όσες επιβεβαιωτικές δηλώσεις μας προκαλούν θετικά συναισθήματα ή μια αίσθηση ανακούφισης.  Για παράδειγμα δηλώσεις όπως “είμαι όμορφη” ή “αγαπώ τον εαυτό μου κάθε μέρα” συχνά αποτυγχάνουν, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τις  πιστεύουν πραγματικά. Οι επιβεβαιώσεις μπορούν να αφορούν οτιδήποτε και αν και φαίνονται παρόμοιες με τους στόχους, δεν λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Μια επιβεβαίωση ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας υπενθυμίζοντάς μας τι μπορούμε να κάνουμε στο εδώ και τώρα.

Μπορούμε δημιουργήσουμε τις δικές μας φράσεις ή να επιλέξουμε έτοιμες δηλώσεις (freebie 1, freebie 2). Οι περισσότερες είναι γραμμένες σε ενεστώτα χρόνο, είναι προσωπικές στη διατύπωση και αισιόδοξες στο περιεχόμενο. Πιο ουδέτερες ή συγκεκριμένες δηλώσεις είναι γενικά πιο χρήσιμες. Τείνουν μάλιστα να είναι πιο αποδοτικές, όταν επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή σε ρεαλιστικές αλλαγές που προσδοκούμε.

Λίγα λεπτά εξάσκησης την ημέρα είναι αρκετά για να αποκτήσουμε θετικά και μακροπρόθεσμα οφέλη. Αφού έχουμε επιλέξει τις αυτό-επιβεβαιώσεις μας μπορούμε να τις συνδυάσουμε με κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης ή αναπνοής πριν την εκφώνησή τους. Το να ακούμε μια επιβεβαιωτική δήλωση με τη δική μας φωνή είναι πιο αποτελεσματικό από  το να τη διαβάζουμε ή να τη σκεφτόμαστε. Μπορούμε να ξεκινήσουμε ψιθυριστά και σταδιακά να αυξήσουμε την ένταση της φωνής μας.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.