Αυτοπροδοσία

Αυτοπροδοσία

Η αυτοπροδοσία περιλαμβάνει όλα εκείνα τα πράγματα που κάνουμε παρόλο που γνωρίζουμε ότι είναι επιβλαβή για εμάς. Το αποτέλεσμα είναι σταδιακά να χάνουμε την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μας και να λειτουργούμε επιβαρυντικά απέναντι του. Όταν προδίδουμε τον εαυτό μας, δεν τον αγαπάμε, δεν τον φροντίζουμε και δεν τον αποδεχόμαστε όπως είναι. Δυστυχώς δεν γίνεται πάντα εύκολα αντιληπτό εάν όντως σαμποτάρουμε ή προδίδουμε τον εαυτό μας, καθώς αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς και σκέψης λειτουργεί τόσο σε συνειδητό όσο και σε ασυνείδητο επίπεδο. Συχνά αναπτύσσουμε μοτίβα προδοσίας του εαυτού μας επειδή βαθιά μέσα μας πιστεύουμε ότι είμαστε ανεπαρκείς και ανάξιοι.

Έχετε παρατηρήσει στον εαυτό σας την τάση να ελαχιστοποιείτε τις δικές σας ανάγκες;

Ένα άτομο που προδίδει τον εαυτό του ενδιαφέρεται πρωτίστως για το πώς παρουσιάζεται στους άλλους. Κάποια σημάδια μπορεί να είναι προφανή και να διαρκούν καιρό (π.χ. η συντήρηση μιας σχέσης ή καριέρας που κινείται ενάντια στις προσωπικές αξίες ή την ηθική μας πυξίδα, οι εθισμοί ή η προσκόλληση σε κακές συνήθειες που μας κρατούν πίσω στη ζωή μας), ενώ άλλα μπορεί να περιορίζονται σε στιγμές μέσα στη μέρα και απλώς να επαναλαμβάνονται (π.χ. περιπτώσεις που λέμε «ναι», ενώ στην πραγματικότητα θέλουμε να πούμε «όχι»).

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι κάποιες υποχωρήσεις δεν είναι απαραίτητες. Υπάρχει μια  λεπτή διαφορά ανάμεσα στην αυτοπροδοσία και τον συμβιβασμό. Όταν κάποιος συμβιβάζεται δεν προσποιείται ότι δεν ξέρει τι θέλει και δεν αποφεύγει να δηλώσει ξεκάθαρα την όποια προτίμησή του.  Αντίθετα, επιλέγει συνειδητά να υποχωρήσει παρότι ξέρει και έχει δηλώσει ότι δεν συμφωνεί απολύτως. Στην αυτοπροδοσία στόχος είναι η αποφυγή ανάληψης της προσωπικής ευθύνης.

«Τρεις πτυχές της συμπεριφοράς του “αυτοπροδότη” πάντοτε συνδυάζονται: κατηγορεί τους άλλους, δικαιολογεί τον εαυτό του και παρουσιάζεται ως θύμα». – C. Terry Warner

Συνήθως είναι δύσκολο να παρατηρήσει κανείς την πραγματική ζημιά που προκαλούν όλες αυτές οι μικρές αποφάσεις που παίρνουμε και εμπίπτουν στο φάσμα της αυτοπροδοσίας. Ας φανταστούμε μια σταγόνα νερό να πέφτει με σταθερή ροή για πολύ καιρό  πάνω σε μια πέτρα. Στην αρχή δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι, η δράση του νερού είναι μάλλον ανεπαίσθητη και μάλιστα μπορεί να κάνει για λίγο την επιφάνεια της πέτρας πιο γυαλιστερή και εντυπωσιακή. Στη διάρκεια του χρόνου όμως αυτή η σταθερή ροή της σταγόνας μπορεί να προκαλέσει σημαντική διάβρωση και η δράση της είναι τελικά καταστροφική.

 



Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.