Άγχος και καρδιοπάθεια

Άγχος και καρδιοπάθεια

Ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα του άγχους είναι η ταχυκαρδία και η επίγνωση της ύπαρξης  της καρδιάς στον θώρακα. Τις  περισσότερες  φορές  τέτοιου  τύπου συμπτώματα, λανθασμένα αποδίδονται σε καρδιακή δυσλειτουργία. Ο φαύλος κύκλος του άγχους και ο φόβος για πιθανό καρδιακό επεισόδιο μπορεί εύκολα να κλιμακωθεί, όπως στην περίπτωση μιας κρίσης πανικού, που συχνά συνοδεύεται και από άλλα έντονα συμπτώματα, π.χ. εφίδρωση ή αναπνευστική δυσχέρεια. Η μεταβολή στον όγκο του διοξειδίου του άνθρακα, κατά τον υπεραερισμό, μπορεί να προκαλέσει ζάλη και λιποθυμία, δυσχεραίνοντας τη διάκριση των σοβαρών συμπτωμάτων άγχους από μια πραγματική καρδιακή προσβολή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συχνά το άτομο αναζητά ιατρική φροντίδα ή επισκέπτεται το εφημερεύον νοσοκομείο θεωρώντας ότι παθαίνει  έμφραγμα. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να βιώσουν τον αιφνίδιο, έντονο θωρακικό πόνο –ως αντίδραση στην αύξηση των ορμονών του στρες-στα πλαίσια έντονης  συναισθηματικής  καταπόνησης.  Θα  μπορούσε  να  είναι  ο  θάνατος  ενός αγαπημένου,  ένα  διαζύγιο,  η  διάλυση  μιας σχέσης,  η  προδοσία,  ή  η  απόρριψη. Μερικές φορές όμως, η κατάσταση δεν έχει ως υπόστρωμα ένα δυσάρεστο συμβάν, αλλά ένα «ευχάριστο» στρες, όπως το να κερδίσουμε το λαχείο. Τόσο οι καρδιολόγοι όσο και οι ειδικοί ψυχικής υγείας έχουν μελετήσει τη σχέση άγχους  και  καρδιάς.  Η  συσχέτιση  αυτή  αναγνωρίζεται  απόλυτα  στην  ιατρική κοινότητα,  αλλά  οι φαρμακευτικές θεραπευτικές  επιλογές  είναι  ακόμα  υπό διερεύνηση. Παρόλο που δεν μπορούμε να απαλλαγούμε εντελώς από αγχωτικές καταστάσεις, υπάρχουν τεχνικές και δραστηριότητες, που μας βοηθούν να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο το άγχος επηρεάζει τον οργανισμό μας, όπως:

  • η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας
  • η ενασχόληση με δημιουργικές χειροτεχνίες, όπως το πλέξιμο
  • η  ενασχόληση  με  δραστηριότητες  ανάπτυξης  και  διατήρησης,  όπως  η κηπουρική ή η ζαχαροπλαστική
  • ο διαλογισμός
  • οι τεχνικές μυικής χαλάρωσης, όπως η προοδευτική μυική χαλάρωση κατά Jacobson, ή το γνωστό σε όλους μας μυοχαλαρωτικό μασάζ
  • οι ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοή

 

agxos kai kardiopatheia


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.