Αλλόκοτα και αστεία έθιμα Πρωτοχρονιάς από όλο τον πλανήτη

Αλλόκοτα και αστεία έθιμα Πρωτοχρονιάς από όλο τον πλανήτη

Κάθε αρχή του νέους έτους θέλουμε να είναι και ο προθάλαμος μίας καλής και ευτυχισμένης χρονιάς, γι’ αυτό και συνηθίζουμε να έχουμε κάποια έθιμα. Τα πιο συνηθισμένα είναι  το να αγοράζουμε γούρια, να σπάμε ρόδια, να φοράμε κόκκινα εσώρουχα ή να φωνάζουμε ένα αγαπημένο πρόσωπο να μπει πρώτο στο σπίτι μας για να μας κάνει «ποδαρικό», ώστε να πάει καλά η χρονιά. Φαίνεται ότι αυτή η συνήθεια έχει πολλές μορφές ανά τον πλανήτη , με κάποια έθιμα να μοιάζουν για εμάς αλλόκοτα και… πολλές φορές  αστεία!!

 • Νότια Αφρική

Αν βρεθείτε στη Νότια Αφρική πρέπει να διαλέξετε ένα χρώμα εσωρούχου με βάση το πως θέλετε να είναι η χρονιά σας, ενώ αυτό που κάνουν οι ντόπιοι για «γούρι» κάθε Πρωτοχρονιά είναι το να πετούν από τα παράθυρα τους κάποια παλιά έπιπλα για να δείξουν πως είναι έτοιμοι για νέα όμορφα πράγματα.

 • Ισπανία

Στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους ακριβώς 12 δευτερόλεπτα μετά τις 12, οι Ισπανοί πρέπει να φάνε 12 σταφύλια για να έχουν 12 ευτυχισμένους μήνες! Αυτό το έθιμο μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι και ουσιαστικά συμβολίζει το ότι όσο περισσότερα σταφύλια μπορούν να φάνε, τόσο πιο τυχερή θα είναι για αυτούς και η χρονιά που έρχεται.

 • Ιαπωνία

Αν βρεθείτε στη μακρινή Ιαπωνία την πρώτη μέρα του χρόνου πρέπει να χτυπήσετε όλα τα κουδούνια που έχετε 108 φορές, ώστε να πάει καλά το νέο έτος!

 • Γαλλία

Στη Γαλλία για έχετε «γούρι» πρέπει να φάτε πολλές και χοντρές τηγανίτες!

Τουρκία

Στην κοντινή Τουρκία, στην αλλαγή της χρονιάς και την πρώτη μέρα του νέου έτους πρέπει να φοράτε  κόκκινο εσώρουχο για να έχετε καλή τύχη.

 • ΗΠΑ

Στην Αμερική πρέπει να υποδεχτείτε τον νέο χρόνο με ….φιλιά! Φιλώντας τον σύντροφό τους ή ακόμη κι έναν άγνωστο δίπλα τους πιστεύουν ότι θα έχουν ένα όμορφο νέο έτος γιατί έτσι θα διώξουν τις κακές αναμνήσεις και την κακοτυχία του παρελθόντος και θα χαράξουν  μια νέα αρχή γεμάτη αγάπη.

 • Βενετία

Ομαδικά φιλιά δίνονται κάθε Πρωτοχρονιά στην πλατεία του Αγίου Μάρκου από χιλιάδες Ιταλούς αλλά και τουρίστες που καλωσορίζουν μοναδικά το νέο έτος.

 • Εκουαδόρ

Κάθε τέλος του έτους, καθώς πλησιάζουν τα μεσάνυχτα,  κάθε οικογένεια στήνει το σκιάχτρο της, που το έχει φτιάξει από εφημερίδες και ξύλο, και του βάζει φωτιά ή καίνε φωτογραφίες που τους θυμίζουν κάτι άσχημο, ώστε να ξορκίσουν τις περσινές κακές στιγμές.  Έτσι, καταστρέφουν όλα τα άσχημα πράγματα που συνέβησαν τους 12 περασμένους μήνες και υποδέχονται τη νέα χρονιά με τύχη κι ευτυχία.  Επίσης συνηθίζουν να βγαίνουν έξω με μια άδεια βαλίτσα για να είναι η νέα χρονιά  γεμάτη ταξίδια!

 • Ελβετία

Αν βρεθείτε στην παγωμένη Ελβετία, πάρτε μία μπάλα από παγωτό και… μην τη φάτε! Ρίξτε την στο πάτωμα! Έτσι θα έχετε εξασφαλίσει τύχη, ειρήνη και πλούτο τη χρονιά που έρχεται.

 • Ουγγαρία

Αν τύχει να αλλάξετε τον χρόνο σε κάποια πόλη της όμορφης Ουγγαρίας σίγουρα δεν θα παραλείψετε να  φάτε ψητό γουρούνι μαζί με τους ντόπιους, που συμβολίζει την ευημερία και τον πλούτο.

 • Ρουμανία

Στη Ρουμανία θα θυμηθείτε τις απόκριες γιατί αν πάτε την Πρωτοχρονιά εκεί θα  φορέσετε στολές αρκούδας για να κρατήσετε το κακό μακριά από το σπίτι σας και θα χορέψετε στους δρόμους!

 • Εσθονία

Από την  Εσθονία θα…. γυρίσετε με λίγα κιλάκια παραπάνω καθώς , ακολουθώντας το έθιμο, θα φάτε 7, 9 ή 12  φορές την μέρα της Πρωτοχρονιάς για να σιγουρευτείτε ότι θα υπάρχει αφθονία τη νέα χρονιά που έρχεται.

 • Δανία

Στη Δανία θα νιώσετε σα να πήγατε στα …μπουζούκια καθώς  κάθε Πρωτοχρονιά, κουβαλούν μαζί τους πιάτα και ποτήρια τα οποία σπάνε έξω από τις πόρτες συγγενών και φίλων, για να να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα . Η οικογένεια που συγκεντρώνει στην πόρτα της τη μεγαλύτερη ποσότητα σπασμένων πιατικών θεωρείται ότι θα έχει τη μεγαλύτερη τύχη καθώς έχει τους πιο πιστούς φίλους. Ενώ, μόλις το ρολόι δείξει 00:00 ακριβώς, ανεβαίνουν πάνω στα τραπέζια και τις καρέκλες και πηδούν ψηλά με σκοπό να καλωσορίσουν τη νέα χρονιά.

 • Χιλή

Στην πόλη Τάλκα οι κάτοικοι συγκεντρώνονται εδώ και  πολλά  χρόνια κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς στις  23:00 στο νεκροταφείο, που το έχουν φωταγωγήσει με απαλό φωτισμό ενώ απαλή κλασική μουσική ακούγεται από τα ηχεία. Σύμφωνα με το έθιμο, οι αγαπημένοι τούς τους περιμένουν στο νεκροταφείο και θα πρέπει να υποδεχθούν τον νέο χρόνο μαζί τους. Με αυτόν τον τρόπο θα πάει καλά η χρονιά τους, αφού έτσι δείχνουν πως δεν ξεχνούν όσους δεν είναι πια κοντά τους.

 • Βραζιλία

Στην όμορφη Βραζιλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κυριαρχεί παντού το λευκό! Όλοι πρέπει να φορούν λευκά ρούχα, η διακόσμηση στο γιορτινό τραπέζι να είναι με λευκά κεριά, λευκά λουλούδια και λευκά φωτάκια , ώστε να υποδεχτούν το νέο έτος με ειρηνικό κλίμα. Επίσης στο γιορτινό τους τραπέζι έχουν πάντα ένα όσπριο, που συμβολίζει την αφθονία, ενώ εκείνο το βράδυ πηδούν 7 κύματα, ένα για κάθε μέρα της εβδομάδας,  ώστε να προκαλέσουν και οι ίδιοι την καλή τους τύχη.

 • Λευκορωσία

Αν βρεθείτε στη Λεκορωσία και είστε ανύπαντρη, θα πάρετε ένα δίσκο με καλαμπόκι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς,  θα καθίσετε με τις υπόλοιπες  ανύπαντρες κοπέλες σε μια σειρά. Έπειτα, ένας κόκορας  θα περάσει από μπροστά σας και θα επιλέξει από ποιον δίσκο θα φάει καλαμπόκι. Σε όποια ανήκει αυτός ο δίσκος θα είναι και η τυχερή που θα παντρευτεί την χρονιά που έρχεται!

 • Ιρλανδία

Οι Ιρλανδοί πετούν στους τοίχους ψωμιά για να απαλλαγούν από τα κακά πνεύματα! Ενώ οι γυναίκες που είναι ανύπαντρες τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς βάζουν φύλλα από γκι κάτω από το μαξιλάρι τους ελπίζοντας να ονειρευτούν και να βρουν τον μέλλοντα σύζυγό τους.

 • Φιλιππίνες

Αν βρεθείτε στις Φιλιππίνες να θυμάστε ότι εκεί τα στρογγυλά αντικείμενα συμβολίζουν τον πλούτο. Έτσι την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχουν έθιμο να φορούν ρούχα πουά και να τρώνε μόνο στρογγυλά φαγητά και φρούτα! Πιστεύουν έτσι ότι θα έχουν αφθονία καθώς ταυτίζουν το στρογγυλό σχήμα με το σχήμα των κερμάτων και του πλούτου.

 • Περού

Στο μακρινό Περού την τελευταία μέρα του Δεκεμβρίου οι κάτοικοι επιδιώκουν και κάνουν έναν τελευταίο καυγά για να εκτονώσουν την ένταση και να μπει το νέο έτος χαλαρά και ειρηνικά!

 

allokota kai asteia ethima apo olo ton planhth


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.