«Αν δεις έναν φίλο χωρίς χαμόγελο, δώσ’ του ένα από τα δικά σου.»

«Αν δεις έναν φίλο χωρίς χαμόγελο, δώσ’ του ένα από τα δικά σου.»

Οι υγιείς φιλίες βελτιώνουν τη διάθεσή μας και συμπληρώνουν την καθημερινότητά μας. Έχουν δηλαδή τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και την ευτυχία μας. Οι συμπονετικοί και θετικοί φίλοι μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα υποστηρικτικό δίκτυο στις αδύναμες ή δύσκολες στιγμές μας και να απαλύνουν τη δυσφορία από τις μικρές καθημερινές αναποδιές. Η ενθάρρυνση από έναν φίλο μπορεί πραγματικά να ενισχύσει τη θέλησή μας και να αυξήσει τις πιθανότητες να πετύχουμε στόχους και επιθυμίες.

«Ένας πραγματικός φίλος ποτέ δεν μπαίνει στο δρόμο σου, εκτός κι αν πηγαίνεις προς τα κάτω.» – Α. H. Glasow

Στο τέλος της ημέρας όμως η πιο σημαντική ποιότητα σε μια φιλία είναι ο τρόπος που μας κάνει να αισθανόμαστε. Ένα καλός φίλος δεν θα προσπαθήσει να μας χειριστεί, να μας κατακρίνει, να καταχραστεί τη γενναιοδωρία μας ή να φέρει αρνητικές επιρροές στη ζωή μας. Ένας καλός φίλος δεν απαιτεί από εμάς να υπονομεύσουμε τις αξίες μας, να συμφωνούμε πάντα μαζί του ή να αγνοούμε τις δικές μας ανάγκες. Ίσως κάποιες φορές λοιπόν αξίζει να επαναπροσδιορίζουμε τις φιλικές μας επαφές για να απομακρύνουμε τους «τοξικούς» φίλους. Οι φιλίες χρειάζονται σίγουρα χρόνο για να διαμορφωθούν και ακόμη περισσότερο χρόνο για να αποδείξουν την ανθεκτικότητά τους. Μερικές φορές όμως αξίζει ένας μικρός αναστοχασμός για να βρούμε τις απαντήσεις που μας λείπουν:

  • Νιώθω καλύτερα όταν περνάω χρόνο με αυτό το άτομο;
  • Είμαι ο εαυτός μου, όταν βρισκόμαστε μαζί;
  • Νιώθω ασφάλεια ή αισθάνομαι ότι πρέπει να προσέχω τι λέω και κάνω;
  • Είναι ένα υποστηρικτικό άτομο που αντιμετωπίζω με σεβασμό και αγάπη;
  • Είναι ένα άτομο που μπορώ να εμπιστευτώ;

«Είμαι ευτυχής που είσαι εδώ, δίπλα μου. Εδώ στο τέλος όλων, Σαμ.» –  J.R.R. Tolkien

Η φιλία δεν παύει να είναι μια αμφίδρομη σχέση. Γινόμαστε λοιπόν ο φίλος που θέλουμε να έχουμε και αντιμετωπίζουμε τον φίλο μας, όπως θα θέλαμε να μας αντιμετωπίζει. Είμαστε πρόθυμοι με άλλα λόγια να μοιραστούμε τον εαυτό και τον χρόνο μας. Ακούμε και υποστηρίζουμε τον φίλο μας, όπως ακριβώς θα χρειαζόμασταν να κάνει εκείνος για εμάς.

«Όταν ένας φίλος έχει πρόβλημα, μη ρωτάς αν μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτόν. Σκέψου κάτι και καν’ το.» – Ε. W. Howe

Αφήνουμε ωστόσο κάθε φιλία να εξελιχθεί φυσικά, χωρίς να ορίζουμε πάρα πολλούς κανόνες και προσδοκίες. Σημασία δεν έχει να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο, αλλά να περνάμε καλά μαζί.  Δεν ξεχνάμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος και κάθε φίλος μπορεί να κάνει λάθη. Με ειλικρίνεια,  σεβασμό και εμπιστοσύνη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε εμπόδιο, ώστε να κάνουμε τη φιλία μας ακόμα πιο δυνατή και ουσιαστική.

Η φιλία αντικατοπτρίζει μία μοναδική σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Ας μην ξεχνάμε τη σημασία της. Κάποιες φορές αξίζει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα αυτά τα πρόσωπα που μοιράζονται μαζί μας γέλια και δάκρυα, επιτυχίες και αποτυχίες, όμορφες και άσχημες στιγμές, που μοιράζονται μαζί μας αναμνήσεις ζωής.

«Η φιλία δεν είναι απαραίτητη, όπως δεν είναι η φιλοσοφία ή η τέχνη. Δεν έχει αξία για την επιβίωση. Περισσότερο είναι ένα από εκείνα τα πράγματα, που κάνουν την επιβίωση να αξίζει.» – C.S. LewisΤο psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.