Αναλαμβάνουμε δράση για την Παγκόσμια Ημέρα του Ελέφαντα

Αναλαμβάνουμε δράση για την Παγκόσμια Ημέρα του Ελέφαντα

Η 12η Αυγούστου έχει καθιερωθεί από το 2012 ως Παγκόσμια Ημέρα του Ελέφαντα με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ίδρυμα Επαναπροώθησης Ελεφάντων (Elephant Reintroduction Foundation), που εδρεύει στην Ταϊλάνδη και τη συνιδρύτρια καναδή σκηνοθέτρια Patricia Sims. Παράγοντες που συμβάλλουν στην εξαφάνιση των ελεφάντων είναι η επέκταση της γεωργίας και η αποψίλωση των δασών, αν και ο κυριότερος κίνδυνος προέρχεται από τους λαθροκυνηγούς (το κυνήγι των ελεφάντων έχει απαγορευτεί διεθνώς από το 1980), που πωλούν παράνομα ελεφαντόδοντο.

Υπάρχουν δύο είδη ελέφαντα: ο αφρικανικός και ο ασιατικός.

Πρόσφατες έρευνες υποστηρίξουν ωστόσο ότι στην πραγματικότητα  υπάρχουν  δύο  γενετικά διαφορετικά αφρικανικά είδη: οι ελέφαντες των δασών (Loxodonta cyclotis) και οι ελέφαντες της σαβάνας (Loxodonta Africana). Οι ελέφαντες των δασών ζουν στα τροπικά δάση της λεκάνης του Κονγκό της Αφρικής, είναι πιο μικροί σε μέγεθος, έχουν πιο ίσους χαυλιόδοντες και πιο στρογγυλεμένα αυτιά από τους ελέφαντες της Σαβάνας. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα δύο είδη διαχωρίστηκαν πριν από τουλάχιστον τρία εκατομμύρια χρόνια.

Ήξερες ότι:

 • Τα αυτιά των αφρικανικών ελεφάντων είναι πολύ μεγαλύτερα και μοιάζουν στο σχήμα με την αφρικανική ήπειρο, ενώ τα αυτιά των ασιατικών ελεφάντων θυμίζουν στο σχήμα την Ινδία.
 • Ο αφρικανικός ελέφαντας είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό στον κόσμο (ύψος έως 4 μέτρα, βάρος έως 8 τόνους).
 • Oι άγριοι ελέφαντες μπορούν να ζήσουν έως και 60-70 χρόνια.
 • Κατά τη γέννηση τους οι ελέφαντες μπορεί να ζυγίσουν 120 κιλά.
 • Τα νεογέννητα ελεφαντάκια στέκονται στα πρώτα 20 λεπτά από τη γέννησή τους και μπορούν να περπατήσουν σε διάστημα 1 ώρας.
 • Οι ελέφαντες χρησιμοποιούν την προβοσκίδα τους για να μαζέψουν αντικείμενα, να παράγουν ήχους, να χαιρετήσουν άλλους ελέφαντες και να ρουφήξουν νερό για να πιούν ή να κάνουν μπάνιο.
 • Οι ελέφαντες επικοινωνούν μεταξύ άλλων και μέσω ήχων που δημιουργούν με δονήσεις στο έδαφος και αναγνωρίζουν μέσω των οστών τους.
 • Οι χαυλιόδοντες τους βοηθούν στην ανύψωση και τη μετακίνηση αντικειμένων, στη σίτιση – αποκοπή φλοιού από δέντρα,  σκάψιμο ριζών  ή λάκκων για ανεύρεση πόσιμο νερού, αλλά και ως άμυνα κατά τη μάχη.
 • Οι ελέφαντες χρειάζονται έως και 150 κιλά τροφή την ημέρα και μπορούν να περάσουν 12 έως 18 ώρες την ημέρα τρώγοντας.
 • Κάθε ελέφαντας παράγει περίπου έναν τόνο κοπράνων την εβδομάδα, το οποίο διατηρεί το έδαφος γόνιμο και διασκορπίζει σπόρους δέντρων.
 • Ο κροταφικός λοβός του ελέφαντα (η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη) είναι μεγαλύτερος και πυκνότερος από αυτόν των ανθρώπων γι’ αυτό υπάρχει και η έκφραση «μνήμη ελέφαντα».

 

Η World Elephant Society είναι η μη κερδοσκοπική φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθά στην υποστήριξη της ετήσιας καμπάνιας, του ιστοτόπου και των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα του Ελέφαντα και μας προσκαλεί να κινητοποιηθούμε με διάφορους τρόπους ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση του είδους στο μέλλον.

 • Χρειάζεται να αποκτήσουμε επίγνωση του οικοσυστήματος των ελεφάντων, κάτι που πρακτικά μπορεί να σημαίνει πιο συνετή επιλογή προϊόντων και υπηρεσιών τουρισμού. Για παράδειγμα μπορούμε να σταματήσουμε την αγορά προϊόντων με φοινικέλαιο που ενισχύουν τις εμπορικές καλλιέργειες σε φυτείες που έχουν αποδεκατίσει τους βιοτόπους των ελεφάντων.
 • Ένας εξίσου απλός τρόπος είναι με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να διαδώσουμε το μήνυμα της ημέρας και συγκεκριμένα κάνοντας tweet #WorldElephantDay και  #BeElephantEthical για  την ευαισθητοποίηση των χρηστών υπέρ των ελεφάντων.
 • Ένας ακόμη τρόπος είναι η οικονομική ενίσχυση ή υποστήριξη στις δεκάδες οργανώσεις που εργάζονται για την προστασία των οικοσυστημάτων ή την παράνομη λαθροθηρία. Μέσω της WWF για παράδειγμα πραγματοποιούνται εικονικές υιοθεσίες ελεφάντων που ενισχύουν το έργο της οργάνωσης για την προστασία του είδους και των περιοχών στους οποίους κατοικούν.

 

«Bringing the world together to help elephants» #worldelephantdayΤο psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.