Αντιμετωπίζοντας ένα παιδί ή έναν έφηβο εθισμένο στα smartphones και στα tablets

Αντιμετωπίζοντας ένα παιδί ή έναν έφηβο εθισμένο στα smartphones και στα tablets

      Τα παιδιά μας διδάσκονται να χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε πολύ μικρή ηλικία. Αυτό είναι απολύτως θετικό, επειδή ο κόσμος όπως τον ξέρουμε τώρα θα έπαυε να λειτουργεί σε πολλά επίπεδα, αν δεν υπήρχαν οι υπολογιστές. Πόση τεχνολογία είναι όμως αλήθεια «υπερβολική» για τα παιδιά μας;

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά ότι παιδιά μικρότερα των 2 ετών δεν θα έπρεπε καθόλου να εκτίθενται σε «οθόνες», ενώ μικρά παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών δεν θα έπρεπε να εκτίθενται σε οθόνες περισσότερο από 1-2 ώρες την ημέρα, φυσικά βλέποντας κατάλληλο για την ηλικία τους υλικό. Βεβαίως, όταν τα παιδιά έχουν το δικό τους smartphone, ο περιορισμός της χρήσης του γίνεται πολύ πιο δύσκολη υπόθεση. Κάθε γονέας που έχει δοκιμάσει να κρατήσει το παιδί ή τον έφηβο μακριά από ένα smartphone ή tablet ξέρει πόσο δυσχερής μπορεί να είναι η στέρηση του παιδιού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, τα online παιχνίδια και τα βίντεο. Τα νεαρά άτομα δεν έχουν την ωριμότητα να περιορίσουν από μόνα τους τη χρήση του smartphone και του tablet. Όμως, η απλή «κατάσχεση» της συσκευής μπορεί συχνά να αποτύχει και να έχει αντίθετα αποτελέσματα, προκαλώντας άγχος και συμπτώματα στέρησης στο παιδί. Αντ’ αυτού, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να βοηθήσουμε ένα παιδί να βρει μια πιο υγιή ισορροπία:

  • Οι γονείς πρέπει να είναι καλό πρότυπο. Τα παιδιά έχουν ισχυρή τάση μίμησης, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να διαχειρίζεστε σωστά την δική σας χρήση smartphone και tablet. Δεν είναι καλό να ζητάτε από το παιδί να αποσυνδεθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου, ενώ εσείς παραμένετε κολλημένοι στο δικό σας τηλέφωνο ή tablet. Προσπαθήστε να μην αφήνετε τη δική σας χρήση smartphone να σας αποσπά από την αλληλεπίδραση γονέα-παιδιού.
  • Χρησιμοποιήστε εφαρμογές για την παρακολούθηση και τον περιορισμό της χρήσης του smartphone και του tablet. Υπάρχει μια σειρά από εφαρμογές που μπορούν να περιορίσουν τη χρήση δεδομένων, τα γραπτά μηνύματα και την περιήγηση σε ορισμένες ώρες της ημέρας, επιβάλλοντας διαλείμματα.
  • Επιβάλλετε ζώνες ελεύθερες από τηλέφωνο. Περιορίστε τη χρήση των smartphones και των tablets σε έναν κοινό χώρο του σπιτιού, όπου μπορείτε άμεσα να επιβλέπετε τη δραστηριότητα και τους χρονικούς περιορισμούς του παιδιού. Απαγορεύστε τα τηλέφωνα στο τραπέζι και στα υπνοδωμάτια και επιμείνετε στην απενεργοποίησή τους μετά από μια ορισμένη ώρα τη νύχτα.
  • Ενθαρρύνετε άλλα ενδιαφέροντα και κοινωνικές δραστηριότητες. Ξεκολλήστε το παιδί σας από τις οθόνες και μυήστε το σε χόμπι και δραστηριότητες, όπως ομαδικά αθλήματα και συλλόγους. Περάστε χρόνο με την οικογένεια χωρίς τεχνολογία.
  • Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με βασικά ζητήματα. Η καταναγκαστική χρήση του smartphone μπορεί να είναι σημείο βαθύτερου προβλήματος. Δυσκολεύεται το παιδί σας να ενσωματωθεί; Είναι επηρεασμένο από μια πρόσφατη σημαντική αλλαγή, η οποία προκαλεί έντονο άγχος, όπως μια μετακόμιση ή ένα διαζύγιο; Αντιμετωπίζει το παιδί άλλα θέματα στο σχολείο ή στο σπίτι;
  • Ζητήστε βοήθεια. Οι έφηβοι συχνά επαναστατούν κατά των γονέων τους, αλλά αν ακούσουν τα ίδια πράγματα από ένα διαφορετικό πρόσωπο, που σέβονται, μπορεί να είναι περισσότερο διατεθειμένοι να υπακούσουν. Απευθυνθείτε στον προπονητή, στο γιατρό η σε έναν αγαπητό οικογενειακό φίλο. Μην διστάσετε να αναζητήσετε επαγγελματική συμβουλευτική εάν παραμένει το πρόβλημα της εξάρτησης από το smartphone και το tablet.

 

Όταν ήμασταν παιδιά δεν είχαμε διαθέσιμη τεχνολογία στο σπίτι, εκτός από ένα σταθερό τηλέφωνο και μία τηλεόραση με τρία κανάλια. Παίζαμε παιχνίδια, μαγειρεύαμε και τρώγαμε όλοι μαζί, κάναμε μαζί τις σχολικές εργασίες, παίζαμε στις κούνιες, κάναμε ποδήλατο, παίζαμε μπάλα και χρησιμοποιούσαμε τη φαντασία μας. Η οικογένεια ήταν δεμένη και διασκεδάζαμε πολύ. Μάθαμε να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας. Σήμερα έχουμε βέβαια απείρως περισσότερες πληροφορίες στα χέρια μας από ό, τι στο παρελθόν, αλλά ακόμη θυμάμαι με νοσταλγία τα βιβλία και τις εγκυκλοπαίδειες που έφερνε στο σπίτι ο μπαμπάς. Σε αυτές καταφεύγαμε για τις εκθέσεις μας, το διάβασμά μας και τις σχολικές εργασίες μας. Η τεχνολογία είναι βεβαίως εκπληκτική, φυσικά και είμαστε υπέρ των εφαρμογών της, αλλά σε μια σύγχρονη οικογένεια πρέπει να θέτουμε προτεραιότητες, μία από τις οποίες είναι η λογική χρήση της για το καλό των παιδιών.

 



Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.