Αποτυχία στις εξετάσεις. Πώς να την αντέξετε;

Αποτυχία στις εξετάσεις. Πώς να την αντέξετε;

Όλοι έχουμε βρεθεί εκεί. Μελετήσατε σκληρά και κάνατε ό,τι καλύτερο μπορούσατε, αλλά δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Αν δεν περάσατε τις εξετάσεις σας παρά το γεγονός ότι δουλέψατε σκληρά για να είστε έτοιμοι για τις εξετάσεις, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό για να φροντίσετε τον εαυτό σας, γιατί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η ψυχική σας υγεία πρέπει πάντα να έρχεται πρώτη.

Μην αυτομαστιγώνεστε

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε απογοητευμένοι όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, αλλά να θυμάστε ότι αυτό είναι απλώς μία εξέταση και δεν αντικατοπτρίζει ποιος είστε ή τι έχετε μάθει. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας και μη χρησιμοποιείτε εκφράσεις τύπου «είμαι άχρηστος», «είμαι αποτυχημένος», «τελείωσαν όλα» στους εσωτερικούς σας αυτοδιαλόγους. Δοκιμάστε διάφορες τεχνικές ενσυνειδητότητας και ασκήσεις διαλογισμού για να ηρεμήσετε κάθε φορά που νιώθετε άγχος εξαιτίας του αποτελέσματος των εξετάσεων. Να θυμάστε όλοι αποτυχαίνουν κάποιες φορές και δεν είναι το τέλος του κόσμου.

 Μην κολλάτε στο τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει

Αποφύγετε να εξετάζετε όλα τα σενάρια “τι θα γινόταν αν” και μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει ή τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει καλύτερα, γιατί αυτό θα σας κάνει μόνο δυστυχισμένους. Αντ’ αυτού, επανεξετάστε τα λάθη που κάνατε και αναπτύξτε ένα σχέδιο για να τα αποφύγετε στο μέλλον. Αν δεν είστε σίγουροι για το γιατί αποτύχατε, προσπαθήστε να μιλήσετε με έναν καθηγητή και να σκεφτείτε μαζί πιθανές λύσεις.

 Κάντε κάτι που σας αποσπά την προσοχή και σας κάνει χαρούμενους

Ό,τι έγινε, έγινε. Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσετε μπροστά και να αποτινάξετε αυτό το αίσθημα απογοήτευσης και αποτυχίας. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί, όπως να μαγειρέψετε, να ακούσετε μουσική, να παρακολουθήσετε μια ταινία ή την αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή ή να ζωγραφίσετε κάτι. Μόλις νιώσετε καλύτερα, μπορείτε να σκεφτείτε την επόμενη κίνησή σας.

Μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε για τα συναισθήματά σας

Μιλήστε σε κάποιον δικό σας άνθρωπο που εμπιστεύεστε για το πώς αισθάνεστε. Το να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας μπορεί να σας απαλλάξει από το βάρος και το να δείτε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία θα σας βοηθήσει πάντα να νιώσετε καλύτερα.

Εκτιμήστε τις προσπάθειές σας

Μπορεί να μην αισθάνεστε έτσι, αλλά αν κάνατε ό,τι καλύτερο μπορούσατε, τότε αυτό είναι που μετράει. Το να ξέρετε ότι κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας και παρόλα αυτά αποτύχατε μπορεί να αυξήσει την απογοήτευσή σας, αλλά μόνο αν το αφήσετε. Να θυμάστε, τα αποτελέσματα δεν είναι το παν, μόνο ένα μέρος της διαδικασίας. Επίσης, οι εξετάσεις μπορούν να επαναληφθούν και μπορείτε να τα πάτε καλύτερα την επόμενη φορά με μια μικρή αλλαγή στις τεχνικές μελέτης σας και με τη βοήθεια των ανθρώπων γύρω σας. Μπορεί επίσης να επιλέξετε να αλλάξετε εντελώς πορεία και να ακολουθήσετε μία λύση που δεν  περιλαμβάνει εξετάσεις.

Να θυμάστε ότι η αποτυχία στις εξετάσεις δεν ΣΑΣ κάνει αποτυχημένο. Δοκιμάστε άλλες τεχνικές μελέτης για την επόμενη φορά, φροντίστε να αναπνέετε και να χαλαρώνετε πριν από τις εξετάσεις και μην κατηγορείτε τον εαυτό σας. Συνεχίστε να προχωράτε μπροστά.



Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.