Αρνητικές σκέψεις: 3 απλές τεχνικές για να τις διαχειριστείς

Αρνητικές σκέψεις: 3 απλές τεχνικές για να τις διαχειριστείς

Οι σκέψεις μας είναι στην ουσία οι συνεχείς προσπάθειες που κάνουμε για να δώσουμε νόημα στον κόσμο.  Επειδή οι σκέψεις μας καθορίζουν σημαντικά τη συμπεριφορά μας, οφείλουμε να τους δίνουμε δύναμη μόνο στο βαθμό που πραγματικά μας εξυπηρετούν.  Στόχος είναι να μάθουμε να παρατηρούμε τις σκέψεις μας, αντί να εγκλωβιζόμαστε σε αυτές.

  • Ο χρόνος των αρνητικών σκέψεων: Αυτή η παράδοξη στρατηγική μας προσκαλεί να δεσμευτούμε καθημερινά για 10 λεπτά σε έναν διάλογο με τις αρνητικές μας σκέψεις. Αν κάποια σκέψη μας ενοχλήσει μέσα στην ημέρα, οφείλουμε να τη σημειώσουμε και να την επανεξετάσουμε στο συγκεκριμένο δεκάλεπτο που έχουμε καθορίσει ως χρόνο των αρνητικών σκέψεων. Με αυτόν τον τρόπο σταδιακά αποκτούμε καλύτερο έλεγχο πάνω στις σκέψεις μας.
  • Η θετική αυτό-ομιλία: Σχεδόν το 90% του εσωτερικού μας διαλόγου έχει αρνητική χροιά. Στην ουσία, οι σκέψεις που προέρχονται από την εσωτερική μας φωνή δεν είναι το πρόβλημα. Οι δυσκολίες σχετίζονται με τον τρόπο που επιλέγουμε να ασχοληθούμε μαζί τους και με τις ιστορίες που δημιουργούμε γύρω από αυτές. Η αυτο-ομιλία  αναφέρεται στον εσωτερικό έλεγχο των σκέψεων μας και αντανακλά τη συνειδητή συνομιλία με τον εαυτό. Χρησιμοποιείται συστηματικά από τους αθλητές  κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων ως τεχνική που οδηγεί στην αύξηση της απόδοσης και στον έλεγχο του άγχους. Για να την ακολουθήσουμε οφείλουμε να ακούμε, να είμαστε περίεργοι, να εκφράζουμε τις σκέψεις αυτές χωρίς κριτική και να απαντάμε σαν να δίναμε συμβουλές σε έναν φίλο ή αγαπημένο μας πρόσωπο – με συμπόνια και κατανόηση.
  • Η επανάληψη της σκέψης: Η τεχνική αυτή βασίζεται στην αλλαγή της χροιάς, του τόνου και της ρυθμού της φωνής. Μας προσκαλεί να χρησιμοποιήσουμε μια σειρά από  αστείες φωνές (π.χ. φωνές  από ήρωες παιδικών ταινιών ή με βάση τoν ρυθμό τραγουδιών κ.α.) και να επαναλάβουμε πολλές φορές  τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας δυνατά. Με αυτόν τον τρόπο οι σκέψεις συνήθως χάνουν τη δυναμική τους και έτσι μειώνεται η επίδρασή τους.


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.