Ασφάλεια τροφίμων και τροφική δηλητηρίαση

Ασφάλεια τροφίμων και τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Συνήθως δεν είναι σοβαρή και οι περισσότεροι άνθρωποι βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης, το φαγητό είναι μολυσμένο από βακτήρια, όπως η σαλμονέλα ή η Escherichia coli (E. coli), ή από ιό, όπως ο νοροϊός.

Λαμβάνοντας μέτρα για την επιβράδυνση της ανάπτυξης των επιβλαβών μικροβίων, μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση πριν ξεκινήσει.

Μαγειρέψτε το φαγητό σας επαρκώς

Είναι σημαντικό να προετοιμάζετε προσεκτικά το κρέας ή τα θαλασσινά πριν από το μαγείρεμα. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι έχουν μαγειρευτεί σωστά και να κρατάτε το ωμό κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά μακριά από άλλα τρόφιμα που σερβίρονται. Το άψητο ή ωμό κρέας μπορεί να περιέχει επιβλαβή μικρόβια όπως καμπυλοβακτηρίδιο, σαλμονέλα, E. coli ή Yersinia.

Αν μαγειρεύετε θαλασσινά, πουλερικά ή κρέας, βεβαιωθείτε ότι το φαγητό σας είναι μαγειρεμένο εξ ολοκλήρου πριν το σερβίρισμα. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε ότι το κρέας έχει μαγειρευτεί σωστά, εισάγοντας ένα μαχαίρι στο πιο παχύ σημείο και περιμένοντας να δείτε αν οι χυμοί του τρέχουν καθαροί. Αν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι αν το κρέας σας έχει ψηθεί μέχρι το τέλος, ίσως να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο κρέατος για να ελέγξετε ότι το φαγητό σας έχει φτάσει στη σωστή θερμοκρασία για να σκοτωθούν τυχόν επιβλαβή βακτήρια. Η σωστή θερμοκρασία είναι 62C για το φρέσκο χοιρινό και τα ψάρια, 71C για τα αυγά και το κόκκινο κρέας και 74C για τα πουλερικά.

Αποθηκεύστε τα τρόφιμά σας σωστά

Το κρέας, τα περισσεύματα φαγητού και οι σαλάτες μπορούν να χαλάσουν αν μείνουν για πολλή ώρα εκτός ψυγείου. Βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα που χαλάνε γρήγορα, όπως τα μαγειρεμένα κρέατα και οι σαλάτες, θα μπουν στο ψυγείο μέσα σε 90 λεπτά. Θα πρέπει επίσης να πετάτε τα υπολείμματα που έχουν μείνει στο ψυγείο για  παραπάνω από δύο ημέρες.

Ελέγξτε ότι το ψυγείο σας είναι ρυθμισμένο στους 5C ή χαμηλότερα ανά πάσα στιγμή για να διατηρούνται τα τρόφιμα αρκετά κρύα, και διατηρήστε το ωμό κρέας αποθηκευμένο στο ψυγείο μέχρι να χρειαστεί να το μαγειρέψετε. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο σας δεν είναι υπερπλήρες. Ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει σωστά αν το ψυγείο σας είναι πολύ γεμάτο, και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα τρόφιμά σας καταλήγουν να ζεσταίνονται πολύ.

Πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε

Οι σαλάτες και άλλα φαγητά που περιέχουν ωμά φρούτα και λαχανικά μπορεί να μεταφέρουν επικίνδυνα μικρόβια. Αν φτιάχνετε σαλάτα ή συσκευάζετε φρούτα και λαχανικά, ξεπλύνετε τα πάντα κάτω από τρεχούμενο νερό, ακόμη και αν έχουν σκληρή, εξωτερική φλούδα που δεν σκοπεύετε να φάτε. Δεν χρειάζεται να πλένετε συσκευασμένα φρούτα ή λαχανικά που φέρουν την ένδειξη “έτοιμα για κατανάλωση”.

Διατηρείτε χωριστά τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα

Το ωμό κρέας, τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να μεταδώσουν μικρόβια στα υπόλοιπα τρόφιμα, αν δεν λάβετε μέτρα για να τα κρατήσετε χωριστά.

 • Συσκευάστε τα ωμά και τα έτοιμα προς κατανάλωση ή μαγειρεμένα τρόφιμα σε ξεχωριστές σακούλες στο σούπερ μάρκετ.
 • Διατηρήστε το ωμό κρέας σε σφραγιζόμενα δοχεία στο κάτω μέρος του ψυγείου σας. Αυτό θα αποτρέψει το κρέας από το να στάξει πάνω σε άλλα τρόφιμα και θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης
 • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστή σανίδα κοπής για τα ωμά και τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα.
 • Μην τοποθετείτε ωμό κρέας δίπλα σε μαγειρεμένα τρόφιμα στο τραπέζι

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης αρχίζουν συνήθως μέσα σε μία έως δύο ημέρες από την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου, αν και μπορεί να αρχίσουν σε οποιοδήποτε σημείο από λίγες ώρες έως και αρκετές εβδομάδες αργότερα.

Τα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία)
 • εμετός
 • διάρροια, η οποία μπορεί να περιέχει αίμα ή βλέννα
 • κράμπες στο στομάχι και κοιλιακό άλγος
 • έλλειψη ενέργειας και αδυναμία
 • απώλεια όρεξης
 • υψηλή θερμοκρασία
 • μυϊκός πόνος
 • ρίγη

Οι περισσότεροι άνθρωποι με τροφική δηλητηρίαση αναρρώνουν στο σπίτι και δεν χρειάζονται κάποια ειδική θεραπεία, αν και υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παθολόγο σας για συμβουλές.

 • Μέχρι να νιώσετε καλύτερα, θα πρέπει να ξεκουράζεστε και να πίνετε υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Προσπαθήστε να πίνετε άφθονο νερό, ακόμη και αν μπορείτε να το πιείτε μόνο γουλιά.
 • Φάτε όταν αισθάνεστε έτοιμοι, αλλά δοκιμάστε μικρά, ελαφριά γεύματα στην αρχή και επιμείνετε σε άνοστες τροφές – όπως τοστ, κράκερς, μπανάνες και ρύζι – μέχρι να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.
 • Τα διαλύματα επανυδάτωσης από το στόμα (ORS), τα οποία διατίθενται από τα φαρμακεία, συνιστώνται για πιο ευάλωτα άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από άλλη πάθηση.


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.