Διαφέρει η γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;

Διαφέρει η γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;

Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες που είναι ελλιπής η πληροφόρηση και ανεπαρκής η κατανόηση για τις διαφορές ανάμεσα στο κοινό κρυολόγημα και στη γρίπη, με συνέπεια οι περισσότεροι να δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν αυτές τις δύο διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις.

Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης, ο A, B και C. Οι τύποι Α και Β είναι που κυρίως ευθύνονται για την γρίπη στον άνθρωπο, ενώ τα περιστατικά γρίπης από τον τύπο C είναι πολύ σπάνια. Οι ιός προσβάλλει το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι). Στην καθημερινή γλώσσα, ο όρος “γρίπη” χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο του “κρύωμα” ή “ίωση” αλλά, με την τυπική ιατρική έννοια του όρου, “γρίπη” είναι η νόσος που προκαλείται από τους συγκεκριμένους ιούς.

Η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα είναι δύο διαφορετικές νόσοι. Η γρίπη μπορεί να εξελιχθεί πολύ σοβαρά, ακόμη και επικίνδυνα για τον ασθενή, ενώ το κρυολόγημα προκαλείται από περισσότερους από 100 διαφορετικούς και σαφώς ασθενέστερους ιούς (ρινοϊούς, αδενοϊούς κ.α.). Στο κοινό κρυολόγημα οι μυαλγίες είναι ήπιες ή απουσιάζουν τελείως, ενώ στη γρίπη είναι έντονες. Το ίδιο ισχύει και για το αίσθημα κακουχίας και εξάντλησης (σαφώς πιο εξεσημασμένο στη γρίπη). Πολύ σπάνια αναφέρουν οι άρρωστοι με κρυολόγημα κεφαλαλγίες, οι οποίες είναι όμως συχνές και έντονες στη γρίπη. Στη γρίπη συνήθως ο πυρετός είναι υψηλός (>38.7οC και μέχρι και 40.5οC που διαρκεί ~3 ημέρες), ενώ στο κρυολόγημα στους ενήλικες είναι σπάνιος.

Συνεπώς τα συμπτώματα του κρυολογήματος συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια επισυμβαίνει δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη μετά από κρυολόγημα (~8% των ασθενών) και σπάνια προκύπτουν επιπλοκές. Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση, τα κλινικά σημεία ξεκινούν πιο απότομα και βίαια με πολύ υψηλότερο πυρετό, εντονότερους πόνους στη μέση και τους μυς, βήχα, εφιδρώσεις και ρίγη με ενδεχόμενη συμμετοχή και του πεπτικού συστήματος (διάρροια, έμετοι) και συχνές επιπλοκές που καμμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες, (σε άτομα πολύ νεαρά, πολύ μεγάλης ηλικίας, ή με ασθενές ανοσοποιητικό και με χρόνια νοσήματα), όπως μικροβιακές λοιμώξεις και επιμολύνσεις, πνευμονία, βρογχίτιδα, μυοκαρδίτιδα, επιδείνωση χρόνιων καρδιοπαθειών, πνευμονοπαθειών, κ.α.

Η εμφάνιση πυρετού ως σημείο κρυολογήματος μπερδεύει τους ασθενείς οι οποίοι νομίζουν ότι έχουν γρίπη. Αυτός είναι ο λόγος που μερικοί που έχουν κάνει το αντιγριππικό εμβόλιο και εμφανίζουν πυρετό και συμπτώματα κρυολογήματος που μοιάζουν με γρίπη, νομίζουν ότι το εμβόλιο δεν έχει “πιάσει”. Έτσι, γίνονται σκεπτικιστές για τους εμβολιασμούς γενικότερα, παρόλο που στην πραγματικότητα πάσχουν απλώς από ένα κοινό κρυολόγημα, το οποίο δυστυχώς μπορεί κανείς να πάθει μολονότι έχει κάνει το εμβόλιο της γρίπης. Οι γιατροί διευκρινίζουν ότι ενώ το εμβόλιο προστατεύει έναντι της γρίπης (σε ποσοστό 65% έως 95%), δεν παρέχει καμμία προστασία από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος. Σε κάποιο σημείο, η αντοχή του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι αυτών των ιών ξεπερνιέται και έτσι κρυολογούμε. Όμως μπορούμε να ανεβάσουμε αυτό το “κατώφλι” ανθεκτικότητας, υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, ή απλώς πλένοντας τακτικά τα χέρια μας.

Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη άποψη, το κοινό κρυολόγημα δεν εξελίσσεται σε γρίπη. Το κοινό κρυολόγημα είναι μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, που θεωρείται παγκοσμίως η συχνότερη αιτία νόσησης. Ακόμη και ο όρος «κρυολόγημα» δεν είναι ακριβής, καθώς είναι ασαφές ότι μπορεί κάποιος να υποκύψει σε έναν ιό, όταν κρυώνει. Σε κάθε περίπτωση, ο κρίσιμος παράγων για το κοινό κρυολόγημα δεν είναι το κρύο, αλλά η επαφή του οργανισμού με ένα παθογόνο ιό. Αντίθετα, με την πιο μακράς διάρκειας γρίπη, οι άνθρωποι συνήθως αναρρώνουν από το κρυολόγημα σε 4-5 μέρες, εφόσον αναπαύονται και φροντίζουν τον εαυτό τους.

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι παγκοσμίως 3-5 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά από γρίπη και από αυτούς 250.000-500.000 καταλήγουν. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου δηλ. τα άτομα άνω των 65 ετών, οι χρόνια πάσχοντες και τα παιδιά έως 5 ετών.

Διαφέρει η γρίππη από το κοινό κρυολόγημα


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.