Διάσημοι με διάγνωση διπολικής διαταραχής

Διάσημοι με διάγνωση διπολικής διαταραχής

Η διπολική διαταραχή είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στη διάθεση που μπορεί να κυμαίνονται από εξουθενωτική κατάθλιψη έως μια σχεδόν ανεξέλεγκτη μανιακή φάση, κατά την οποία το άτομο δεν κοιμάται για μέρες.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι της πάθησης, γνωστοί ως διπολική Ι και διπολική ΙΙ.

Η διπολική διαταραχή Ι διαγιγνώσκεται σε όσους έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα μανιακό επεισόδιο, το οποίο οδηγεί σε αυξημένα και συχνά χαοτικά επίπεδα ενέργειας.

Αυτά τα επεισόδια περιλαμβάνουν τη λογόρροια, το αίσθημα ενθουσιασμού ή ευερεθιστότητας και  μεγαλύτερο κίνδυνο εμπλοκής σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Η διπολική διαταραχή Ι συνοδεύεται επίσης από τουλάχιστον ένα επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης.

Η διπολικής διαταραχής τύπου Ι, συνήθως διατρέχει όλη τη ζωή του ατόμου. Μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε νοσηλεία, και η μακροχρόνια θεραπεία απαιτεί κάποια μορφή φαρμακευτικής αγωγής.

Η διπολική διαταραχή ΙΙ δεν είναι απαραίτητα μια ηπιότερη μορφή διπολικής διαταραχής, αν και χαρακτηρίζεται από επεισόδια κατάθλιψης και υπομανίας, η οποία είναι μια λιγότερο σοβαρή μορφή μανίας.

Η διπολική διαταραχή ΙΙ απαιτεί συνήθως κάποια μορφή θεραπείας για να διατηρούνται τα συμπτώματα υπό έλεγχο και να παρέχεται σταθερότητα σε όσους αντιμετωπίζουν την κατάσταση.

Όπως συμβαίνει με κάθε είδους χρόνιο πρόβλημα υγείας, για τον έλεγχο της διπολικής διαταραχής απαιτείται αφοσίωση στη θεραπεία , τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, αναζήτηση θεραπείας όταν είναι απαραίτητο και μη αγνόηση των προειδοποιητικών σημάτων κατάθλιψης, μανίας ή υπομανίας.

Τα άτομα με τη διαταραχή μπορούν να ζήσουν υγιείς και παραγωγικές ζωές με θεραπεία, όπως αποδεικνύεται από τα πολλά διάσημα άτομα με διπολική διαταραχή που έχουν υπάρξει εξαιρετικά επιτυχημένοι στην καριέρα τους.

Mariah Carey

Η τραγουδίστρια που βρίσκεται στην κορυφή των charts διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή το 2001, αλλά δήλωσε στο περιοδικό People ότι “ζούσε σε άρνηση και απομόνωση” για χρόνια. Είπε ότι τελικά αναζήτησε θεραπεία μετά από μια σειρά επαγγελματικών και ερωτικών προβλημάτων. “Έβαλα θετικούς ανθρώπους γύρω μου και επέστρεψα να κάνω αυτό που αγαπώ – να γράφω τραγούδια και να φτιάχνω μουσική”.

Mel Gibson

Σε ένα ντοκιμαντέρ του 2008, ο Gibson δήλωσε ότι είχε διπολική διαταραχή. Ο ηθοποιός έσκασε στη σκηνή ως ήρωας δράσης και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην παραγωγή και τη σκηνοθεσία, κερδίζοντας δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ. Το περιοδικό People ονόμασε τον Γκίμπσον τον “πιο σέξι άνδρα εν ζωή” το 1985. Η προσωπική του ζωή έγινε πρωτοσέλιδο όταν έβρισε έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια μιας σύλληψης για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ το 2006 και δήλωσε ότι δεν αμφισβήτησε κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία το 2012.

Kurt Cobain

Ο συνιδρυτής των Nirvana είχε διαταραχή ελλειμματικής προσοχής ως παιδί και αργότερα διπολική διαταραχή. Δεν ακολούθησε θεραπεία. Παρά την επιτυχία ως ηγέτης του ροκ κινήματος grunge του Σιάτλ, ο Cobain πάλευε με την κατάθλιψη και αυτοκτόνησε σε ηλικία 27 ετών το 1994.

Jimi Hendrix

Ο θρύλος της ροκ κιθάρας αποβλήθηκε από το λύκειο, έκλεψε κάποτε ένα αυτοκίνητο και άντεξε μόλις ένα χρόνο στο στρατό, αφού οι διοικητές του πρότειναν την πρόωρη απόλυσή του. Αργότερα έγραψε ένα τραγούδι με τίτλο “Manic Depression”, το οποίο περιέγραφε το πρόβλημά του με τις εναλλαγές της διάθεσης. Παρά τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε, οι εμφανίσεις του Hendrix στο Monterey και το Woodstock συζητιούνται ακόμα και σήμερα. Πέθανε σε ηλικία 27 ετών το 1970.

Ernest Hemingway

Αυτός ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας ήταν επιρρεπής σε μανιοκαταθλιπτική συμπεριφορά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ένα οικογενειακό χαρακτηριστικό που μοιράστηκαν οι γονείς του, ο γιος του και η εγγονή του Margaux. Παρά την υπέρμετρη από τη ζωή προσωπικότητά του και τα μυθιστορήματά του όπως το “Αποχαιρετισμός στα όπλα” και το “Για ποιον χτυπάει η καμπάνα”, ο Χέμινγουεϊ είχε περιόδους κατάθλιψης και παράνοιας. Έχοντας εμμονή με τον θάνατο, αυτοπυροβολήθηκε τελικά στο κεφάλι το 1961.

 Catherine Zeta-Jones

Αυτή η γεννημένη στην Ουαλία σταρ κέρδισε Όσκαρ καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στην ταινία Chicago και βραβείο Tony για τη δουλειά της στη σκηνή. Έχει επίσης προταθεί για αρκετές Χρυσές Σφαίρες. Παντρεμένη με τον Μάικλ Ντάγκλας από το 2000, το άγχος κατά τη διάρκεια της μάχης του με τον καρκίνο της γλώσσας οδήγησε σε κατάθλιψη και διάγνωση διπολικής διαταραχής.

 Vivien Leigh

Γεννημένη ως Vivian Mary Hartley στην Αγγλία, η μεγαλύτερη φήμη της Leigh προήλθε από την εμβληματική ερμηνεία της ως Scarlett O’Hara στην ταινία Όσα παίρνει ο άνεμος. Σύζυγος του διάσημου ηθοποιού Laurence Olivier, η Leigh είχε τη φήμη ότι ήταν δύσκολη στο πλατό. Για μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής της, έπασχε από σοβαρή κατάθλιψη και μανία. Η θεραπεία της ήταν η θεραπεία με ηλεκτροσόκ.

 Jean-Claude Van Damme

Ο Van Damme, γεννημένος στο Βέλγιο, πρωταγωνιστής ταινιών δράσης πολεμικών τεχνών, άρχισε να σπουδάζει καράτε στα 10 του χρόνια και απέκτησε τη μαύρη ζώνη του 8 χρόνια αργότερα. Η ταινία του ήταν το 1988 το Bloodsport. Δέκα χρόνια μετά από αυτό, ανακάλυψε ότι είχε διπολική διαταραχή. Το 2011, ο Van Damme δήλωσε ότι έπαιρνε φάρμακα για τις εναλλαγές της διάθεσης που όπως λέει είχε από την παιδική του ηλικία.

Winston Churchill

Ως πρώτος λόρδος του Ναυαρχείου στην αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ως Βρετανός πρωθυπουργός στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τσόρτσιλ συσπείρωσε τον κόσμο με συγκλονιστικούς λόγους και ραδιοφωνικές εκπομπές για να ενθαρρύνει την αντίσταση κατά της Γερμανίας. Ωστόσο, έδωσε τη δική του μάχη με την κατάθλιψη, τις αυτοκτονικές σκέψεις και την έλλειψη ύπνου. Τον αποκαλούσε “μαύρο σκύλο” του. Παρά την κατάστασή του, συνέγραψε 43 βιβλία και κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πέθανε το 1965 σε ηλικία 90 ετών.



Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.