Drama queen: πώς ελαχιστοποιώ το υπερβολικό δράμα;

Drama queen: πώς ελαχιστοποιώ το υπερβολικό δράμα;

Η έκφραση “βασίλισσα του δράματος” ή “drama queen”, όπως έχει επικρατήσει, χρησιμοποιείται για να περιγράψει συγκεκριμένες συμπεριφορές ή για να τονίσει στοιχεία της προσωπικότητας (κάποιες φορές χρησιμοποιείται η αντίστοιχη φράση drama king για τους άντρες, αλλά σπανιότερα).  Παρότι οι συνεχείς κρίσεις δράματος σε συνδυασμό με ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μπορεί να σχετίζονται με κάποια ψυχική διαταραχή, η φράση έχει ενσωματωθεί στο καθημερινό λεξιλόγιο για να περιγράψει περισσότερο κάποια μοτίβα συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα, αφορά την εκδήλωση υπερβολικών συναισθηματικών αντιδράσεων ή την τάση να συμπεριφέρεται κανείς με υπερβολικά μελοδραματικό τρόπο, να δημιουργεί περιττές σκηνές ή να μεγαλοποιεί ζητήματα ήσσονος σημασίας. Συχνά αυτού του είδους η συμπεριφορά εκδηλώνεται για να τραβήξει την προσοχή των άλλων και συνδυάζεται με ενέργειες και αντιδράσεις που μπορεί να φαίνονται ακατάλληλες, ενοχλητικές ή γελοίες. Η δημιουργία ενός δράματος είναι και ένας τρόπος ελέγχου και συχνά αποτελεί μια μορφή παθητικής επιθετικότητας. Στην πράξη η δραματική αντίδραση μπορεί να πυροδοτείται από μικρά δυσάρεστα γεγονότα ή πράγματα που δεν είναι αρνητικά και σε πιο ακραίες μορφές μπορεί να συνδυάζεται με κυκλοθυμία και ευερεθιστότητα.

Πώς μπορεί κανείς να ελαχιστοποιήσει το υπερβολικό δράμα στη ζωή του;

Ένα μοτίβο συμπεριφοράς που βασίζεται στο δράμα απαιτεί νέους κανόνες δέσμευσης για να αλλάξει. Αρχικά απαιτεί ανάληψη της προσωπικής ευθύνης για όλες τις επιλογές και αντιδράσεις και εξάσκηση στην εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων για τα ζητήματα που προκύπτουν. Η συνεχής έκθεση σε συζητήσεις που κυριαρχεί η υπερβολή ενισχύει τον κύκλο της δραματοποίησης, επομένως χρειάζεται να αποφεύγονται οι συζητήσεις με άτομα που χρησιμοποιούν το ίδιο μοτίβο αντίδρασης. Το βασικό είναι να αλλάξει η οπτική και ο στόχος να είναι το να παραμείνει κανείς αποτελεσματικός, παρά το να επιμένει στο να βρει ποιο είναι το δίκαιο. Από την άλλη πλευρά, εάν το άτομο που έχουμε απέναντί μας δεν είναι δεκτικό στην αλλαγή ή η σχέση που έχουμε αναπτύξει δεν είναι τόσο στενή, ίσως είναι καλύτερο να επενδύσουμε ενέργεια στο να αποδεχτούμε ότι πιθανότατα δεν θα αλλάξει κάτι. Το δράμα πολλές φορές ξεκινά εξαιτίας της κακής επικοινωνίας, η οποία προκαλεί παρεξηγήσεις και σύγχυση. Αν παρόλα αυτά υπάρχει συνεχής και διάχυτη υπερβολή στις αντιδράσεις του άλλου, ίσως χρειάζεται να πάρουμε μια βαθιά ανάσα (ακόμα και να φύγουμε από τον χώρο), και να προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στις δικές μας ανάγκες. Πιθανότατα το άλλο πρόσωπο να θελήσει να μοιραστεί μαζί μας τα προβλήματά του και ζητά βοήθεια για την επίλυσή τους, ωστόσο ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης είναι να παραμείνουμε σταθεροί στα όρια που βάζουμε, ξεκάθαροι στον τρόπο που επικοινωνούμε, ειλικρινείς και μη επικριτικοί.

 



Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.