Δυσανεξία στα αρνητικά συναισθήματα

Δυσανεξία στα αρνητικά συναισθήματα

Στη ζωή μας, καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις ανησυχίες. Τις περισσότερες φορές δεν τις αφήνουμε να σταθούν εμπόδιο στην εξέλιξή μας είτε προσπερνώντας τον φόβο που μας προκαλούν, είτε αντέχοντάς τον.

Οι λιγότερο αγχώδεις, κάθε φορά που αντιστέκονται στον φόβο τους συνειδητοποιούν ότι έχουν κατακτήσει μία μικρή νίκη και αυτό τους τοποθετεί σε θέση ισχύος σε παρόμοιες συνθήκες. Έχουν επίγνωση ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την κατάσταση γιατί το έχουν κάνει και στο παρελθόν.

Οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από το άγχος, σπάνια καταγράφουν τα σημαντικά αυτά βήματα ως επιτυχία και την επόμενη φορά που βρίσκονται αντιμέτωποι με το ίδιο ερέθισμα, δεν επωφελούνται από την πρότερη εμπειρία με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται ένας φαύλος κύκλος ξεκινώντας πάλι από το μηδέν την προσπάθεια αντιμετώπισής του. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι μία δυσανεξία στο αρνητικό συναίσθημα το οποίο μοιάζει να αποτυπώνεται στη μνήμη με πολύ μεγαλύτερη ένταση απ’ ότι το συμπέρασμα το οποίο προέκυψε από το βίωμα της επιτυχούς εμπειρίας. Επιπλέον, το θετικό συναίσθημα της επιτυχούς κατάληξης δεν έχει το ίδιο βαθύ αποτύπωμα γιατί συνήθως οι αγχώδεις άνθρωποι έχουν την τάση να μεγαλοποιούν τα αρνητικά και να υποβαθμίζουν τα θετικά.

Η αποτίμηση ενός γεγονότος συνήθως γίνεται αυτόματα ακολουθώντας μία διαδικασία η οποία χρωματίζεται από τα συναισθήματά μας, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα και τη φαντασία μας. Χρειάζεται προσπάθεια για να αλλάξει ο τρόπος σκέψης όταν δεν είναι βοηθητικός για την πρόοδό μας. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να συνειδητοποιήσει ότι έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που παρουσιάζονται χωρίς να καταρρέει από το άγχος;

  1. Υπενθυμίζουμε ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει δυσκολίες και παρά το άγχος μας τις προσπεράσαμε.
  2. Υπενθυμίζουμε ότι πράγματα και καταστάσεις που θεωρούσαμε αξεπέραστες τελικά δεν ήταν τόσο σημαντικές για τη ζωή μας.
  3. Ανατρέχουμε στις στρατηγικές που ακολουθήσαμε για να λύσουμε ένα σημαντικό πρόβλημα, ή να αντέξουμε ένα δυσάρεστο συναίσθημα.
  4. Σταματούμε να κάνουμε καταστροφικά σενάρια, ή αν δεν μπορούμε, για κάθε καταστροφικό σενάριο προσθέτουμε κι ένα θετικό σενάριο.
  5. Φανταζόμαστε πόσο σημαντικό θα είναι αυτό που συμβαίνει σε πέντε χρόνια και στην περίπτωση της θετικής και στην περίπτωση της αρνητικής εξέλιξης.
  6. Σκεφτόμαστε πώς θα ένιωθαν άλλοι άνθρωποι σε παρόμοια κατάσταση, για να ελέγξουμε αν ο βαθμός του άγχους μας είναι φυσιολογικός ή ξεπερνά τα όρια.
  7. Εστιάζουμε σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε και όχι σε αυτά που θα θέλαμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε.
  8. Υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πόσα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα και πόσα ακόμα μπορούμε να καταφέρουμε μελλοντικά.

Τα εμπόδια δεν φαίνονται πλέον τρομακτικά όταν τα έχουμε ξεπεράσει. Αλλά αν θυμηθούμε πώς αισθανόμασταν όσο τα είχαμε μπροστά μας, συνειδητοποιούμε ότι η προσπάθεια μας, η πίστη στον εαυτό μας και η πορεία προς τα εμπρός πυροδοτούνται από την εσωτερική μας δύναμη που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει μέσα μας.

 

Δυσανεξία στα αρνητικά συναισθήματα


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.