Έδρα ελέγχου

Έδρα ελέγχου

Στην επιστημονική βιβλιογραφία της ψυχολογίας υπάρχει η έννοια της «έδρας ελέγχου», η οποία αφορά το σύστημα πεποιθήσεων πάνω στο οποίο στηρίζεται η ερμηνεία των γεγονότων και των καταστάσεων. Η έδρα ελέγχου καθορίζει την απόδοση αιτίου τόσο στις επιτυχίες όσο και στις αποτυχίες.

Η έννοια χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: την εσωτερική και την εξωτερική. Η εσωτερική έδρα ελέγχου περιγράφει την πεποίθηση ότι το άτομο ελέγχει τη ζωή ου, γνωρίζοντας ότι ανεξαρτήτως των γεγονότων αυτό αποφασίζει πώς θα αντιδράσει και σε τι επιλογές θα καταλήξει. Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από την εξωτερική έδρα ελέγχου αποδίδουν την πορεία της ζωής τους σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η μοίρα, οι άλλοι άνθρωποι, κάποια ανώτερη δύναμη υποτιμώντας την επίδραση που έχουν οι ίδιοι στη ζωή τους.  Τα άτομα με εσωτερική έδρα ελέγχου εστιάζουν στην επιτυχία, ενώ τα άτομα με εξωτερική έδρα ελέγχου εστιάζουν στην ασφάλεια.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα που έχουν εσωτερική έδρα ελέγχου είναι επιτυχημένα και τα άτομα που έχουν εξωτερική έδρα ελέγχου είναι αποτυχημένα, καθώς πολλοί παράγοντες επιδρούν στη σύνθεση της προσωπικότητας. Η κατανόηση της έννοιας ωστόσο είναι πολυ χρήσιμη, γιατί μπορεί να μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την εσωτερική έδρα ελέγχου, μειώνοντας το άγχος και την ανασφάλεια που προέρχεται από την πεποίθηση ότι υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Άτομα που στηρίζονται υπερβολικά στην εσωτερική έδρα ελέγχου, χωρίς όμως να χαρακτηρίζονται από αυτο-αποτελεσματικότητα, ή χωρίς να εκμεταλλεύονται ευκαιρίες μπορεί να καταλήξουν καταθλιπτικοί καταφεύγοντας συχνά στο αυτο-μαστίγωμα. Από την άλλη μεριά άτομα με εξωτερική έδρα ελέγχου είναι πιθανόν να ζήσουν μία ανέμελη και ευτυχισμένη ζωή.

Ως κοινωνικά όντα σαφώς επηρεαζόμαστε από τους άλλους, όμως οι τελικές αποφάσεις είναι πάντα δικές μας και γι΄αυτό χρειάζεται να εξασκηθούμε στην ανάληψη της ευθύνης από μικρή ηλικία. Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι οι πράξεις μας μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της ζωής μας, γινόμαστε περισσότερο ανθεκτικοί και υπεύθυνοι.

Κάθε φορά που χρειάζεται να πάρουμε μία απόφαση ή να καταλήξουμε σ΄ένα συμπέρασμα είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την επίδραση που έχουμε εμείς στις καταστάσεις, διατηρώντας παράλληλα τον ρεαλισμό μας. Για κάθε επιλογή μας, πρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη, χωρίς να θεωρούμε ότι παρασυρθήκαμε σε αυτήν από τις συμβουλές των άλλων ή από κάποιον άγραφο νόμο του σύμπαντος, ενώ παράλληλα πρέπει να αποδεχόμαστε ότι σε κάθε επιλογή υπάρχει ένα ποσοστό παραγόντων το οποίο δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

 

edra elegxou


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.