Εγκέφαλος και Χρώμα: διαφορές μεταξύ των φύλων ως προς τις χρωματικές προτιμήσεις

Εγκέφαλος και Χρώμα: διαφορές μεταξύ των φύλων ως προς τις χρωματικές προτιμήσεις

Αν έχετε πάει ποτέ σε ένα χρωματοπωλείο με ένα μέλος του άλλου φύλου και προσπαθείτε να αποφασίσετε μεταξύ, ας πούμε, “ματζέντα” και “κόκκινου”, είναι μεγάλες οι πιθανότητες να διαφωνήσετε! Χαλαρώστε αναλογιζόμενοι ότι η πραγματική αιτία αυτής της «διαφοράς» ανάγεται στην νευροφυσιολογία!. Νευροεπιστήμονες, εξειδικευμένοι στην όραση, έχουν τεκμηριώσει ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στο να διακρίνουν μεταξύ λεπτών χρωματικών αποχρώσεων, ενώ οι άνδρες είναι ικανότεροι στην εντόπιση αντικειμένων που κινούνται κατά μήκος του οπτικού τους πεδίου. Ανέκαθεν οι επιστήμονες υποστήριζαν ότι τα δύο φύλα «βλέπουν» τα χρώματα με διαφορετικό τρόπο. Αλλά πολλά από τα δεδομένα ήταν μέχρι τώρα έμμεσα, όπως π.χ. η γλωσσολογική έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες έχουν πολύ πλουσιότερο λεξιλόγιο από τους άνδρες για την περιγραφή των χρωμάτων. Βέβαια, σπανίζουν οι σχετικές πειραματικές αποδείξεις για όλα αυτά. Σημειώνεται επίσης ότι περίπου το 8% των ανδρών, σε αντίθεση με μόνο το 0,5% των γυναικών, πάσχουν από κάποιο τύπο αχρωματοψία.

Οι άνδρες συχνά αισθάνονται ότι «δυσκολεύονται» με τα χρώματα: αφήνουν τις γυναίκες να επιλέξουν τα χρώματα για το σπίτι, ακόμα και για τα ρούχα που φορούν.

Υπάρχει άραγε πράγματι πρόβλημα με την χρωματική αντίληψη των ανδρών; Υπάρχει όντως διαφορά μεταξύ των φύλων ως προς τη «συνειδητοποίηση» των χρωμάτων; Παρά το γεγονός ότι τα επιστημονικά δεδομένα παραμένουν ασαφή, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν πραγματικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων ως προς τις χρωματικές προτιμήσεις. Η υπόθεση των μελετών αυτών ήταν ότι οι άνδρες διαφέρουν από τις γυναίκες ως προς τη χρήση των χρωμάτων όταν ζωγραφίζουν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στις γυναίκες δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των ηλικιακών ομάδων η χρήση των χρωμάτων, αλλά για τους άνδρες υπήρχε σημαντική διαφορά στη χρήση των χρωμάτων μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, με τα αγόρια κάτω των 10 ετών να τείνουν να χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο τα χρώματα, ενώ μετά την ηλικία αυτή να τείνουν να μην χρησιμοποιούν πλέον χρώματα. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνδρες αναπτύσσουν συναισθηματικές αναστολές ακριβώς πριν την εφηβεία, ενώ οι σχετιζόμενες με τα χρώματα συναισθηματικές εκφράσεις για τις γυναίκες παραμένουν σταθερές.

Οι ερευνητές έχουν επίσης διαπιστώσει ότι οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να έχουν ένα αγαπημένο χρώμα. Στην προτίμηση για τα ανοικτά σε σχέση με τα σκούρα χρώματα δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, ωστόσο, εκφράζοντας την προτίμηση για τα φωτεινά και απαλά χρώματα, υπήρχε διαφορά, με τις γυναίκες να προτιμούν τα απαλά χρώματα και οι άνδρες να προτιμούν τα φωτεινά. Επίσης, οι γυναίκες αναγνωρίζουν σαφώς περισσότερα περίτεχνα χρώματα από ό,τι οι άνδρες. Ευρήματα έδειξαν επίσης ότι οι διαφορές στις απαντήσεις των δύο φύλων στην ταυτοποίηση του χρώματος, μπορούν να αποδοθούν σε διαφορές στην κοινωνικοποίηση ανδρών και γυναικών.

Περίπου 80% των πληροφοριών που αφομοιώνουμε μέσω των αισθήσεων, είναι οπτικές. Έτσι, το χρώμα είναι σοβαρή υπόθεση! Τα χρώματα έχουν τη δύναμη να μεταφέρουν μια διάθεση ή ένα μήνυμα. Τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τις αντιλήψεις των ανθρώπων για μια μάρκα ή ένα προϊόν. Από την ημέρα που τα μωρά έρχονται στο σπίτι σε ροζ ή μπλε κουβέρτες, έχουν ήδη γίνει «αναφορές» σχετικά με το φύλο και το χρώμα, αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το ποιο χρώμα είναι αποκλειστικά θηλυκό ή αρσενικό. Αν συγκρίνετε προϊόντα που κατασκευάζονται κυρίως για αγόρια με προϊόντα που κατασκευάζονται κυρίως τα κορίτσια, θα παρατηρήσετε πιθανώς διαφορές στα χρώματα. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; Ανταποκρίνεται η αγορά στις χρωματικές προτιμήσεις με βάση το φύλο; Ή μήπως νομίζετε ότι είναι το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή τα ίδια προϊόντα «επιβάλλουν» χρωματικές προτιμήσεις με βάση το φύλο;

Είναι αλήθεια ότι, όταν πρόκειται για ένα χρώμα οι άνδρες συνήθως είναι «απλοί». Αυτό που είναι απλά “μωβ” για έναν άνδρα, θα μπορούσε να είναι «σταφυλί», «δαμασκηνί», «μελιτζανί», «της ορχιδέας», «της λεβάντας» ή οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή, για μια γυναίκα! Αυτό που είναι απλά “πράσινο” για έναν άνδρα, θα μπορούσε να είναι: «βαθύ μελί», «της άνοιξης», «του ασβέστη», «της φτέρης», «του τριφυλλιού», ή «αφρός της θάλασσας» για μια γυναίκα!
Πάντα να θυμάστε: Οι άνδρες αγαπούν το μπλε! Το μπλε είναι αγαπημένο χρώμα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών όλων των ηλικιών. Ωστόσο, οι άνδρες έχουν μια πολύ ισχυρότερη προτίμηση για το μπλε από τις γυναίκες. Μπορεί να είναι η κατευναστική επίδραση του μπλε, που το καθιστά δημοφιλές χρώμα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, ή θα μπορούσε να είναι η συσχέτιση κάποιων αποχρώσεων του μπλε με σύμβολα εξουσίας, ευφυΐας, και σταθερότητας. Είναι πιθανό ότι οι άνδρες τείνουν προς το μπλε, επειδή έχουν παρατηρήσει ότι οι γυναίκες βρίσκουν τους άνδρες με μπλε ελκυστικούς, είτε πρόκειται για μία μπλε στολή ή για ένα μπλε κοστούμι ενός επιστήμονα. Στις γυναίκες αρέσει να φορούν οι άνδρες τους μπλε. Συνδέουν το μπλε με την αξιοπιστία και την στιβαρότητα. Οι γυναίκες επιθυμούν να βρουν έναν άνδρα πιστό και ειλικρινή και το μπλε χρώμα αντανακλά αυτές τις ιδιότητες υποσυνείδητα. Αλλά … είναι ένα μπλε πάντα μπλε; Όχι φυσικά για το θηλυκό μάτι! Για μια γυναίκα ένα μπλε μπορεί να είναι “σκούρο”, “ανοικτό”, “γαλάζιο”, “του μωρού”, “γαλανό”, “του κοβάλτιου”, “το μπλε των επιχειρηματιών”, “κυανό”, “λουλακί “, “το μπλέ του μεσονυκτίου”, «το μπλε του ναυτικού», «το  μπλέ ρουαγιάλ», «το μπλέ του ζαφειριού», «το μπλέ του ουρανού», «το μπλε του ατσαλιού», κ.λ.π.
Επίσης να θυμάστε: Στις γυναίκες αρέσει το πράσινο! Η Μητέρα Φύση είναι πράσινη και είναι μια γυναίκα. Το πράσινο είναι αγαπημένο χρώμα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, είναι δροσερό, ξεκούραστο και σηματοδοτεί την ανάπτυξη, την ανανέωση, την υγεία και το περιβάλλον. Αυτές οι λέξεις είναι συνώνυμες με το πράσινο και αντιπροσωπεύουν (για μια γυναίκα φυσικά!) διάφορες αποχρώσεις του πράσινου, όπως: “του μήλου”, “γαλαζοπράσινο”, “το βεραμάν”, «λαδί», “το σμαραγδένιο”, ” του έλατου”, “του δάσους”, “του χόρτου”, ” του κυπαρισσιού”, “του γκαζόν”, «του φύλλου», «της μέντας», «της ελιάς», «του μπιζελιού», «του πεύκου», «του φασκόμηλου», «της πράσινης θάλασσας», κ.λ.π.

Το χρώμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του σχεδίου και μπορεί να εκλύσει διάφορες διαθέσεις και συναισθήματα σε άνδρες και γυναίκες. Η φύση έχει μια σχεδόν ατελείωτη παλέτα μεμονωμένων χρωμάτων για να διαλέξουμε, έτσι ώστε –είτε άνδρας είτε γυναίκα- να είμαστε πάντα cool και να διατηρούμε έντονους «πολύχρωμους» χαρακτήρες, στάσεις ζωής και διαθέσεις. Να έχουμε την ζωντανή προσωπικότητα ενός ουράνιου τόξου!

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.