Εκπαίδευση για την Ισότητα των Προσώπων (Face Equality Training)

Εκπαίδευση για την Ισότητα των Προσώπων (Face Equality Training)

Υπολογίζεται ότι 10,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν μια ορατή διαφορά (παραμόρφωση) (Harcourt, 2018), η οποία ορίζεται ως εμφάνιση διαφορετική από αυτό που οι περισσότεροι θα θεωρούσαν «το πρότυπο». Υπάρχουν πολλές αιτίες αυτών των διαφορών, συμπεριλαμβανομένων συγγενών (π.χ. σχιστία χείλους/στομάχου) και επίκτητων παθήσεων (π.χ. ψωρίαση), των συνεπειών τραυμάτων (π.χ. εγκαύματα) ή βιοϊατρικών θεραπειών (π.χ. χειρουργικές ουλές). Έχουν αναφερθεί σημαντικά επίπεδα άγχους μεταξύ των ατόμων που επηρεάζονται, με εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής ευεξίας και της ψυχικής υγείας, της κοινωνικής λειτουργικότητας, της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής απόδοσης. Οι επιπτώσεις αυτές είναι πιο σημαντικές για τα άτομα που ανήκουν σε κοινωνικά/οικονομικά μειονεκτούσες ομάδες (Dittmar, 2008).

Κατά την τελευταία δεκαετία, τα επίπεδα ευαισθητοποίησης για τις προκλήσεις αυτές έχουν αυξηθεί μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, ωστόσο, παρόλο που η νοσοκομειακή περίθαλψη έχει βελτιωθεί, τα άτομα που πάσχουν από ορατή διαφορά αναφέρουν ότι οι κοινωνικές και ψυχολογικές προκλήσεις της ζωής στην κοινότητα συνεχίζονται. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ενημέρωση του κοινού και την παροχή κατάρτισης σε βασικούς παράγοντες της κοινότητας που είναι σε θέση να προωθήσουν θετικότερα αποτελέσματα για τα άτομα που επηρεάζονται.

Το Ευρωπαϊκό έργο «Face Equality Training» έχει σχεδιαστεί για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για επαγγελματίες υγείας (Ε.Υ.Π.) και ΜΚΟ που ειδικεύονται στις ορατές διαφορές, ώστε να μπορέσουν με τη σειρά τους να εκπαιδεύσουν αυτούς τους βασικούς παράγοντες μέσω των εκτεταμένων δικτύων τους. Οι ενότητες θα καλύπτουν την τρέχουσα κατανόηση και τις τεκμηριωμένες τεχνικές για την προώθηση θετικών αποτελεσμάτων στα επηρεαζόμενα άτομα, εκτός από τις τεχνικές για την αντιμετώπιση του στιγματισμού και των προκλήσεων που βιώνουν τα άτομα αυτά, επικοινωνώντας αποτελεσματικά με το ευρύ κοινό, τους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις.

Το έργο εφαρμόζει μια καινοτόμο προσέγγιση για τη διδασκαλία και τη μάθηση, βασισμένη σε τεκμηριωμένα αποτελέσματα, μαζί με το σχεδιασμό δραστηριοτήτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης που συνδέονται με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (ETS αριθ. 163) και τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων (2017).

Η εκπαίδευση για την Ισότητα Προσώπων (Face Equality Training) αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της αποδοχής και της κατανόησης ατόμων με εμφανείς διαφορές, όπως οι ουλές, οι συγγενείς δυσμορφίες ή οι επιπτώσεις από τραυματισμούς και ασθένειες. Στόχος της εκπαίδευσης αυτής είναι η καταπολέμηση των προκαταλήψεων και των διακρίσεων που υφίστανται τα άτομα με διαφορετική εμφάνιση, τόσο στον χώρο εργασίας όσο και στην κοινωνία γενικότερα.

Η έννοια της «ισότητας προσώπων» προωθεί την ιδέα ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως της εξωτερικής τους εμφάνισης, αξίζουν σεβασμό, ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση. Μέσα από βιωματικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια και συζητήσεις, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να αναγνωρίσουν τις δικές τους προκαταλήψεις και να αναπτύξουν ενσυναίσθηση.

Στην Ελλάδα, η ένταξη τέτοιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και άλλους εργασιακούς χώρους θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της αποδοχής της διαφορετικότητας. Η αποδόμηση των στερεοτύπων γύρω από την εξωτερική εμφάνιση δεν είναι απλώς ζήτημα ευαισθητοποίησης, αλλά ουσιαστική ανάγκη για μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία.

Η Ισότητα Προσώπων δεν είναι προνόμιο· είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Μέσα από την εκπαίδευση, μπορούμε να φτάσουμε πιο κοντά σε έναν κόσμο όπου κάθε πρόσωπο αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια και σεβασμό.



Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.