Εξαφανίσεις παιδιών

Εξαφανίσεις παιδιών

Περίπου 250.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δυστυχώς πολλές από αυτές τις περιπτώσεις δεν εξιχνιάζονται ή έχουν τραγική κατάληξη. Στην Αυστραλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας εκτιμάται ότι 20.000 παιδιά δηλώνονται ως εξαφανισμένα κάθε χρόνο.  Στον Καναδά, 45.288 παιδιά δηλώνονται ως εξαφανισμένα κάθε χρόνο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της  Κυβέρνησης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τηρούνται αυστηρά αρχεία από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, NCIC ο αριθμός εκτινάσσεται στα 460.000 παιδιά τα οποία αγνοούνται κάθε χρόνο.

Σε πολλές χώρες, δεν υπάρχουν καν στατιστικά στοιχεία για τα εξαφανισμένα παιδιά- και, δυστυχώς, ακόμη και τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία μπορεί να είναι ανακριβή λόγω: υπο-αναφοράς, εσφαλμένης καταχώρησης πληροφοριών για τις υποθέσεις σε βάσεις δεδομένων- και διαγραφής των αρχείων μόλις κλείσει μια υπόθεση.

Μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί σας, ώστε σε περίπτωση που χαθεί να μπορεί να αντιδράσει έτσι ώστε να βρεθεί γρήγορα παραμένοντας ασφαλές. Η προετοιμασία του παιδιού μπορεί να γίνει χωρίς να τρομοκρατείται. Μπορείτε να δημιουργήσετε μία ιστορία ή ένα παραμύθι ή να εκπαιδεύσετε το παιδί σας μέσω του παιχνιδιού.

Χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να μάθετε στο παιδί σας:

  1. Το ονοματεπώνυμο των δύο γονέων και ένα κινητό τηλέφωνο, ακόμα κι αν το παιδί είναι πολύ μικρό (>3 ετών).
  2. Να μην απομακρύνεται από τον γονέα ή όποιον το συνοδεύει.Εξηγήστε του ότι μπορεί να απομακρυνθεί μόνο μέχρι το σημείο που ο γονέας μπορεί να το βλέπει. Μάθετε στο παιδί σας έναν κωδικό ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής απόσταση. Για παράδειγμα αν σηκώσετε το χέρι σας πρέπει να επιστρέψει. Ή αν σηκώσει το χέρι του θα πάτε να το βρείτε.
  3. Σε περίπτωση που χαθεί θα πρέπει να σταματήσει στο σημείο που βρίσκεται και να φωνάξει μαμά ή μπαμπά ή το όνομα του ενηλίκου που το συνοδεύει.
  4. Να ψάχνει για μια άλλη μαμά με παιδιά (είναι η ασφαλέστερη επιλογή σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα) όταν δεν ξέρει πώς να γυρίσει πίσω ή νομίζει ότι έχει χαθεί. Αν δεν υπάρχει κάποια μαμά κοντά του να μπει σε κάποιο κατάστημα και να απευθυνθεί σε κάποιον εργαζόμενο και να πει το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνο των γονέων του ή του ενήλικα που το συνοδεύει.

Όταν βρείτε το παιδί σας πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας χωρίς να φωνάζετε, να επιρρίπτετε ευθύνες ή τιμωρίες. Μιλάτε ήρεμα, εξηγώντας πώς νιώσατε. Το ρωτάτε πώς ένιωσε εκείνο και φροντίζετε να αποφορτίσετε την έντασή του. Μόλις ηρεμήσετε κι εσείς κι εκείνο, επαναλαμβάνετε τους κανόνες ασφαλείας.

Εξηγήστε στο παιδί σας ότι υπάρχουν κάποιες ακραίες περιπτώσεις κατά τις οποίες εγκληματίες απαγάγουν παιδιά. Παρόλο που μία τέτοια περίπτωση είναι σχεδόν απίθανη να συμβεί είναι καλό το παιδί να ξέρει:

  • Αν έχει ένα κακό προαίσθημα για κάποιον ενήλικο γύρω του που κινείται ύποπτα, να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνό του. Μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες, να προσποιηθεί ότι κάνει μια κλήση ή να κάνει μια πραγματική κλήση αν αισθάνεται ότι ο κίνδυνος μεγαλώνει.
  • Σε περίπτωση απαγωγής η γενική συμβουλή είναι να φωνάξει, να επιτεθεί και να προσπαθήσει να διαφύγει. Με αρκετή φασαρία, ο επιτιθέμενος μπορεί να απεμπλακεί.
  • Θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ο εγκλωβισμός σε μικρό χώρο που ελέγχεται από τον απαγωγέα, π.χ. αυτοκίνητο.
  • Μπορεί να υπάρξουν περιστάσεις κατά τις οποίες η ηρεμία και η υπακοή είναι η καλύτερη αντίδραση. Για παράδειγμα, αν η διαφορά φυσικού μεγέθους μεταξύ του απαγωγέα και του θύματος είναι τόσο μεγάλη που οι κλωτσιές και οι φωνές δεν έχουν σημασία. Ή αν ο επιτιθέμενος έχει φονικό όπλο και απλά δεν υπάρχει κανείς τριγύρω για να ακούσει και να βοηθήσει.
  • Τα πρώτα 15 λεπτά μιας απαγωγής είναι τα πιο ευμετάβλητα, επειδή τα συναισθήματα και η αδρεναλίνη του απαγωγέα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Το να περιμένει κανείς να ηρεμήσει μπορεί να είναι η καλύτερη στρατηγική – ειδικά αν φαίνεται να είναι μεθυσμένος ή ασταθής.
  • Σε περίπτωση απαγωγής, το πιο σημαντικό είναι η διατηρήσετε την ψυχραιμία και τη λογική. Είναι σκόπιμο να παραμείνει κανείς ήρεμος και υπάκουος, ενώ παράλληλα να αναζητά κρυφά ευκαιρίες διαφυγής.

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.