Εντολή «μη αναζωογόνησης»

Εντολή «μη αναζωογόνησης»

Μια παραγγελία περί «μη αναζωογόνησης» (DNR) γνωστοποιεί στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης τη μη επιθυμία του ασθενούς να αναζωογονηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Με άλλα λόγια, ο άρρωστος δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την διενέργεια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ/CPR) εάν η αναπνοή του είναι ανεπαρκής ή η καρδιά του δεν λειτουργεί.

Μια εντολή DNR υπογράφεται τόσο από τον ασθενή όσο και από το γιατρό και συνήθως αφορά ασθενείς με πολύ σοβαρές παθήσεις. Δεδομένου ότι μια παραγγελία DNR παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την ιατρική περίθαλψη, θεωρείται τύπος προκαταρκτικής οδηγίας και έχει περιορισμένη εστίαση: απαντά μόνο στο ερώτημα αν πρέπει να διενεργηθεί ΚΑΡΠΑ όταν σταματήσει η καρδιακή λειτουργία ή η αναπνοή. Η ΚΑΡΠΑ είναι μια επείγουσα ιατρική διαδικασία που εφαρμόζεται για την αποκατάσταση της ροής του αίματος και της αναπνευστικής λειτουργίας και περιλαμβάνει την αναπνοή στόμα με στόμα, τις θωρακικές συμπιέσεις, την απινίδωση και τελικά τη διασωλήνωση.

Μία παραγγελία DNR δεν σημαίνει ότι ο ασθενής δεν θα εξακολουθεί να λαμβάνει άλλους τύπους ιατρικής θεραπείας και διαδικασίες από το ιατρικό προσωπικό. Η DNR καλύπτει μόνο την ανάνηψη.

Η απόφαση για εντολή DNR είναι απολύτως προσωπική και δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες για το αν πρέπει να υπάρχει ή όχι. Στους συνηθισμένους λόγους για τους οποίους κάποιοι επιλέγουν να την ενεργοποιήσουν περιλαμβάνονται θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις (ορισμένοι είναι ηθικά ή φιλοσοφικά αντίθετοι με την ανάνηψη), η πολύ κακή κατάσταση της υγείας (εάν κάποιος είναι πολύ άρρωστος ή ηλικιωμένος και αδύναμος, μπορεί να επιθυμεί να αφήσει τη φύση να ακολουθήσει την πορεία της), το μηδαμινό προσδοκώμενο ιατρικό όφελος (ασθενείς με λίαν σοβαρά προβλήματα υγείας που πιθανότατα δεν θα ανταποκριθούν στη θεραπεία μερικές φορές επιλέγουν DNR) και η δραματική έκπτωση της ποιότητας ζωής. Στους πολύ αδύναμους, η ΚΑΡΠΑ μπορεί να επιφέρει τραυματισμούς που προκαλούν επιπλέον πόνο.

Για την εντολή DNR υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις και τυπικές διαδικασίες. Οι γιατροί θα παράσχουν το κατάλληλο έντυπο, θα το συμπληρώσουν με τα στοιχεία του ασθενούς και θα το αρχειοθετήσουν στο νοσοκομείο. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, οι φροντιστές και τα μέλη της οικογένειας πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει παραγγελία DNR. Θα πρέπει να δοθεί ένα αντίγραφο της εντολής DNR σε οποιονδήποτε ασχολείται με τη φροντίδα του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένου του γιατρού της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, του νοσοκομείου, του πληρεξούσιου και των αγαπημένων προσώπων που πιθανότατα θα είναι παρόντα κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης και θα μπορούν να ενημερώσουν το ιατρικό προσωπικό. Ο άρρωστος θα πρέπει επίσης να έχει πάντα μαζί του ένα αντίγραφο της εντολής DNR, ώστε το ιατρικό προσωπικό να μπορεί να την βρει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η παραγγελία DNR μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή ειδοποιώντας τοn γιατρό ή καταστρέφοντας την αρχική φόρμα και όλα τα αντίγραφα. Εάν αποφασίσει ο ασθενής να ανακαλέσει την εντολή DNR, πρέπει να ενημερώσει τους γιατρούς, τους αγαπημένους του και τους φροντιστές, ώστε να γνωρίζουν. Εάν έχει κάποιος πληρεξούσιο για την υγειονομική του περίθαλψη, αυτό σημαίνει ότι έχει ορίσει κάποιον να λαμβάνει αποφάσεις υγειονομικής περίθαλψης αντ΄αυτού, σε περίπτωση ανικανότητας. Με την πληρεξουσιότητα παρέχεται καθοδήγηση στον εκπρόσωπο και το έντυπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το ιατρικό προσωπικό όταν πρέπει να ληφθεί μια απόφαση.

Βεβαίως, δεν υπάρχει 100% εγγύηση ότι το ιατρικό προσωπικό θα ικανοποιήσει ένα αίτημα DNR. Γενικά, τα νοσοκομεία και άλλοι πάροχοι περίθαλψης θα το κάνουν, ειδικά αν γνωρίζουν ότι υπάρχει εκ των προτέρων. Όμως οι ιατρικές ομάδες και οι διασώστες που καλούνται να σταθεροποιήσουν επειγόντως έναν ασθενή μπορεί να μην γνωρίζουν περί εντολής DNR. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι οικείοι και να υπάρχει εύκολα προσβάσιμο ένα αντίγραφο της εντολής.

Η παραγγελία DNR είναι αυστηρά προσωπική επιλογή και δεν υπάρχει σωστή ή εσφαλμένη απάντηση για το εάν πρέπει κάποιος να την έχει δώσει. Καλό είναι να εξετασθεί το ενδεχόμενο και να συζητηθεί διεξοδικά η κατάσταση της υγείας του ασθενούς με τον γιατρό και τα προσφιλή πρόσωπα, ώστε να καθορισθεί εξατομικευμένα η καταλληλότητα και η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης ενέργειας.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.