Επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στην σταθερότητα του γάμου

Επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στην σταθερότητα του γάμου

Για σχεδόν έναν αιώνα, οι ερευνητές έχουν καταδείξει ότι το ποσοστό διαζυγίων μειώνεται κατά τη διάρκεια περιόδων οικονομικής ύφεσης. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα είχαμε λίγα επίσημα στοιχεία περί του μεγέθους του φαινομένου. Επιπλέον, η κατεύθυνση της επίδρασης είναι θεωρητικά απρόβλεπτη και ασαφής. Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ατομική απώλεια θέσεων εργασίας αποσταθεροποιεί τον γάμο, οι δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν τις πιθανότητες διαζυγίου, ακόμη και για εκείνους που δεν βιώνουν άμεσο επαγγελματικό σοκ. Θα ήταν χρήσιμο να μελετήσουμε τις επιπτώσεις των μακροοικονομικών προβλημάτων στα διαζύγια και να οριοθετήσουμε τη σχέση μεταξύ ποσοστών ανεργίας και ποσοστών διαζυγίου. Οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική και ισχυρή αρνητική συσχέτιση μεταξύ ποσοστών ανεργίας και διαζυγίων, σύμφωνα με την οποία μία ποσοστιαία άνοδος 1% του ποσοστού ανεργίας συνδέεται με μια μείωση 1% του ποσοστού των διαζυγίων.

Οι σύμβουλοι γάμου και οι δικηγόροι ισχυρίζονται ότι, όσο πιο οικονομικά πιεσμένα είναι τα ζευγάρια, τόσο περισσότερο αναβάλλουν το διαζύγιο, διότι το κόστος είναι απαγορευτικό σε μια εποχή στάσιμων ή συρρικνούμενων μισθών, κατακόρυφης πτώσης των αξιών της κατοικίας και αύξησης της ανεργίας.

Ιστορικά τα διαζύγια μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μεγάλου οικονομικού κράχ στις αρχές του 20ου αιώνα, και πιθανόν μειώθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης του 2007. Ίσως τα ζευγάρια δεν αντέχουν οικονομικά να πάρουν διαζύγιο στις δύσκολες εποχές. Ίσως να είναι πολύ δαπανηρό να ζουν χωριστά, ένας σύζυγος μπορεί να χάσει τα ασφαλιστικά και προνοιακά οφέλη, το διαζύγιο από μόνο του μπορεί να είναι πολύ ακριβό και ούτω καθεξής. Αλλά, από την άλλη πλευρά, είναι επίσης πιθανό ότι το άγχος που προκαλείται από την απώλεια της θέσης εργασίας, μία κατάσχεση, ή μια άλλη οικονομική ζημία μπορεί πράγματι να αυξήσει τον κίνδυνο διαζυγίου. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι στις δύσκολες στιγμές, υπονομεύεται γενικά η «αίσθηση κοινών στόχων» ενός γάμου, γιατί τα ζευγάρια αποφεύγουν να αγοράζουν σπίτια ή να κάνουν άλλες σημαντικές επενδύσεις.

Μια δυνητική σύγχυση προκύπτει από το γεγονός ότι το ποσοστό διαζυγίων σταθερά μειώνεται τις τελευταίες δεκαετίες. Αν τα διαζύγια συνεχίζουν να μειώνονται κατά τη διάρκεια της ύφεσης, θα είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε πόσο ρόλο έπαιξε τελικά η οικονομική συγκυρία στην αλλαγή.

Σε γενικές γραμμές, τα ποσοστά διαζυγίου είναι «προκυκλικά», που σημαίνει ότι έχουν την τάση να μειώνονται σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία. Με δεδομένη την οικονομική κάμψη των τελευταίων ετών της ύφεσης, δεν αποτελεί έκπληξη η πτωτική τάση στα διαζύγια. Θα αναμέναμε βέβαια μία αναστροφή του κλίματος, όσο η οικονομία θα βελτιώνεται.

Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τα μειωμένα ποσοστά διαζυγίων κατά την οικονομική ύφεση:

  • Ο πρώτος είναι ότι, για τα νοικοκυριά διπλού εισοδήματος, ο γάμος είναι μια μορφή ασφάλισης έναντι της ανεργίας: εάν ο ένας χάσει τη δουλειά του, ο άλλος μπορεί να προσφέρει οικονομική στήριξη. Όμως, η ασφάλεια πληρώνει μόνο αν ο σύζυγος, που παραμένει εργαζόμενος, παραμένει και παντρεμένος! Η αλήθεια είναι ότι, σε περιόδους ύφεσης πολύ περισσότεροι ανησυχούν για την απώλεια της δουλειάς τους από αυτούς που τελικά πραγματικά την χάνουν. Άρα, κανείς δεν θέλει να ακυρώσει την ασφάλιση ανεργίας, όταν φοβάται ότι θα απολυθεί. Ως αποτέλεσμα, όταν αυξάνονται τα ποσοστά ανεργίας, τα ποσοστά διαζυγίου πέφτουν.
  • Ο δεύτερος λόγος, για τον οποίο τα ποσοστά διαζυγίου έχουν μειωθεί, έχει να κάνει με την αγορά στέγης. Πολλά ζευγάρια προτιμούν να παραμένουν σε μη ικανοποιητικούς γάμους από το να χάσουν τα ίδια κεφάλαια που έχουν συνεισφέρει για το σπίτι τους. Σε μια πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι μια μείωση 10% στις τιμές των κατοικιών συνδέεται με μια εκπληκτική πτώση 29% [!] στα ποσοστά διαζυγίων μεταξύ μορφωμένων ζευγαριών. Η τάση αυτή τείνει να αντιστραφεί, καθώς κάποια ζευγάρια κατορθώνουν να ρευστοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους.
  • Ο πιο προφανής λόγος για την πτώση των ποσοστών διαζυγίου κατά τη διάρκεια της ύφεσης είναι ότι η αίτηση διαζυγίου μπορεί να είναι απαγορευτικά ακριβή. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ζευγάρια δεν χωρίζουν σε περιόδους ύφεσης, αλλά μάλλον ότι σε δύσκολους καιρούς μεταθέτουν τις νομικές διαδικασίες, μέχρι την στιγμή που αυξάνεται το εισόδημά τους. Όλα αυτά δείχνουν ότι, όταν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, πιθανότατα θα προκύψει αύξηση στο διαζύγια.

Αναμφίβολα, η οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών έχει προκαλέσει σημαντική πίεση και οικονομική δυσπραγία σε πολλά παντρεμένα ζευγάρια. Αυτοί οι στρεσογόνοι παράγοντες και οι κακουχίες έχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές συνέπειες για το γάμο. Από τη μια πλευρά, πολλοί άνθρωποι βιώνουν στρεσογόνες καταστάσεις, που συσχετίζονται σαφώς με μειωμένη οικογενειακή ευτυχία. Αλλά, οι μεταβολές στο ευρύτερο οικονομικό κλίμα έχουν επίσης οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να εμβαθύνουν τη δέσμευσή τους στον γάμο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να ακυρώσουν τα σχέδιά τους για διαζύγιο. Σίγουρα οι επιπτώσεις της ύφεσης δεν είναι ίδιες σε όλα τα παντρεμένα ζευγάρια.

Η μεγάλη οικονομική ύφεση που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2007, έπληξε σίγουρα τον θεσμό του γάμου. Όσο αυξάνεται η ανεργία, εκατομμύρια οικογένειες αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα ​​και να πληρώσουν τρέχοντες λογαριασμούς και συσσωρευμένα χρέη. Ακόμη χειρότερα, πολλές οικογένειες έχουν δει ένα σημαντικό μερίδιο του πλούτου τους να αφανίζεται από την πτώση των αξιών των μετοχών και των ακινήτων.

Ας ελπίσουμε ότι, όταν κάποια στιγμή τελειώσει η περίοδος της ύφεσης και υπάρξει υγιής ανάκαμψη, περισσότερα ζευγάρια -ιδιαίτερα ζευγάρια με χαμηλό εισόδημα, τα οποία είναι πλέον ευάλωτα και σε μεγαλύτερο κίνδυνο-  θα μπορέσουν να επωφεληθούν πλήρως από τα συναισθηματικά και υλικά οφέλη που απορρέουν από τον γάμο.

 

 

 

 

 

 

 

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.