Επιστροφή στη ρουτίνα του ύπνου

Επιστροφή στη ρουτίνα του ύπνου

Η επιστροφή στα θρανία επιβάλλει και πάλι αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα μικρών και μεγάλων. Για πολλούς η πρώτη δυσκολία με την έναρξη του φθινοπώρου είναι η επιστροφή στην ρουτίνα του ύπνου. Το πρόγραμμα του ύπνου διαταράσσεται πολύ εύκολα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και η περίοδος προσαρμογής μετά τη λήξη των διακοπών απαιτεί υπομονή, επιμονή και ενέργεια. Τα παιδιά χρειάζονται ξεκούραση, καλό και ποιοτικό ύπνο για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σχολείου και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Είναι εξάλλου γνωστό ότι τα ξεκούραστα παιδιά τείνουν να είναι πιο χαρούμενα, με καλύτερη συμπεριφορά και πιο δεκτικά στη μάθηση.

Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο και οι πρώτες εβδομάδες μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. 

  • Ξεκινήστε τη μετάβαση τουλάχιστον μια ή δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του σχολείου. Αν το παιδί έχει συνηθίσει να κοιμάται πολύ αργά το προηγούμενο διάστημα, δοκιμάστε να μειώνετε την αργοπορία κατά 15 λεπτά κάθε βράδυ μέχρι να φτάσετε στον επιθυμητό στόχο.  Συνήθως ο μέσος όρος ύπνου που χρειάζεται ένα υπολογίζεται σε περίπου 10 ώρες (1 έως 2 ετών:11 έως 14 ώρες την ημέρα, 3 έως 5 ετών: 10 έως 13 ώρες την ημέρα, 6 έως 12 ετών: 9 έως 12 ώρες την ημέρα, Έφηβοι 8 έως 10 ώρες την ημέρα)
  • Βοηθήσετε τα παιδιά να χαλαρώσουν το βράδυ. Διατηρήστε το δωμάτιο δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο. Αποφύγετε τρόφιμα και ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη ή καφεΐνη και βάλτε και τις συσκευές για ύπνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χρόνος στην οθόνη συνδέεται με μεταγενέστερη ώρα ύπνου και λιγότερο συνολικό ύπνο για παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών.
  • Διατηρήστε μια θετική στάση απέναντι στη διαδικασία του ύπνου. Αποφύγετε να στέλνετε τα παιδιά νωρίς για ύπνο σαν τιμωρία. 

Όταν τα παιδιά είναι μικρότερα των 2 ετών, συχνά δείχνουν σημάδια κούρασης (κλάμα, τρίψιμο ματιών κ.α.). Καθώς μεγαλώνουν, τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν πρόσθετα σημάδια, όπως:  Προβλήματα στην αφύπνιση, μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, υπνηλία ή κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ευερεθιστότητα και εναλλαγές της διάθεσης, δυσκολία συγκέντρωσης ή προσοχής ή προβλήματα συμπεριφοράς.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.