Επιθέσεις με βιτριόλι: ένα ειδεχθές έγκλημα

Επιθέσεις με βιτριόλι: ένα ειδεχθές έγκλημα

Οι επιθέσεις με βιτριόλι είναι ένα έγκλημα που ξεπερνά τα σύνορα των χωρών. Παρόλο που παρατηρείται συχνότερα στη Νοτιοανατολική Ασία, τα πρώτα ευρήματα της χρήσης του θειικού οξέος ως μέσου διενέργειας εγκληματικής πράξης είχαν εμφανιστεί τον 19ο αιώνα στην Ευρώπη και στις αρχές του  20ου στην Ελλάδα.

Τις περισσότερες φορές επιθέσεις τέτοιου τύπου συνδεόνταν με εγκλήματα πάθους, ζήλειας ή τιμής. Παρόλο που οι επιθέσεις με βιτριόλι είχαν μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη, τόσο λόγω της πολιτισμικής εξέλιξης όσο και λόγω των αυστηρότερων μέτρων διάθεση τους θειικού οξέος σε συνδυασμό με τις αυστηρότερες ποινές, την τελευταία 10ετία έχει παρατηρηθεί αύξηση παρόμοιων επιθέσεων (κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο). Η αύξηση αυτή συνδέεται και μία διαφορετική τυπολογία όσον αφορά το προφίλ του θύτη, του θύματος αλλά και του κινήτρου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα περισσότερα θύματα (σχεδόν  τα 2/3) είναι άντρες και το κίνητρο συνδέεται με συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών.

Οι χώρες της Νοτίου Ασίας διατηρούν την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης επιθέσεων με βιτριόλι. Η Ινδία, το Μπαγκλαντές και η Καμπότζη είναι χώρες στις οποίες παρατηρούνται συχνά εγκληματικές ενέργειες κατά γυναικών  για ζητήματα τιμής, χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες καταγραφές των επιθέσεων, καθώς  λόγω φόβου συχνά δεν αναφέρονται στις αρχές. Στην Κολομβία και στη Τζαμάικα η επίθεση με βιτριόλι με κίνητρο την αντιζηλία μεταξύ γυναικών δεν είναι κάτι σπάνιο ακόμα και στις μέρες μας.

Οι μακροχρόνιες συνέπειες τέτοιων επιθέσεων εκτός των σοβαρότατων παραμορφώσεων στο πρόσωπο και στο σώμα, της πιθανής τύφλωσης,  και των βλαβών σε εσωτερικά όργανα, επιφέρουν δυσκολίες σε όλες τις πτυχές της ζωής του θύματος, καθώς υπάρχει επίπτωση στην ψυχική υγεία, στην κοινωνική λειτουργικότητα και συχνά στην οικονομική αυτονομία.

Στις επιθέσεις με βιτριόλι, ο θύτης ορμώμενος από το κίνητρο της εκδίκησης στοχεύει στο διακαές μαρτύριο του θύματος. Συνήθως δεν επιθυμεί τον θάνατο του θύματος αλλά την αλλοίωση της εικόνας του,  γι’ αυτόν τον λόγο το κύριο σημείο επίθεσης είναι το πρόσωπο. Η παραμόρφωση στο πρόσωπο αποτελεί μία παντοτινή υπενθύμιση του συμβάντος  που δύναται να στιγματίσει το θύμα, προκαλώντας ερωτήσεις για τα αίτια της επίθεσης ή αφήνοντας το περιθώριο για απόδοση ευθύνης στο ίδιο το θύμα.  Στη σημερινή εποχή δε, κατά την οποία η έμφαση που δίνεται στην εξωτερική εμφάνιση τη θέτει ως κριτήριο επαγγελματικής επιτυχίας και προσωπικής ευτυχίας, η παραμόρφωση του προσώπου συχνά οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση του ατόμου είτε επειδή το ίδιο το άτομο δεν αντέχει είτε επειδή το κοινωνικό σύνολο το εξοβελίζει.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Mark van Dongen ενός Βέλγου μηχανικού, ο οποίος δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι από την πρώην σύντροφό του με αποτέλεσμα να προξενηθούν τόσο σοβαρά τραύματα (τύφλωση, ακρωτηριασμός του αριστερού ποδιού, παραλυσία από τον λαιμό και κάτω) που τον οδήγησαν σε υποβοηθούμενη ευθανασία 2 χρόνια μετά.

Οι πρώτες βοήθειες για την περιποίηση των τραυμάτων απαιτούν άφθονο δροσερό νερό στην περιοχή που επλήγη για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται μέχρι τη μεταφορά στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια πρέπει να απομακρυνθούν τα ρούχα και τα κοσμήματα που έχουν έρθει σε επαφή με το οξύ και για να αποφευχθούν τυχόν επιμολύνσεις απαγορεύονται οι επαλείψεις με κρέμες ή το άγγιγμα με γυμνά χέρια. Φυσικά το θύμα εκτός από τη μακροχρόνια παραμονή στο νοσοκομείο για την περιποίηση των εγκαυμάτων, θα χρειαστεί σίγουρα και υποστήριξη από ειδικούς ψυχικής υγείας.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.