Εσφαλμένη επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιού

Εσφαλμένη επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιού

Εσφαλμένη επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιού

Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς επικοινωνούν με τα παιδιά είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της προσωπικότητάς τους και των μελλοντικών τους σχέσεων. Συχνά παρά την αγάπη, λάθος μηνύματα αποδυναμώνουν το παιδί και το κάνουν να αισθάνεται μη αποδεκτό. Η σκέψη «μήπως απογοητεύω τους γονείς μου», οδηγεί σε ένα αίσθημα ανεπάρκειας το οποίο πλήττει την ομαλή συναισθηματική εξέλιξη του παιδιού, καθιστώντας το συχνά παθητικό και μη διεκδικητικό.

  1. Η υποτιμητική επικοινωνία

Οι περισσότεροι γονείς δεν θέλουν να υποτιμούν  τα παιδιά τους. Κάποιες φορές όμως το κάνουν ασυναίσθητα. Μικρά ασήμαντα παραδείγματα στην καθημερινότητα μπορεί να εκνευρίσουν το παιδί ή να το κάνουν να αμφισβητεί τον σεβασμό των γονέων. Για παράδειγμα παρόλο που το παιδί έχει απαντήσει ότι δεν πεινάει στην αντίστοιχη ερώτηση, εσείς του βάζετε φαγητό και του το προσφέρετε. Υπάρχουν χιλιάδες δικαιολογίες γιατί το κάνετε αυτό (πάντα λέει όχι, αλλά στο τέλος το τρώει), και η συμπεριφορά βασίζεται σε καλή πρόθεση, όμως τι εισπράττει το παιδί; Έναν γονέα που άκουσε την απάντησή του και την αγνόησε. Το παράδειγμα αυτό δεν αρκεί για να περιγράψει την υποτιμητική επικοινωνία, είναι όμως χαρακτηριστικό του πόσο εύκολα επικοινωνιακά λάθη αποδυναμώνουν το παιδί, καθώς δημιουργούνται μοτίβα επικοινωνίας που προοδευτικά υπεισέρχονται και σε άλλους τομείς. Ο γονέας αντιλαμβάνεται ότι έχει την εξουσία να ανατρέψει την επιθυμία του παιδιού και προσαρμόζει ανάλογα το γονεϊκό του στυλ. Έτσι μελλοντικά, όταν ένας πολύ αγαπημένος φίλος του παιδιού δεν έχει την έγκριση του γονέα, τα υποτιμητικά σχόλια εκφράζονται ευκολότερα και τα συναισθήματα του παιδιού αγνοούνται.

  1. Η ελεγκτική επικοινωνία

Ο έλεγχος είναι απαραίτητος, όταν τα παιδιά είναι μικρότερα και περιτριγυρίζονται από χιλιάδες κινδύνους. Μεγαλώνοντας όμως αναπτύσσουν τις δικές τους δυνάμεις και τότε είναι που οι γονείς πρέπει να αρχίσουν να οπισθοχωρούν και να περιορίζουν τον έλεγχο. Αν δεν το κάνουν, τότε τα παιδιά θα εξαρτώνται πάντα από την καθοδήγησή τους και δεν θα καταφέρουν να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα. Ο γονέας που αποφασίζει για τα ρούχα που θα βάλουν, υπερασχολείται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες, ξέρει καλύτερα από αυτά τα μαθήματά τους και απαιτεί να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες της ζωής τους,δυναμιτίζει την αυτονομία του παιδιού και τη μεταξύ τους σχέση.

  1. Η ανταγωνιστική επικοινωνία

«Εγώ στην ηλικία σου…», «Γιατί δεν βλέπεις τα άλλα παιδιά που…», «Αν δεν πάρεις πάνω από 18 στον έλεγχο…»

Η επικοινωνία που στηρίζεται στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού ίσως είναι επιτυχής για κάποια παιδιά, όσον αφορά τις επιδόσεις τους. Υπάρχουν άλλωστε παιδιά που είναι ανταγωνιστικά από τη φύση τους. Αρκετά όμως δεν είναι, με αποτέλεσμα όταν δέχονται τέτοιου είδους επικοινωνιακά μηνύματα, να αισθάνονται ανεπαρκή και αποτυχημένα. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι θωρακίζουν τα παιδιά τους μαθαίνοντάς τα να είναι ανταγωνιστικά και τα προετοιμάζουν για τις απαιτήσεις του ενήλικου βίου. Τα περισσότερα παιδιά όμως μαθαίνουν με αυτόν τον τρόπο, ότι μόνο όταν έχουν καλές επιδόσεις απολαμβάνουν την αποδοχή των γονέων, με αποτέλεσμα οι αποτυχίες που είναι δεδομένο ότι θα έρθουν κάποια στιγμή στη ζωή τους, να βιώνονται περισσότερο τραυματικά.

Η λεκτική και η εξωλεκτική επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιού είναι διαρκώς εξελίξιμη. Η αυτοπαρατήρηση είναι εξίσου χρήσιμη, όσο και η παρατήρηση των αλλαγών που υφίσταται το παιδί καθώς μεγαλώνει. Με αυτόν τον τρόπο, η επικοινωνία θα προσαρμόζεται κατάλληλα στις ανάγκες του παιδιού-που διαφοροποιούνται με την πάροδο του χρόνου- και η σχέση θα ενισχύεται διαρκώς σε ένα υγιές πλαίσιο.

 

 

Εσφαλμένη επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιού


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.