Φοβία νερού

Φοβία νερού

«Από την πρώτη φορά που πήγαμε στη θάλασσα, με το κατακόκκινο μπικινάκι της, τα μπρατσάκια και το extra σωσίβιο φλαμίγκο, πεισματικά αρνείται να μπει στο νερό και προτιμά να παίζει ατελείωτες ώρες στην παραλία. Όλες οι προσπάθειές μας κατέληξαν σε αποτυχία. Βλέποντάς την να ταράζεται, ανακάλεσα στη μνήμη μου κάποιες σκηνές από τη βρεφική της ηλικία που ούρλιαζε και όταν την έκανα μπάνιο. Μήπως η κόρη μου έχει φοβία για το νερό;»

Συνήθως τέτοιου είδους φόβοι στα μωρά και στα νήπια δημιουργούνται, από ένα ερέθισμα που προκάλεσε την αίσθηση κινδύνου, ακόμα κι αν ο κίνδυνος δεν ήταν ρεαλιστικός.

Εννιά μηνών

Το μωρό ξεκινά να συνειδητοποιεί πότε χωρίζεται από τη μαμά και τον μπαμπά. Αυτό συνήθως προκαλεί άγχος που εκφράζεται με δάκρυα όταν φεύγετε από το δωμάτιο και δεν σας βλέπει. Ο φόβος αυτός μπορεί να γενικευτεί  και να πάρει και άλλες μορφές.

Δύο ετών

Τα δίχρονα παρατηρούν τα πάντα και  θέλουν να τα εξερευνήσουν, αλλά ακόμα δεν είναι σε θέση να καταλάβουν πώς λειτουργούν. Έτσι το σιφώνι που αποοροφά το νερό στη μπανιέρα, μπορεί να τους δημιουργήσει τη φοβία ότι θα ρουφήξει και τα ίδια.

Τριών ετών

Τα νήπια έχουν φοβερή φαντασία και συχνά δεν μπορούν να τη διαχωρίσουν από την πραγματικότητα. Μπορεί να φαντάζονται ότι από τον σκοτεινό βυθό θα ξεπηδήσει ένα φάντασμα και θα τα καταπιεί.

Μία άσχημη εμπειρία μπορεί να επιτείνει τους φόβους. Ένα γλίστρημα στη μπανιέρα, ή το βύθισμα του προσώπου στο νερό ή ακόμα κι ένας δυνατός θόρυβος από τζετ σκι στην παραλία,  μπορεί να εγκαταστήσει τη φοβική αντίδραση.

Το μπάνιο στη μπανιέρα

Ο φόβος συνήθως δεν αφορά το νερό, αλλά μήπως μπει σαμπουάν στα μάτια, μήπως γλιστρήσει, μήπως η θερμοκρασία του νερού είναι ακατάλληλη (πολύ ζεστό, πολύ κρύο).

Προσπαθήστε να καταλάβετε τι φοβίζει το παιδί και βοηθήστε το να αναλάβει τον έλεγχο των συναισθημάτων του με τις ακόλουθες τεχνικές:

 • Δώστε του μία μάσκα θαλάσσης για να προστατεύει τα μάτια του. Έτσι θα φοβάται λιγότερο το τσούξιμο από τη σαπουνάδα..
 • Δώστε στο παιδί μικρά μπουκαλάκια ταξιδιού που τα ελέγχει πιο εύκολα, ώστε να καταλάβει πώς βγαίνει το σαμπουάν όταν πιέζει το μπουκάλι..
 • Προσθέστε παιχνίδια. Βάλτε πολλά παιχνίδια στη μπανιέρα, ή παίξτε με τον αφρό κάνοντας τη διαδικασία ευχάριστη. Ένα μουστάκι από αφρό δεν αφήνει κανένα νήπιο ασυγκίνητο!
 • Αντί να το βάζετε να καθίσει στη μπανιέρα εναλλακτικά ας κάνει ντους.
 • Αν βλέπετε ότι δυσκολεύεται πολύ, αφήστε λίγες ημέρες να περάσουν χωρίς να κάνει μπάνιο. Ίσως ξεχάσει τι το τρόμαξε.

Μπάνιο στη θάλασσα

Το αλάτι της θάλασσας, το κύμα, ο βυθός μπορεί να αποθαρρύνουν πολλά παιδιά. Αρκετοί γονείς, λόγω των δικών τους φόβων, μπορεί να είναι υπερπροστατευτικοί με το παιδί στη θάλασσα, ευνοώντας την ανάπτυξη φοβιών. Αν το παιδί σας φοβάται, μην το πιέζετε. Σταδιακά, βήμα βήμα βοηθήστε το να ξεπεράσει το φόβο χωρίς υπερβολές ή τρελές προσδοκίες.

 • Βάλτε τα παιδιά στο νερό όσο πιο νωρίς γίνεται. Υπάρχουν κολυμβητήρια που προσφέρουν μαθήματα σε μωρά. Αν δεν θέλετε το κολυμβητήριο, όσο πιο νωρίς γίνεται, μπείτε στη θάλασσα ή στην πισίνα μαζί τους για να τους μάθετε πώς να διασκεδάζουν στο νερό.
 • Χρησιμοποιήστε μάσκες για να δει το παιδί τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
 • Με ένα σφουγγάρι να βρέχετε το παιδί στο πρόσωπο ώστε να εξοικειωθεί με την αίσθηση του νερού.
 • Μην κοροϊδεύετε το παιδί και μην υποτιμάτε τον φόβο του.
 • Μην υπερβάλλετε.
 • Όταν το παιδί κάνει προσπάθεια να κατανικήσει το φόβο του, ενθαρρύνετέ το.
 • Διαβεβαιώστε το πολλές φορές ότι είναι ασφαλές.
 • Αγοράστε του βιβλία ή παραμύθια που θα το βοηθήσουν να καταλάβει το αίσθημα του φόβου.

Οι περισσότερες παιδικές φοβίες περνούν είτε από μόνες τους είτε με τη βοήθεια των γονιών. Αν ο φόβος όμως επιμένει για πολλούς μήνες, τότε η βοήθεια του ειδικού είναι πολύτιμη.

Φοβία νερού (641)


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.