Φθορά στη σχέση. Τι την προκαλεί;

Φθορά στη σχέση. Τι την προκαλεί;

Η φθορά σε μια ερωτική – συντροφική σχέση έρχεται συχνά χωρίς να την  καταλάβουμε και αναιρεί πολλά από αυτά που πιστεύαμε ή είχαμε φανταστεί στην αρχή. Με το πέρασμα του χρόνου ανακαλύπτουμε ότι μικροί ανούσιοι καβγάδες, γκρίνιες και δεύτερες σκέψεις, δίνουν τις δικές τους πινελιές και αλλοιώνουν τελικά αυτό που με τόση αγάπη και ενθουσιασμό είχαμε ξεκινήσει.

Κάθε μέρα που περνάει, προστίθεται ένα κομμάτι στο παζλ της καθημερινότητας με τον/ τη  σύντροφό μας. Ποια κομμάτια όμως πρέπει να αποφύγουμε; Τι πρέπει να προσέξουμε για να διατηρήσουμε τον ενθουσιασμό και τα θετικά συναισθήματα;

Ανασφάλεια: Υπάρχουν στιγμές που φυσιολογικά μπορεί να αισθανθούμε ευάλωτοι σε μια σχέση, κυρίως όταν νιώθουμε ότι ο/η σύντροφός μας δεν μπορεί να καλύψει τις συναισθηματικές ή άλλες ανάγκες που έχουμε. Ωστόσο, κάποιες φορές η ανασφάλεια έχει να κάνει με τον τρόπο που βιώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και σχετίζεται με θέματα αυτοεκτίμησης και αισθήματα κατωτερότητας. Όταν ο φόβος και η αίσθηση προσωπικής ανεπάρκειας κυριαρχούν, η φθορά δεν θα αργήσει να έρθει.

θέματα εμπιστοσύνης, ζήλεια και συχνές σκηνές ζηλοτυπίας: Πολλές φορές επιλέγουμε λάθος τρόπο για να δείξουμε το ενδιαφέρον που έχουμε για τον/τη σύντροφό μας μέσα από καυστικά σχόλια ή/ και πράξεις. Εύκολα μπορεί να ξεφύγουμε και να γίνουμε κτητικοί, να παρασυρθούμε από τον εγωισμό μας ή να χάσουμε τελικά την εμπιστοσύνη μας. Είτε έχουμε σημάδια είτε όχι, τέτοιες συμπεριφορές θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια τη σχέση μας στον κατήφορο.  

Επαναφορά παρελθόντος, επίκριση, απόδοση ευθυνών και καταμέτρηση του … σκορ των λαθών! Ο ρόλος του δικαστή δεν θα μας βοηθήσει, ακόμα κι αν η λίστα με τα «λάθη» του/ της συντρόφου μας μοιάζει ατελείωτη ή αν έχουμε χίλιους λόγους να τον/ την κατηγορούμε για όσα έκανε ή δεν έκανε. Σημασία έχει να βρίσκουμε κάθε φορά λύσεις, ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα διάφορα «σφάλματα» και όχι να τα υπενθυμίζουμε με κάθε ευκαιρία.

Αυθαίρετα ή ανύπαρκτα όρια: Η φροντίδα στον εαυτό μας και η δυνατότητα να απολαμβάνουμε τον προσωπικό μας χώρο και χρόνο, δεν παύουν όταν είμαστε σε μία σχέση, όπως δεν παύουν και τα «θέλω» μας. Τα όρια πρέπει να είναι σαφή και σταθερά και υπεύθυνοι για να τα υπερασπιστούμε είμαστε εμείς. Μια ισορροπημένη σχέση έχει ανάγκη από όρια που γίνονται σεβαστά και από τις δύο πλευρές.

Εμπλοκή σε οικογενειακές υποθέσεις: Η εμπλοκή σε θέματα που αφορούν την οικογένεια του/της συντρόφου μας είναι μάλλον απαγορευτική, εκτός κι αν προκύπτει μετά από ώριμη σκέψη και προς το κοινό καλό, γιατί σε αντίθετη περίπτωση γίνεται η μεγαλύτερη παγίδα, κυρίως για εμάς.

Άγχος, κακή διάθεση και έλλειψη νοήματος: Όταν η συναισθηματική μας κατάσταση ξεχειλίζει αρνητισμό, δεν θα αργήσει να επηρεάσει και τη σχέση μας. Η πραγματική και ειλικρινής επικοινωνία είναι ίσως το σημαντικότερο σε αυτήν την περίπτωση.

Έλλειψη υποστήριξης, κακή επίλυση συγκρούσεων, κακή επικοινωνία: Σε μία σχέση η αμοιβαιότητα και η καλή επικοινωνία είναι υψίστης σημασίας. Όταν ο ένας πάψει να ενδιαφέρεται και απομακρύνεται, τότε τα πράγματα είναι κρίσιμα και όσο αρνούμαστε να το δούμε και να το αντιμετωπίσουμε, τόσο «ραγίζει το γυαλί».   

Ρουτίνα: Ένας υπολογίσιμος «εχθρός» σε μια σχέση είναι η καθημερινότητα με όλη τη ρουτίνα που την ακολουθεί. Αν κάποιος δεν λάβει δράση, η ρουτίνα μπορεί να εγκλωβίσει τη σχέση σε ένα μονότονο μοτίβο. Μικρές αλλαγές που και που φέρνουν, ωστόσο εύκολα την ισορροπία.

 



Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.