Γιατί δεν ερωτεύονται όλοι με τον ίδιο τρόπο;

Γιατί δεν ερωτεύονται όλοι με τον ίδιο τρόπο;

Ο έρωτας έχει ξεχωριστή θέση στη ζωή των ανθρώπων. Ανέκαθεν ήταν έναυσμα για καλλιτεχνικές συγκινήσεις, κάτι σαν ελιξίριο ζωής και με ποικίλους τρόπους -θετικούς ή αρνητικούς- απασχολεί κάθε άνθρωπο στο ταξίδι της ζωής του. Αντιπροσωπεύει την έντονη επιθυμία, καθρεφτίζει την έννοια της άνευ όρων αγάπης και σκιαγραφείται μέσα από τη λαχτάρα για σαρκική επαφή και τη βαθιά έλξη για κάτι συνήθως πέρα από τον ίδιο τον εαυτό. Είναι ένα κοινό συναίσθημα που όμως μπορεί να έχει σημαντικές δομικές διαφορές, κι αυτό σχετίζεται τόσο με ζητήματα προσωπικότητας όσο και με προηγούμενες εμπειρίες ζωής. Ο «φτερωτός θεός» του έρωτα μπορεί να αγγίξει κάθε άνθρωπο, όμως η επίδρασή του δεν μπορεί παρά να είναι τόσο μοναδική όσο και ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά.

 

Το ερωτικό συναίσθημα, όπως και η αγάπη, βασίζονται σε πρώιμους δεσμούς συσχέτισης με άλλα πρόσωπα. Μια ποικιλία ερεθισμάτων, συμπεριφορών και αλληλεπιδράσεων, που συνεχώς εμπλουτίζεται, διαμορφώνει τον πυρήνα και τα εφόδια για την έκβαση και έκφραση του ερωτικού συναισθήματος. Μπορεί κανείς να βρει χιλιάδες απαντήσεις για τον ορισμό του έρωτα, άλλες έντονα φορτισμένες συναισθηματικά με μια ίσως ρομαντική χροιά και άλλες λιγότερο γλαφυρές με έναν πιο ρεαλιστικό – ίσως και κυνικό- τόνο. Αυτή η διακύμανση συχνά μεταφέρεται και στον τρόπο που οι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο με τον εαυτό τους και κάποιοι να νιώθουν την ανάγκη για συνεχή επαφή με τον σύντροφό τους. Κάποιοι μπορεί να νιώθουν άνετα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με λέξεις και άλλοι να προτιμούν απλές πράξεις φροντίδας. Κάποιοι μπορεί να θέλουν να αφιερώνουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους στον σύντροφό τους και άλλοι να χρειάζονται τον χρόνο αυτό για να επικοινωνήσουν με φίλους και οικείους. Κι όμως, μπορεί η ένταση στο ερωτικό συναίσθημα που μοιράζονται να είναι η ίδια. Ο καθένας μπορεί να βιώνει από την πλευρά του την «απόλυτη» αγάπη, αλλά  πάντα με βάση τα δικά του προσωπικά όρια. Όταν τελικά συναντηθούν δυο άνθρωποι με διαφορετικό τρόπο έκφρασης και εκδήλωσης του ερωτικού συναισθήματος, μπορεί να προκύψουν σημαντικές δυσκολίες στη μεταξύ τους σχέση και να αναδυθούν αρνητικά συναισθήματα. Πολύ εύκολα η μία πλευρά μπορεί να νιώσει προδομένη από έναν σύντροφο που δεν μοιράστηκε τα ίδια συναισθήματα και η άλλη εγκλωβισμένη σε μια σχέση χωρίς ανταπόκριση.

 

Στη διάρκεια μιας ερωτικής σχέσης μας δίνεται κάθε φορά μια ευκαιρία να κατανοήσουμε τον δικό μας εαυτό, να διαφοροποιήσουμε μοτίβα συμπεριφοράς που δεν μας ταιριάζουν ή δεν είναι λειτουργικά και να γνωρίσουμε μια καινούργια οπτική μέσα από τα μάτια του συντρόφου μας. Ο έρωτας δεν είναι απλώς μια εμπειρία συναισθημάτων και απολαύσεων, αλλά και μια μοναδική κάθε φορά εμπειρία αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης.

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.