Γιατί είναι μύθος ότι τα ζυμαρικά προέρχονται από την Ιταλία.

Γιατί είναι μύθος ότι τα ζυμαρικά προέρχονται από την Ιταλία.

Σε όλο τον κόσμο, τα ζυμαρικά αποτελούν συνώνυμο της ιταλικής κουζίνας. Οι ίδιοι οι Ιταλοί μετανάστες έφεραν τα ζυμαρικά παντού. Αν και είναι αλήθεια ότι οι πιο διάσημες ποικιλίες και συνταγές μαγειρέματος ζυμαρικών προέρχονται πράγματι από την Ιταλία, παραδόξως, η πραγματική προέλευση των ζυμαρικών βρίσκεται αλλού!

Πώς λοιπόν τα ζυμαρικά έφτασαν στην Ιταλία; Μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες δημοσιεύτηκε στο “Macaroni Journal” από την Ένωση Βιομηχανιών Τροφίμων. Αναφέρει ότι τα ζυμαρικά μεταφέρθηκαν στην Ιταλία από τον Μάρκο Πόλο μέσω Κίνας. Ο Πόλο έκανε επιχείρηση στην Κίνα την εποχή της δυναστείας Γιουάν (1271-1368) και οι Κινέζοι κατανάλωναν ζυμαρικά ήδη από το 3000 π.Χ. στην επαρχία Qinghai. Εκεί υπάρχουν ακόμη και ενδείξεις για την ύπαρξη νουντλς ηλικίας 4.000 ετών που παρασκευάζονταν από αλεπουδόσπορο και κεχρί.Βέβαια τα νουντλς που έφτιαχναν στην Κίνα δεν θεωρούνται τεχνικά ζυμαρικά. Επιπλέον, τα σύγχρονα ζυμαρικά όπως τα ξέρουμε περιγράφηκαν για πρώτη φορά το 1154 από έναν Άραβα γεωγράφο, τον Idrisi, ως κοινά στη Σικελία. Έτσι, ο Μάρκο Πόλο δεν θα μπορούσε να έχει φέρει τα ζυμαρικά στην Ιταλία μέσω Κίνας. Ήταν ήδη στην Ιταλία εκείνη την εποχή.

Πώς έφτασαν λοιπόν εκεί; Οι περισσότεροι ιστορικοί τροφίμων πιστεύουν ότι οι Άραβες (συγκεκριμένα από τη Λιβύη) έφεραν τα ζυμαρικά, μαζί με το σπανάκι, τη μελιτζάνα και το ζαχαροκάλαμο, στη λεκάνη της Μεσογείου. Στο Ταλμούδ, υπάρχει μια αναφορά ότι τα ζυμαρικά μαγειρεύονται μέσω βρασμού. Θεωρείται, λοιπόν, ότι τα ζυμαρικά εισήχθησαν στην Ιταλία κατά τη διάρκεια των αραβικών κατακτήσεων της Σικελίας τον 9ο αιώνα μ.Χ., οι οποίες επηρέασαν δραστικά την κουζίνα της περιοχής. Είναι επίσης γνωστό ότι μέχρι τον 12ο αιώνα, οι Ιταλοί είχαν μάθει από τους Άραβες μεθόδους ξήρανσης των ζυμαρικών για να τα διατηρούν στα ταξίδια τους. Επίσης, σε πολλές παλιές σικελικές συνταγές ζυμαρικών, υπάρχουν αραβικές γαστρονομικές εισαγωγές.

Μια άλλη θεωρία που δεν είναι τόσο αποδεδειγμένη, είναι ότι τα ζυμαρικά ήρθαν στην Ιταλία μέσω της Ελλάδας, δεδομένου ότι η προέλευση του ονόματος “ζυμαρικά” φαίνεται να είναι ελληνική. Η ίδια η λέξη “ζυμαρικά” προέρχεται από το λατινικό “pasta” που σημαίνει “ζύμη, γλυκό”, το οποίο πιθανώς προήλθε από την ελληνική λέξη “pastos” – “πασπαλισμένο με αλάτι”, “αλατισμένο”. Επίσης, στην αρχαία ελληνική μυθολογία, υπάρχει μια ιστορία για τον θεό Βούλκαν που έσπρωχνε τη ζύμη μέσα από μια συσκευή που τη μετέτρεπε σε λεπτές, βρώσιμες κλωστές.

Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση μηχανής “μακαρονιών” που μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ πιστεύεται ότι την έφερε ο Τόμας Τζέφερσον το 1789, όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ μετά τη θητεία του ως πρεσβευτής στη Γαλλία. Αργότερα, ο Τζέφερσον εφηύρε και τη δική του μηχανή ζυμαρικών.Το πρώτο βιομηχανικό εργοστάσιο ζυμαρικών στις ΗΠΑ κατασκευάστηκε στο Μπρούκλιν το 1848 από έναν Γάλλο.

 

 

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.