Γιατί είναι πιο δύσκολο να πούμε την αλήθεια;

Γιατί είναι πιο δύσκολο να πούμε την αλήθεια;

Γιατί είναι πιο δύσκολο να πούμε την αλήθεια;

Όλοι γνωρίζουμε πως η ειλικρίνεια αποτελεί βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη υγιών κι ευτυχισμένων σχέσεων. Είναι όμως πάντα εύκολο να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς στην καθημερινότητά μας και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις;

Είτε πρόκειται για σοβαρά ζητήματα είτε για μικρές λεπτομέρειες της αλληλεπίδρασής μας, όπως το αν θα πούμε σε ένα φίλο μας αυτό που πραγματικά σκεφτόμαστε με αφορμή μια αφήγησή του ή αν θα σχολιάσουμε κάτι που  μας φαίνεται περίεργο στην εμφάνισή του, χωρίς να θέλουμε να τον προσβάλουμε. Εσείς δε θα θέλατε για παράδειγμα να σας πει ο συνάδελφός σας ευθέως την άποψη του για τη δουλειά σας  ή ακόμα ότι έχετε λερωθεί από αυτό που φάγατε πριν μπείτε για μία σημαντική συνάντηση; Η απάντηση είναι θετική για την πλειοψηφία, όμως παρ’ όλα αυτά, πολλές φορές μαθαίνουμε κάποιες αλήθειες κατόπιν εορτής.

Από την άλλη τι είναι αυτό που μας κρατάει κάποιες φορές από το να πούμε ευθέως αυτό που σκεφτόμαστε;

  • Νιώθουμε ότι είναι πιο ασφαλές και ότι ίσως γινόμαστε περισσότερο αρεστοί, όσο πιο «ήσυχοι» είμαστε σε μία συζήτηση ή σε μία παρέα.
  • Δεν μας αρέσουν οι αλλαγές και αποφεύγουμε να ρισκάρουμε λέγοντας πράγματα που ίσως αλλάξουν παγιωμένες καταστάσεις.
  • Διστάζουμε να πούμε στους άλλους πράγματα που ίσως τους κάνουν να νιώσουν αμήχανα, επειδή εμείς νιώθουμε άβολα με την αδυναμία τους.
  • Η χαμηλή αυτοπεποίθηση. Διατυπώνοντας κάποιες απόψεις μας, πρέπει να έχουμε το σθένος να τις υποστηρίξουμε και δεν είναι εύκολο για όλους να έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με οικεία πρόσωπα.
  • Δεν έχουμε εκπαιδευθεί στο να διατυπώνουμε την αλήθεια, χωρίς να φοβόμαστε τις συνέπειες της.


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.