Γιατί η χρήση μάσκας δεν είναι εύκολη για όλους;

Γιατί η χρήση μάσκας δεν είναι εύκολη για όλους;

Μία από τις πολλές αλλαγές που έφερε η πανδημία είναι και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας.  Κι ενώ αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο προστασίας, η χρήση καλυμμάτων μύτης και στόματος δεν είναι εύκολη για όλους. Σίγουρα υπάρχουν άτομα που απλώς αρνούνται τη χρήση μάσκας, χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποιον ιατρικό ή άλλο σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα. Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που βιώνουν τη χρήση μάσκας σαν μια πραγματικά δύσκολη πρόκληση που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν, αλλά και περιπτώσεις όπου κάποιοι απαλλάσσονται από τη χρήση καλυμμάτων προσώπου για ιατρικούς λόγους,  που δεν ίσως πάντα προφανείς. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας ίσως έχει νόημα να ευαισθητοποιηθούμε λίγο περισσότερο σχετικά με τη χρήση της μάσκας  για να υποστηρίξουμε καλύτερα και να κατανοήσουμε τους συνανθρώπους μας που δυσκολεύονται.

  • Η συνεχής θέαση ατόμων με μάσκες μπορεί για κάποιους να είναι απειλητική, να ενισχύει το φόβο και να προκαλεί έντονα αρνητικά συναισθήματα.
  • Καθώς τα καλύμματα έρχονται σε επαφή με το δέρμα, μπορεί η τριβή να είναι άβολη ή να οδηγήσει ακόμα και σε αισθητηριακή υπερφόρτωση. Θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει ο πειραματισμός με διαφορετικούς τύπους υφασμάτων.
  • Για τα άτομα που φορούν γυαλιά, η θόλωση που προκαλεί ο ατμός που δημιουργείται από τη χρήση μάσκας μπορεί να δυσχεράνει τις καθημερινές εργασίες, μειώνοντας την ορατότητα.
  • Οι μάσκες είναι μια οπτική υπενθύμιση του ιού, επομένως μπορεί να προκαλέσει άγχος, φόβο και νευρικότητα στην καθημερινή αλληλεπίδραση, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες. Αντίστοιχα, μπορεί να προκληθεί αναστάτωση από τη μη χρήση μάσκας σε δημόσιους κλειστούς χώρους, ακόμα και όταν τα άτομα απαλλάσσονται από τη χρήση για σοβαρούς λόγους.
  • Τα καλύμματα μπορεί να επηρεάσουν τον ρυθμό της αναπνοής, προκαλώντας  άγχος ή πανικό. Αυτό στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά συμπτώματα, όπως αίσθημα ζάλης ενισχύοντας τη δυσφορία. Μπορεί ακόμα για κάποιους το βίωμα της χρήσης μάσκας να ενισχύει την αίσθηση «κλειστοφοβίας» ή την αίσθηση ότι είναι «παγιδευμένοι».
  • Ακόμα και όταν κάποιοι απαλλάσσονται από τη χρήση μάσκας, μπορεί να αισθάνονται ντροπή και ανησυχία μήπως  στιγματιστούν ή κριθούν από άλλους. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο ιδίως, όταν οι λόγοι σχετίζονται με  την ψυχική υγεία του ατόμου.


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.