Γιατί η Δευτέρα είναι μία δύσκολη ημέρα;

Γιατί η Δευτέρα είναι μία δύσκολη ημέρα;

Το πρωινό ξύπνημα της Δευτέρας για πολλούς ανθρώπους είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Η μέρα ξεκινά με γκρίνια και η  αρνητικότητα συνεχίζεται μέχρι αργά το απόγευμα. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που έχουν συσχετισθεί με την πεσμένη διάθεση που παρατηρείται μεταξύ των εργαζομένων το πρωί της Δευτέρας:

 Ρουτίνα  του ύπνου

Το Σαββατοκύριακο η ρουτίνα του ύπνου συνήθως χαλάει. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκμεταλλεύονται την απουσία από την εργασία, για να κοιμηθούν λίγο παραπάνω. Όμως ακόμα και δύο ώρες παραπάνω ύπνου μπορεί να απορρυθμίσουν το βιολογικό μας ρολόι, με αποτέλεσμα το πρωινό ξύπνημα της Δευτέρας να γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Φυσικά, η ρουτίνα του ύπνου διαφοροποιείται και από τις κοινωνικές εξόδους του Σαββατοκύριακου. Μπορεί να μην  αλλάζει το άθροισμα των ωρών ύπνου, αλλά για τους περισσότερους αλλάζει η ώρα κατάκλισης κι ενώ τις καθημερινές οι περισσότεροι κοιμούνται αρκετά πριν τις 12.00μ.μ., τα Σαββατοκύριακα η ώρα έλευσης του ύπνου μπορεί να συμπέσει με την ανατολή του ηλίου, γεγονός που δυσχεραίνει την προσαρμογή του βιορυθμού.

Συναισθηματική αλλαγή

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Δευτέρα δεν διαφοροποιείται από τις άλλες ημέρες όσον αφορά τα αισθήματα άγχους ή κατάθλιψης των εργαζομένων. Η μόνη ημέρα που διαφοροποιείται προς το καλύτερο είναι η Παρασκευή καθώς γειτνιάζει με το Σαββατοκύριακο. Αν όμως ρωτήσεις τους εργαζομένους ποια μέρα θεωρούν χειρότερη, η συνηθέστερη απάντηση είναι η Δευτέρα, με διαφορά. Προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την απέχθεια προς τη Δευτέρα, κατέληξαν ότι η συναισθηματική αλλαγή από το Σαββατοκύριακο στη Δευτέρα, είναι μεγαλύτερη απ΄ότι η αλλαγή που συντελείται μεταξύ δύο εργάσιμων ημερών, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγαλύτερη ενέργεια για προσαρμογή.

Ταλαιπωρημένο σώμα

Συνήθως το σαββατοκύριακο οι άνθρωποι τρώνε και πίνουν περισσότερο ή το παρακάνουν με τις ανθυγιεινές συνήθειες π.χ.κάπνισμα. Σύμφωνα με μία ενδιαφέρουσα έρευνα η ημέρα που οι γυναίκες νιώθουν λιγότερο ελκυστικές είναι η Δευτέρα. Εξάλλου ίσως επειδή το σώμα έχει ταλαιπωρηθεί το Σαββατοκύριακο, όλες οι αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε π.χ. δίαιτα, διακοπή καπνίσματος, γυμναστική, έχουν  ως ορόσημο τη Δευτέρα.

Το καταθλιπτικό αίσθημα της Δευτέρας (Monday Blues) ξεκινά ήδη από την  Κυριακή το απόγευμα, ιδίως τον χειμώνα που βραδιάζει νωρίς. Αν κανείς συνδυάσει τα παραπάνω δεδομένα δεν απορεί που τη Δευτέρα:

  • Σημειώνονται τα περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά.
  • Ζυγίζουμε περισσότερο.
  • Η αρτηριακή πίεση είναι υψηλότερη.
  • Η παραγωγικότητα των υπαλλήλων είναι κατά 35% μικρότερη.
  • Πραγματοποιούνται οι περισσότερες αυτοκτονίες.
  • Οι άνθρωποι παραπονιούνται για τουλάχιστον 12 λεπτά.

Φυσικά υπάρχουν και οι άνθρωποι που βλέπουν τη Δευτέρα θετικά. Είναι αυτοί που τη συνδέουν μ΄ένα καινούργιο ξεκίνημα και την επιστροφή στην παραγωγικότητα και τη ρουτίνα. Μακάρι να τους μοιάζαμε!

Giati i Deytera einai mia dyskoli imera


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.