Γιατί καβγαδίζω;

Γιατί καβγαδίζω;

Έχουμε διαβάσει πολλά για τη διαχείριση συγκρούσεων, έχουμε αναλύσει τους παράγοντες τους, έχουμε ακούσει για αποτελεσματικές λύσεις, έχουμε αναγνωρίσει λάθη και πάλι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Καβγάδες ξανά και ξανά. Τι συμβαίνει λοιπόν εκείνες τις στιγμές και το μόνο που βλέπουμε απέναντι μας είναι ένα κόκκινο πανί να ανεμίζει; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να μπουν σε εφαρμογή όλα αυτά που τόσο περίτεχνα γράφουν ειδικοί και προτείνουν οι φίλοι και οι γνωστοί;

Ίσως είναι πιο εύκολο τελικά να αποτρέψουμε έναν καβγά, αν γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε. Γιατί καβγαδίζω λοιπόν;

  • Λόγω συνήθειας: Όσο κι αν αποφεύγουμε τις εντάσεις, εάν έχουμε συνδέσει ένα πρόσωπο με συχνούς καβγάδες και δυσκολίες στην επικοινωνία ή εάν έχουμε «αποδεχτεί» την ταμπέλα του ευέξαπτου και οξύθυμου, πολύ εύκολα μάλλον θα καταλήξουμε να αναπαράγουμε αυτό το μοτίβο με μεγάλη επιτυχία. Οποιαδήποτε συνήθεια, ακόμα κι αν τελικά μας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, δεν παύει να λειτουργεί σαν καταφύγιο, μια λύση έκτακτης ανάγκης, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.

 

  • Λόγω κακού timing: Ας υποθέσουμε ότι έχουμε αφιερώσει όλη τη μέρα για να ετοιμαστούμε για ένα πολύ σημαντικό δείπνο και ξαφνικά, όλα πάνε στραβά, την τελευταία πραγματικά στιγμή. Δεν είναι λογικό να αισθανθούμε τουλάχιστον μια ένταση; Κάπως έτσι κάποιοι καβγάδες μας πιάνουν απροετοίμαστους. Ένας καβγάς λοιπόν μπορεί να ξεκινήσει, γιατί πολύ απλά δεν καταφέραμε να βρούμε τον χρόνο ή τον τρόπο να εκτονώσουμε την έντασή μας και να αντιδράσουμε με υπομονή και σύνεση.

 

  • Λόγω απελπισίας: Όταν έχουμε δοκιμάσει τα πάντα (ή τουλάχιστον έτσι αισθανόμαστε), ένας καβγάς μπορεί να λειτουργήσει σαν μια τελευταία προσπάθεια να ακουστούν οι ανάγκες και τα θέλω μας. Είναι αυτοί οι καβγάδες της απελπισίας που μας θολώνουν ακόμα πιο πολύ και συνήθως μας κάνουν να λέμε πράγματα που αργότερα μετανιώνουμε. Αυτοί οι καβγάδες μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε έναν φαύλο κύκλο εξάρτησης που μειώνει συνεχώς την αυτοεκτίμησή μας.

 

  • Της εκτόνωσης: Πλέον υπάρχουν ειδικά μαγαζιά που ως μέρος της ψυχαγωγίας που προσφέρουν -και με σκοπό την εκτόνωση του πελάτη- επιτρέπουν το σπάσιμο αντικειμένων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Για όσους δεν έχουν την πολυτέλεια αυτής της επιλογής, αλλά βιώνουν μια εσωτερική ένταση που μέσα στη μέρα δεν έχουν τον χρόνο και τον τρόπο να την εκτονώσουν, οι καβγάδες μοιάζουν σχεδόν αναπόφευκτοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια δεν έχει σημασία ο αποδέκτης, αρκεί να εκτονωθεί η ένταση.

 

  • Της δικαιοσύνης: Υπάρχουν και αυτοί οι καβγάδες που ξεκινάνε με «ιερό σκοπό», που έχουν μια χροιά επανάστασης, που αποβλέπουν στο να διαδώσουν μηνύματα και να διεκδικήσουν. Αυτοί οι καβγάδες δυστυχώς χάνονται στο πεδίο της μάχης πριν καν την έναρξη του πολέμου, γιατί πολύ απλά όσοι τους επιλέγουν συνήθως «χάνουν το δίκιο τους».

 

Φυσικά δεν είναι εύκολο να αποτρέψουμε όλες τις συγκρούσεις, αλλά αν αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σκεφτούμε τι κρύβεται πίσω από έναν καβγά, μπορούμε να βρούμε τα κατάλληλα λόγια για να τον αποφύγουμε.

 

 

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.