Γιατί λέω ψέματα;

Γιατί λέω ψέματα;

Μικρά ή μεγάλα, αθώα ή ένοχα ψέματα έχουν ειπωθεί κάποια στιγμή σε όλες τις σχέσεις -οικογενειακές, ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές- . Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν έχει πει ποτέ και σε κανέναν κάποιο, έστω και μικρό, ψέμα. Αναρωτηθήκατε αλήθεια ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί παρασυρόμαστε και τελικά κρύβουμε την αλήθεια ή επιλέγουμε συνειδητά να πούμε τη μισή;

Λέμε ψέματα για να προστατέψουμε τον εαυτό μας: Δεν είναι καθόλου εύκολο να ερχόμαστε αντιμέτωποι με αρνητικές συνέπειες και συναισθήματα, όπως η ντροπή ή οι ενοχές. Και ενώ ένα ψέμα δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι θα καταφέρουμε να τη «γλιτώσουμε», γίνεται μια πρόχειρη ασπίδα που μας δίνει την ψευδαίσθηση της ασφάλειας που χρειαζόμαστε. Κάποιες φορές μάλιστα τέτοιου είδους ψέματα μας βοηθούν με έναν παράδοξο τρόπο να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας και να μην αισθανθούμε ότι πέφτουμε στα μάτια κάποιου άλλου. Αξίζει να αναρωτηθούμε όμως, μέχρι πότε μπορεί να κρατήσει αυτή η ασπίδα.

Λέμε ψέματα για να προστατέψουμε τους άλλους: Αυθόρμητα και χωρίς πολλή σκέψη φαίνεται πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε μια κρίση με ένα μικρό ψέμα. Στην προσπάθειά μας να μην πληγωθούν πρόσωπα που αγαπάμε, για ηθικούς ή άλλους λόγους μπορεί να επιλέξουμε να αποκρύψουμε πληροφορίες που γνωρίζουμε. Σαν πλάνο «έκτακτης ανάγκης» φαίνεται ίσως απόλυτα βατό και άκακο, αλλά τελικά πρέπει να αναλογιστούμε, θα θέλαμε στην αντίστοιχη περίπτωση να μας αντιμετωπίσουν έτσι;

Λέμε ψέματα γιατί θέλουμε να διαφυλάξουμε κάτι σημαντικό: Υπάρχουν στιγμές που αναγκαζόμαστε να πούμε ψέματα είτε γιατί μας το ζήτησαν είτε γιατί πρέπει να αποκρύψουμε σημαντικές ή προσωπικές πληροφορίες. Αυτά τα ψέματα είναι δύσκολο να τα αποφύγουμε, αλλά μπορούμε πάντα να έχουμε έλεγχο στον τρόπο που θα τα διαχειριστούμε.

Λέμε ψέματα γιατί πιστεύουμε ότι λέμε την αλήθεια: Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και κάποια ψέματα είναι απλά η δική μας αλήθεια. Μπορεί να πούμε κάποιο ψέμα γιατί απλώς δεν έχουμε την πλήρη εικόνα των γεγονότων ή υποθέτουμε ότι κάτι ισχύει, χωρίς να το έχουμε διασταυρώσει. Κάποιες φορές ένα «δεν είμαι σίγουρος» ή ένα απλό «δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα» αρκεί.

Λέμε ψέματα γιατί μας δίνουν την αίσθηση του ελέγχου: Κάποια ψέματα λειτουργούν μάλλον «χειριστικά» και μας επιτρέπουν να αποκτήσουμε τον έλεγχο, όταν στην πραγματικότητα τον έχουμε χάσει. Αυτά τα ψέματα μας δίνουν συνήθως χρόνο, αλλά δεν οδηγούν στην πραγματική ικανοποίηση.

Λέμε ψέματα γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω: Τα ψέματα λειτουργούν σαν τη χιονοστιβάδα, μεγαλώνουν κάθε φορά και περισσότερο και παίρνουν μια πορεία που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.  Το δύσκολο με αυτά τα ψέματα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα προκαλέσουν «θύματα».

Λέμε ψέματα γιατί θα θέλαμε να ήταν η αλήθεια: Όπως ένας παραμυθάς που χτίζει κόσμους με τη φαντασία του και τους ζωντανεύει μπροστά στο κοινό, με την ίδια γλαφυρότητα και το ίδιο πάθος μπορούμε να γεφυρώσουμε πολλά κομμάτια της ζωής μας με ψέματα που μας δίνουν την ελπίδα ότι θα πάρουν μορφή. Συνήθως είναι τα ψέματα που λέμε στον ίδιο μας τον εαυτό και μας βοηθούν να κρύψουμε μια αλήθεια που δεν μπορούμε ή δεν ξέρουμε πώς να αντέξουμε.

Σίγουρα δεν έχουν όλα τα ψέματα την ίδια βαρύτητα. Κάποια μπορεί να λειτουργήσουν τελικά και με έναν μάλλον θετικό τρόπο και κάποια μπορεί να προκαλέσουν έναν πραγματικό όλεθρο. Μην ξεχνάτε ότι τις περισσότερες φορές αρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να αποκαλύψουμε την αλήθεια ή να αποφύγουμε να πούμε κάποιο ψέμα.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.