Γιατί παραμένεις σε μία κακοποιητική σχέση;

Γιατί παραμένεις σε μία κακοποιητική σχέση;

Γιατί παραμένεις σε μία κακοποιητική σχέση;

Δεν είναι καθόλου εύκολο να ξεφύγεις από μία κακοποιητική σχέση.8 γυναίκες που δολοφονήθηκαν το 2021 από τους συζύγους τους ή τους συντρόφους τους δεν τα κατάφεραν. Εκτός από αυτές, δεκάδες ακόμα υποφέρουν καθημερινά εγκλωβισμένες σε μία σχέση που μόνο φόβο και πόνο προκαλεί.

Μα γιατί δεν έφυγε; Γιατί δεν χώρισε; Η πρώτη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό μας, όταν διαβάζουμε για μία γυναίκα που έχασε τη ζωή της, επειδή αγάπησε το λάθος άτομο.

Αν βρεθείς όμως σε μία σε παρόμοια κατάσταση γνωρίζεις πόσο δύσκολο είναι να φύγεις. Συνήθως έχεις απομονωθεί από την οικογένεια και τους φίλους, είσαι φοβισμένη γιατί δέχεσαι απειλές, είσαι καταρρακωμένη ψυχολογικά, γιατί ο άντρας που αγάπησες σε βασανίζει και το πιο πιθανό είναι ότι δεν είσαι οικονομικά ανεξάρτητη. Μπορεί τη μια μέρα να το παίρνεις απόφαση και να λες «δεν πάει άλλο» και την άλλη κάτι καλό συμβαίνει και αναπτερώνονται οι ελπίδες σου. Κάποιες φορές πιστεύεις ότι τα πράγματα θα αλλάξουν ή ότι φταις εσύ για την κακοποίηση. Δικαιολογείς τον κακοποιητή (είναι αγχωμένος με τη δουλειά του, έχει οικονομικά προβλήματα κ.λπ.) κι εκείνος απολογείται και υπόσχεται ότι δεν θα το ξανακάνει ποτέ. Ίσως φοβάσαι τη μοναξιά και πιστεύεις ότι δεν θα τα καταφέρεις μόνη σου, ίσως δεν θέλεις να χωρίσεις τα παιδιά από τον πατέρα τους.

Το σίγουρο είναι ότι δεν φταις εσύ που σε κακοποιεί. Δεν προκαλείς εσύ την κακοποιητική συμπεριφορά με τα λόγια σου ή τις πράξεις σου. Μην ξεχνάς ότι σου αξίζει να σου φέρονται με σεβασμό και να νιώθεις ασφαλής. Αν υποτιμά την κατάσταση και συνεχίζει να κατηγορεί τους άλλους και ιδίως εσένα για τη συμπεριφορά του το πιο πιθανό είναι ότι η κακοποίηση θα συνεχιστεί.

Είτε σκέφτεσαι είτε όχι να εγκαταλείψεις τον κακοποιητή σου, υπάρχουν κάποιες ενέργειες με τις οποίες μπορείς να διαφυλάξεις την ασφάλεια σου.

Προετοιμασία για την περίπτωση που θα σου επιτεθεί ξανά

  • Μάθε να αναγνωρίζεις τα κρίσιμα σημάδια που προειδοποιούν ότι μία νέα φάση βίας θα αρχίσει. Κάθε κακοποιητής έχει τα δικά του. Ετοίμασε ένα πλάνο διαφυγής για το πρωί και ένα πλάνο διαφυγής για το βράδυ.
  • Βρες μία κρυψώνα για την περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν. Απόφυγε τα μικρά μέρη χωρίς εξόδους (π.χ. ντουλάπα ή αποθήκη) και την κουζίνα (γιατί έχει μαχαίρια). Η κρυψώνα σου θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα σημείο με τηλέφωνο και παράθυρο.
  • Διάλεξε μία συνθηματική λέξη και ενημέρωσε τους δικούς σου ανθρώπους ότι αν τη στείλεις σε μήνυμα ή αν την ακούσουν στο τηλέφωνο, σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε κίνδυνο και πρέπει να καλέσουν την αστυνομία.
  • Εξήγησε στα παιδιά σου, ότι αν ακούσουν αυτή τη λέξη θα πρέπει να κρυφτούν, αν είναι πολύ μικρά και αν είναι μεγαλύτερα θα πρέπει να βγουν έξω από το σπίτι και να αναζητήσουν βοήθεια από έναν έμπιστο ενήλικα ή τις αρχές.

Προετοιμασία για την περίπτωση που πρέπει να φύγεις επειγόντως από το σπίτι

  • Ετοίμασε έναν σάκο με μετρητά, ρούχα, μία προπληρωμένη πιστωτική κάρτα, ένα καρτοκινητό τηλέφωνο και σημαντικά έγγραφα όπως ταυτότητα, διαβατήριο και κρύψε τα κάπου, όπου θα μπορείς να τα βρεις εύκολα, σε περίπτωση ανάγκης. Αν ψάχνει τα πράγματά σου, προσπάθησε να τα δώσεις σε κάποιο μέλος της οικογένειάς σου ή σε κάποιον φίλο που εμπιστεύεσαι.
  • Απομνημόνευσε το τηλέφωνο για κακοποιημένες γυναίκες που εδρεύει στην πόλη που ζεις ή το τηλ. του ξενώνα που μπορεί να σε υποδεχτεί.
  • Πρόβαρε το σχέδιο απόδρασης. Αν έχεις παιδιά κάντο να φαίνεται σαν παιχνίδι και παίξε μαζί τους μέχρι να το καταλάβουν.
  • Αν καταφέρεις να φύγεις, μη χρησιμοποιείς εφαρμογές στο κινητό και μην ψωνίζεις με πιστωτική κάρτα. Άλλαξε όλους τους κωδικούς σου και πρόσεξε ώστε οι καινούργιοι κωδικοί να μη σχετίζονται με επαιτείους, ονόματα παιδιών ή κατοικιδίων ή με πληροφορίες που μπορεί να του είναι γνωστές.

Ζήτα βοήθεια από τους δικούς σου ανθρώπους και από τις αρχές. Αν φοβάσαι ότι θα σε κυνηγήσει για να σε εκδικηθεί που τον άφησες, ενημέρωσε τους αρμοδίους και ζήτα ασφαλιστικά μέτρα. Η συμβολή του δικηγόρου είναι πολύτιμη. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις και μπορούν να σε βοηθήσουν. Αναζήτησε τις συμβουλές τους στα ειδικά κέντρα που υπάρχουν για τις κακοποιημένες γυναίκες ή στην αστυνομία.

Μην ξεχνάς: σου αξίζει να είσαι ασφαλής.

Giati parameneis se mia kakopoiitiki sxesi


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.