Γιατί τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων μεγαλώνουν εξίσου ευτυχισμένα με τη μητέρα τους.

Γιατί τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων μεγαλώνουν εξίσου ευτυχισμένα με τη μητέρα τους.

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που αναδύονται στο μυαλό μιας μέλλουσας μητέρας είναι αν θα παραμείνει στην εργασία της ή αν θα αποφασίσει να τη σταματήσει. Ακόμη και όταν τελειώσει η άδεια μητρότητας το ερώτημα αυτό παραμένει. Σπίτι ή δουλειά;

Και η πραγματικότητα δείχνει ότι παραμένει στο μυαλό μιας μητέρας ακόμη κι όταν τα παιδιά της αρχίζουν να μεγαλώνουν. Πιθανόν το ζήτημα της εργασίας να τη γεμίζει ενοχές για το αν κάνει την καλύτερη επιλογή, ή όχι. Παράλληλα ο περίγυρος στο άμεσο οικογενειακό ή ευρύτερα κοινωνικό περιβάλλον σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να έχει την πεποίθηση ότι όταν οι μητέρες εργάζονται, αυτό λειτουργεί επιβαρυντικά για τα παιδιά και την οικογένειά τους.

Φαίνεται λοιπόν ότι πέρα από την περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας, τις κοινωνικές αντιλήψεις, τις οικονομικές απαιτήσεις και την επιθυμία για καριέρα, υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό θέμα που χρειάζεται να διευθετηθεί: οι ενοχές των μαμάδων.

Μία πρόσφατη λοιπόν μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χαρβαρντ έρχεται να μας δώσει μία ανακουφιστική απάντηση. Στην έρευνα αυτή μελετήθηκε η ευτυχία των παιδιών που ζουν με εργαζόμενες μητέρες σε σύγκριση με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν εργάζονται. Βρέθηκε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με μητέρες που εργάζονται καταλήγουν εξίσου ευτυχισμένα ως ενήλικες, όπως και τα παιδιά των μαμάδων που έμειναν στο σπίτι.

Συγκεκριμένα και οι κόρες και οι γιοι ερωτήθηκαν για τη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή τους. Είτε οι μητέρες τους παρέμειναν στο σπίτι είτε εργάστηκαν, όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ήταν εξίσου ευτυχισμένοι στο παρόν και ως παιδιά. Ωστόσο, παρατηρούμε ότι οι γυναίκες που εξακολουθούν να εργάζονται πιστεύουν ότι πληγώνουν τα παιδιά τους πηγαίνοντας στην εργασία τους. Τα συγκεκριμένα ερευνητικά δεδομένα έρχονται λοιπόν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις ενοχές. Η διαπίστωση ότι η μητρική εργασία δεν επηρεάζει την ευτυχία των παιδιών στην ενηλικίωση είναι πραγματικά σημαντική. Όσο καταλαβαίνουμε σταδιακά ότι τα παιδιά μας δεν υποφέρουν, τόσο οι ενοχές θα απομακρύνονται.

ergazomenes miteres

 

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.