Γιατί το μυαλό μας αγαπάει τη yoga;

Γιατί το μυαλό μας αγαπάει τη yoga;

Η εξάσκηση της yoga σε τακτική βάση εμπεριέχει οφέλη τόσο για τη σωματική μας υγεία όσο και για την ψυχική μας ισορροπία. Στοιχεία που προκύπτουν από μελέτες που εξετάζουν τον εγκέφαλό μας και την επιρροή που έχει σε αυτόν η εξάσκηση της yoga μας διαβεβαιώνουν για τα πολλαπλά οφέλη που κάνουν το μυαλό μας να αγαπά τη yoga!

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άγχους. Συγκεκριμένα, μια μελέτη του 2010, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που ασκούνταν στο διαλογισμό 30 λεπτά την ημέρα για περίπου 8 εβδομάδες, εμφάνισαν μείωση της φαιάς ουσίας στην περιοχή της αμυγδαλής του εγκεφάλου τους, η οποία συνδέεται με το φόβο και το άγχος. Επίσης εμφάνισαν αύξηση της φαιάς ουσίας στον ιππόκαμπο, ο οποίος παίζει ζωτικό ρόλο στο σχηματισμό της μνήμης, ενισχύοντας το επιχείρημα ότι η yoga ενδυναμώνει τις γνωστικές μας λειτουργίες.

Οι τεχνικές αναπνοής των asanas, της pranayama και οι τεχνικές του διαλογισμού, προσφέρουν στον «ασκούμενο» ένα αίσθημα αυξημένης νοητικής  διαύγειας τόσο κατά τη διάρκεια του μαθήματος της yoga όσο και μετά από αυτό. Συγκεκριμένα, η τεχνική αναπνοής kapalbhati που χρησιμοποιείται συχνά στη yoga, , έχει ως στόχο την αναζωογόνηση και τον «καθαρισμό» του μετωπικού τμήματος του εγκεφάλου. Αυτό δείχνει ότι η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να αλλάξουν κυριολεκτικά τον εγκέφαλο, καθώς στο μετωπιαίο λοβό εδρεύουν οι ανώτερες νοητικές λειτουργίες όπως η πρόβλεψη, η διορατικότητα, η διάκριση, η  αφηρημένη σκέψη, η προσωπικότητα και η συμπεριφορά.

Μέσα από την τακτική εξάσκηση των τεχνικών της yoga φαίνεται ότι εκτός από την αντοχή και την ελαστικότητα του σώματός μας εξασκούμε ταυτόχρονα το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός ενισχύει την επικοινωνία μεταξύ του προμετωπιαίου φλοιού (ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη συγκέντρωση, τη δημιουργικότητα, την ορθολογική σκέψη και το αίσθημα ευτυχίας) και άλλων περιοχών του εγκεφάλου.

Επίσης, επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν αποδείξει ότι οι πρακτικές της yoga ενισχύουν τη θετική έκβαση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, αγχωδών διαταραχών, διατροφικών διαταραχών, σχιζοφρένειας και μετατραυματικού στρες, ενώ συμβάλλουν σε ένα καλύτερο και πιο απολαυστικό ύπνο.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω δεν απορούμε γιατί το μυαλό μας αγαπάει τη yoga, καθώς φαίνεται ότι ενισχύει σημαντικά των ψυχική μας υγεία ενώ ένα ακόμη όφελος είναι η αποτελεσματική της δράση κατά του σωματικού πόνου. Σύμφωνα με μια έρευνα του περιοδικού Journal of Neuroscience, το 2011, τα εγκεφαλογραφήματα έδειξαν ότι ο mindfulness διαλογισμός μειώνει δραστικά την ευαισθησία στον πόνο, ακόμα περισσότερο μάλιστα κι από την μορφίνη.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.