Γιατί το παιδικό ιχνογράφημα είναι πολύτιμο

Γιατί το παιδικό ιχνογράφημα είναι πολύτιμο

 

 

Η τάση των παιδιών να ζωγραφίζουν εμφανίζεται από πολύ μικρή ηλικία και σε όλους τους πολιτισμούς χωρίς να υπάρχει κάποια καθοδήγηση ανεξαρτήτως κοινωνικο οικονομικής κατάστασης. Το παιδικό σχέδιο- ιχνογράφημα ξεκινάει από απλές μορφές και προοδευτικά εξελίσσεται, εμπλουτίζεται και τελειοποιείται καθώς το παιδί μεγαλώνει, δείχνοντας ότι είναι συνυφασμένο με την ανάπτυξή του και τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος που μεγαλώνει. Διάφορες θεωρίες έχουν ασχοληθεί με την ταξινόμηση του παιδικού ιχνογραφήματος σε στάδια υποστηρίζοντας ότιι,ανάλογα με τη μορφή του ιχνογραφήματος καταλαβαίνουμε και τη γνωστικο-κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Εκτός όμως από τις εξελικτικές προσεγγίσεις, υπάρχουν και οι ψυχαναλυτικές, οι οποίες ενστερνίζονται την άποψη ότι κάθε παιδικό ιχνογράφημα εμπεριέχει τα βαθύτερα συναισθήματα και τις υποσυνείδητες συγκρούσεις του παιδιού, το οποίο τις εκφράζει στο σχέδιο χωρίς συνειδητή επεξεργασία. Το σχέδιο εδώ μοιάζει με βαλβίδα ασφαλείας και δεν εντάσσεται σε κάποια ταξινόμηση.

Με όποια κατεύθυνση και αν το αναλύσουμε, το σχέδιο είναι ο τρόπος που ένα παιδί συνομιλεί με τον κόσμο των ενηλίκων. Κάθε ιχνογράφημα λοιπόν συνθέτει και μια ιστορία, ακόμη και αν εμφανισιακά είναι μία «μουντζούρα». Συγκεκριμένα συνθέτει την ιστορία των επιθυμιών και των φόβων του σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής του, Καθώς και τους βιολογικούς και ψυχολογικούς ρυθμούς του.

Γι’ αυτό και οι γονείς ή οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο να μη φιμώνουν, αποτρέπουν ή περιορίζουν την έμφυτη αυτή ανάγκη των παιδιών να σχεδιάζουν και να προβάλλουν στο σχέδιό τους κομμάτι του εαυτού τους.  Άλλωστε ο Πικάσο έγινε 70 ετών για να μπορέσει να ζωγραφίσει όπως ένα παιδί.

Η ζωγραφική είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο το παιδί εκφράζεται και καταγράφει τον κόσμο στον οποίο ζει με τη δική του ματιά. Άλλωστε, αυτό ακριβώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε για τη σωστή διάγνωση και τη θεραπευτική υποστήριξη σε παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

 

paidiko_ihnografima_giati_einai_polytimo


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.