Γνωρίζεις όλες αυτές τις πληροφορίες για τις μέδουσες;

Γνωρίζεις όλες αυτές τις πληροφορίες για τις μέδουσες;

Οι μέδουσες είναι θαλάσσιοι οργανισμοί (ζελατινοειδές ζωοπλακτόν) που κινούνται με ρυθμικές μυϊκές συσπάσεις της καμπάνας. Τα πλοκάμια τους καλύπτονται από “σάκους” που είναι γεμάτοι με δηλητήριο που μπορεί να προκαλέσει ένα επώδυνο έως μερικές φορές απειλητικό για τη ζωή τσίμπημα. Δεν επιτίθενται σκόπιμα στους ανθρώπους, τα περισσότερα τσιμπήματα συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι αγγίζουν κατά λάθος μια μέδουσα.  

 

  • Αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, οι μέδουσες μπορούν να αναπαράγονται καθημερινά. Κάποια είδη λαμβάνουν σπέρμα μέσω του στόματός τους για να γονιμοποιήσουν τα αυγά μέσα στη στοματική κοιλότητα, αλλά οι περισσότερες μέδουσες απελευθερώνουν απλώς σπέρμα ή αυγά απευθείας στο νερό.

 

  • Κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους παίρνουν διαφορετικές μορφές (έξι διαφορετικά στάδια ανάπτυξης). Η μορφή της μέδουσας με το σώμα σε σχήμα καμπάνας και τα μακριά πλοκάμια είναι μόνο ένα από τα διάφορα στάδια του κύκλου ζωής της.

 

  • Υπάρχουν περίπου 2.000 είδη μεδουσών. Η Cyanea capillata ή «Χαίτη Λιονταριού» είναι το μεγαλύτερο είδος μέδουσας στον κόσμο. Μπορεί να έχει πλοκάμια που ξεπερνούν τα 27 μέτρα μήκος (μεγαλύτερο από το μέγεθος της γαλάζιας φάλαινας). Η Pelagia noctiluca (μωβ μέδουσα) είναι η πιο δηλητηριώδης της Μεσογείου και διαθέτει δηλητήριο με αιμολυτική και κυτταρολυτική δράση, ο μηχανισμός της οποίας είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστος. Η μέδουσα Turritopsis dohrnii έχει χαρακτηριστεί ως “βιολογικά αθάνατη”. Όταν απειλείται, αυτό το είδος είναι ικανό να υποστεί κυτταρική μεταδιαφοροποίηση, μια διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα του οργανισμού ουσιαστικά γίνονται και πάλι καινούργια. Αποτελεί σημαντικό αντικείμενο έρευνας, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει τον ιατρικό τομέα να κατανοήσει πώς μπορούν να μετατραπούν τα καρκινικά κύτταρα σε μη καρκινικά κύτταρα. 

 

  • Οι μέδουσες αποτελούνται από 85 έως 98 τοις εκατό νερό. Δεν έχουν καρδιά, πνεύμονες ή εγκέφαλο. Το δέρμα τους είναι τόσο λεπτό που μπορούν να απορροφήσουν οξυγόνο μέσα από αυτό. Δεν έχουν καθόλου αίμα και ανταποκρίνονται στις αλλαγές στο περιβάλλον γύρω τους, χρησιμοποιώντας σήματα από ένα νευρικό δίκτυο ακριβώς κάτω από το δέρμα τους. Αν ξεβραστούν στην παραλία, σχεδόν εξαφανίζονται καθώς το νερό τους εξατμίζεται. Χωνεύουν την τροφή τους (ψάρια, γαρίδες, καβούρια και μικροσκοπικά φυτά) πολύ γρήγορα για να μπορούν να επιπλεύσουν.

 

  • Οι μέδουσες είναι τα αρχαιότερα πολυκύτταρα ζώα στον πλανήτη. Μερικά από τα παλαιότερα γνωστά απολιθώματα χρονολογούνται άνω των 505 εκατομμυρίων ετών. Αυτό σημαίνει ότι εμφανίστηκαν 250 εκατομμύρια χρόνια πριν από τους πρώτους δεινόσαυρους. 

 

  • Αρκετοί τύποι μεδουσών είναι κατάλληλοι για κατανάλωση και σε ορισμένους πολιτισμούς θεωρούνται εξαιρετική λιχουδιά. Οι μέδουσες μεταποιούνται σε αποξηραμένο προϊόν ή χρησιμοποιούνται για να παρασκευαστούν σαλάτες, ζυμαρικά και σούσι.

 

  • Το Μάιο του 1991, 2.478 μέδουσες, στο στάδιο του πολύποδα, ταξίδεψαν σε φιάλες με τεχνητό θαλασσινό νερό στο διάστημα με το διαστημικό λεωφορείο Columbia. Οι επιστήμονες με επικεφαλής τη Dorothy Spangenberg  ήθελαν να εξετάσουν πώς τις επηρέαζε η μικροβαρύτητα. Μέχρι το τέλος της αποστολής, υπήρχαν περίπου 60.000 μέδουσες σε τροχιά γύρω από τη Γη. 

 

  • Η πράσινη φωσφορίζουσα πρωτεΐνη (GFP), από τη μέδουσα aequorea victoria ανακαλύφθηκε το 1992, και έφερε επανάσταση στη βιολογία, όταν μετατράπηκε σε εργαλείο για χρήση σε κύτταρα θηλαστικών. Το Νόμπελ χημείας απονεμήθηκε για την ανακάλυψή της στους Osamu Shimomura, Martin Chalfie και Roger Tsien, το 2008. Η GFP είναι ένα μοναδικό μόριο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των χημικών αντιδράσεων εντός των κυττάρων, σε πραγματικό χρόνο. Εχει αποδειχθεί χρήσιμο για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο ή της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων.


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.