Γονείς και εξετάσεις

Γονείς και εξετάσεις

Γονείς και εξετάσεις

Φτάνοντας στην κορύφωση της σχολικής χρονιάς με τις επικείμενες εξετάσεις, τα συναισθήματα είναι ποικίλα και ιδιαίτερα έντονα, όχι μόνο για τους εξεταζόμενους αλλά και για τους γονείς που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία.

Μπορεί να σκέφτεστε πως είναι στιγμές που οτιδήποτε κι αν πείτε ή κάνετε ακούγεται λάθος στον έφηβο που περνάει την πρώτη αγχωτική διαδικασία στη μετάβαση της ενήλικης ζωής του. Επειδή όμως τόσο η παρουσία σας  όσο και η βοήθειά σας είναι πολύ σημαντική θα ήταν καλό να αποφεύγετε τα εξής:

  1. Αποφύγετε το κήρυγμα.

«Εγώ θυμάμαι στην ηλικία σου, είχα πάντα σωστό πρόγραμμα…»

Φτάνοντας μια ανάσα πριν τις εξετάσεις, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να πείτε στο παιδί σας πώς πρέπει να διαβάσει και πότε. Η προετοιμασία έχει ήδη γίνει το προηγούμενο διάστημα. Δείξτε όμως διαθεσιμότητα για βοήθεια ή για τυχόν απορίες.

  1. Αποφύγετε τις συγκρίσεις με μεγαλύτερα αδέρφια ή φίλους.

«Ο ξάδερφός σου που διάβαζε περισσότερο, είδες πως τα κατάφερε…»

Δεν έχει νόημα να δημιουργείτε υπερβολικές προσδοκίες ή να μεταδίδετε τις δικές σας επιθυμίες στα παιδιά.

  1. Αποφύγετε τις απειλές.

«Αν δεν γράψεις καλά, ξέχνα τις διακοπές το καλοκαίρι…!»

Οι απειλές όχι μόνο δεν αποτελούν κίνητρο, αλλά τροφοδοτούν τους μαθητές με επιπρόσθετο άγχος. Είναι πιο χρήσιμο να γνωρίζουν ποιες επιλογές έχουν σε περίπτωση αποτυχίας ή επιτυχίας. Έτσι μαθαίνουν ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες, θετικές και αρνητικές.

  1. Μην υποτιμάτε το άγχος τους.

«Μην αγχώνεσαι!» «Δεν είναι τίποτα»

Αφουγκραστείτε τις ανησυχίες τους, χωρίς να τις υποβαθμίζετε ή να τις υποτιμάτε. Δείξτε κατανόηση στο άγχος και την ένταση. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά έχουν πολλούς λόγους να αισθάνονται πίεση και άγχος, ακόμα και εάν οι λόγοι αυτοί για εσάς δεν είναι τελικά τόσο σημαντικοί. Βοηθήστε τα να καταλάβουν ότι η προσωπική τους αξία δεν καθορίζεται από τους βαθμούς και από τα όποια αποτελέσματα στις εξετάσεις.  

Ταυτόχρονα, δείτε πως μπορείτε πρακτικά να βοηθήσετε τον αγχωμένο υποψήφιο:

  1. Κάντε τις ημέρες των εξετάσεων πιο ευχάριστες. Ετοιμάστε ένα ωραίο πρωινό, επιλέξτε μια ευχάριστη οικογενειακή δραστηριότητα για το προηγούμενο βράδυ ή μαγειρέψτε το αγαπημένο του φαγητό την ημέρα των εξετάσεων.
  2. Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες στο σπίτι. Αποφύγετε τις εντάσεις και τους καβγάδες με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και μειώστε τους θορύβους. Κλείστε την τηλεόραση που μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή ή προτιμήστε να καθαρίσετε τις ώρες που δεν διαβάζει .
  3. Φροντίστε για μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  4. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο, κάνοντας ένα ευχάριστο διάλειμμα εκτός σπιτιού, όπως π.χ. μία βόλτα με φίλους.

Το σημαντικότερο όλων είναι να παραμείνετε εσείς ψύχραιμοι και υποστηρικτικοί. Η υποστήριξή σας είναι το μεγαλύτερο όπλο ενάντια στο άγχος και το στρες των εξετάσεων. Ωστόσο, μην το παρακάνετε. Μπείτε λίγο στη θέση των παιδιών. Τι ήταν αυτό που θέλατε από τους δικούς σας γονείς και οικείους, όταν περνούσατε μια δύσκολη και αγχωτική κατάσταση;

 

γονείς και εξετάσεις


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.