Γονείς και παιχνίδι

Γονείς και παιχνίδι

Το παιχνίδι είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο στα χέρια του γονέα για να ενισχύσει τη σχέση του με το παιδί και παράλληλα να ενδυναμώσει τη συναισθηματική και σωματική  του ανάπτυξη. Εκτός από τα οφέλη για το παιδί έχει και ο γονέας μεγάλα οφέλη, καθώς το παιχνίδι αποτελεί μηχανισμό αποφόρτισης από το stress. Οι μαμάδες κατά κανόνα αγαπούν τα παιχνίδια ρόλων που ενισχύουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, ενώ οι μπαμπάδες είναι ειδικοί στα παιχνίδια που απαιτούν συμμετοχή του σώματος, ενισχύοντας έτσι την αυτοπεποίθηση των παιδιών.

  1. Ψάξε τις ευκαιρίες: τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του παιδιού σου είναι ζωτικά για τη δημιουργία του δεσμού μεταξύ σας. Το παιχνίδι είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις την προσωπικότητά του και να παρακολουθήσεις την ανάπτυξή του. Με τον ίδιο ζήλο που  θέλεις να καταφέρεις  να τρώει λαχανικά και φρούτα κάθε ημέρα, πρέπει να αρπάξεις τις ευκαιρίες για χρόνο παιχνιδιού. Δεν  χρειάζεται να είναι πολύωρο ή προγραμματισμένο παιχνίδι, απλά όποτε σας δίνεται η ευκαιρία, παίξτε.
  2. Κάθισε στο πάτωμα: όταν χαμηλώνεις στο επίπεδο του παιδιού σας, του στέλνεις το μήνυμα ότι είσαι έτοιμοι να ασχοληθείς μαζί του. Ακολούθησε το στυλ παιχνιδιού του όσο το δυνατόν περισσότερο, για να αντιληφθεί ότι ταξιδεύεις μαζί του στον δικό του παιχνιδόκοσμο. Γιόρτασε τη ζωή μέσα από τα μάτια του παιδιού σου και θυμήσου πώς ένιωθες όταν ήσουν στην ηλικία του. Η μαγεία θα γεννηθεί μέσα από τα κοινά συναισθήματά σας
  3. Διατήρησε βλεμματική επαφή: Βρες ένα παιχνίδι το οποίο μπορείτε να παίξετε μαζί, κοίτα το παιδί στα μάτια και χαμογέλα καθώς παίζετε. Το βλέμμα θα στείλει το μήνυμα:  “Απολαμβάνω τον χρόνο που περνάμε μαζί.”
  4. Ξεφορτώσου την ενοχή: είναι εύκολο να εγκλωβίζεσαι σε σκέψεις γύρω από τη δουλειά και στις εκκρεμότητες της καθημερινότητας, αλλά αν δεν έχεις τακτικά διαλείμματα, το stress θα προσαυξηθεί και θα δεις την επίδρασή  του στο σώμα σου, στη διάθεση σου,  στη σκέψη σου αλλά και στον τρόπο που ασκείς τα γονεϊκά σου καθήκοντα. Το παιχνίδι είναι εξίσου βασικό για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Είναι ένα ευχάριστο, εύκολο αντίδοτο για το stress και μπορείτε να επωφεληθείτε και οι δύο από αυτό.
  5. Γύρνα πίσω στην παιδική σου ηλικία: Πρότεινε στο παιδί σου ένα παιχνίδι που σου θυμίζει τα παιχνίδια που αγαπούσες να παίζεις όταν εσύ ήσουν παιδί. Αν το παιδί σου συμφωνήσει να παίξει, ο ενθουσιασμός θα είναι μεταδοτικός.
  6. Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου: Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου για να παίξετε παιχνίδια ρόλων. Όχι μόνο θα εμπνεύσεις το παιδί σου, αλλά αφήνοντας το μυαλό σου να περιπλανηθεί θα γίνεις πιο δημιουργικός,-ή τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά, παρόλο που έχεις αφήσει την παιδική σου ηλικία.
  7. Ξαναβρές τον αυθορμητισμό σου: Δεν είσαι ποτέ αρκετά μεγάλη για να παίξεις με το παιδί σου. Να είσαι αυθόρμητος,-η και μην αφήνεις του ενδοιασμούς σου να σε εμποδίζουν. Μην προσπαθείς να είσαι διδακτικός-ή, δεν έχει σημασία το αποτέλεσμα, αλλά ο χρόνος που περνάτε μαζί διασκεδάζοντας.
  8. Δημιούργησε το τρίγωνο του παιχνιδιού: Το τρίγωνο που δημιουργείται μεταξύ του εαυτού σου, του παιδιού και του παιχνιδιού ή της κοινής δραστηριότητας, θα πείσει το παιδί ότι απολαμβάνεις τον χρόνο μαζί του. Τα παιδιά λατρεύουν να βλέπουν τις αντιδράσεις και τις ιδέες των μεγάλων και μέσω του παιχνιδιού, παροτρύνονται να εκφράσουν και τις δικές τους.
  9. Απόλαυσε το παιχνίδι: Διάλεξε παιχνίδια που αρέσουν και σε σένα, έτσι ώστε το ενδιαφέρον σου να είναι ειλικρινές και η συμμετοχή σου γνήσια. Αν ένα παιχνίδι σου είναι βαρετό, το παιδί θα το καταλάβει και θα απογοητευτεί.
  10. Αφιέρωσε όλη την προσοχή σου: όσον χρόνο κι αν ξοδέψεις είτε είναι 5 λεπτά είτε μία ώρα, διώξε τις υπόλοιπες σκέψεις από το μυαλό σου. Άσε το τηλέφωνό σου στο άλλο δωμάτιο και βάλτο στο αθόρυβο. Με το να δώσεις όλη σου την προσοχή στο παιδί σου θα αισθανθεί ξεχωριστό, θα νιώσει ότι το αγαπάνε και θα καταλάβει ότι αυτός είναι ο δικός σας χρόνος.

 

 

goneis kai paixnidi


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.