H παράταση της εφηβείας μέχρι τα 24

H παράταση της εφηβείας μέχρι τα 24

Στο βιβλίο «Η εποχή των ευκαιριών», ο L. Steinberg υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι εισέρχονται και παραμένουν στην εφηβεία περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Αυτή η ειδική φάση της ανθρώπινης ανάπτυξης αρχίζει νωρίτερα και διαρκεί περισσότερο. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου πολλοί νέοι, αν και φοιτούν σε διάφορες σχολές ή έχουν εισέλθει στον εργασιακό χώρο, βρίσκονται ακόμη στην εφηβική φάση της ανάπτυξής τους, πιθανώς λόγω των κοινωνικο-οικονομικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας.

Ο Steinberg ορίζει την εφηβεία ως “το στάδιο ανάπτυξης που αρχίζει με την εφηβεία και ολοκληρώνεται με την οικονομική και κοινωνική ανεξαρτησία”. Βάσει της έρευνάς του, ξεκινάει ήδη από τα 10 και συνεχίζεται μέχρι και τα 20 χρόνια. Στην Ελλάδα, η οικονομική ανεξαρτησία όμως επιτυγχάνεται πολύ αργότερα και δεν είναι σπάνιο να συναντά κανείς άτομα 30 ετών που εξαρτώνται οικονομικά από τους γονείς ή παραμένουν στο πατρικό σπίτι παρατείνοντας με αυτόν τον τρόπο τις συνθήκες ζωής που είχαν ως έφηβοι.

Σε μία πρόσφατη ανασκόπηση, στο περιοδικό Child Development, παρουσιάστηκαν στοιχεία από επτά εθνικές έρευνες που διεξήχθησαν μεταξύ 1976 και 2016, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκδόθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Μαζί, οι έρευνες περιελάμβαναν πάνω από οκτώ εκατομμύρια άτομα ηλικίας 13 έως 19 ετών από διαφορετικά φυλετικά, οικονομικά και περιφερειακά υπόβαθρα. Στους συμμετέχοντες τέθηκαν διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο που περνούσαν τον χρόνο τους εκτός σχολείου και οι απαντήσεις παρακολουθήθηκαν διαχρονικά.

Πέρα από τη μείωση της χρήσης αλκοόλ και της σεξουαλικής δραστηριότητας, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι από το 2000 περίπου, οι έφηβοι έχουν μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να οδηγούν, να έχουν δουλειά μετά το σχολείο και να βγαίνουν ραντεβού. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2010, φάνηκε επίσης ότι οι μαθητές της 12ης τάξης έβγαιναν έξω πολύ λιγότερο συχνά από ό,τι οι μαθητές της 8ης τάξης τη δεκαετία του 1990. Το 1991 το 54% των μαθητών λυκείου ανέφεραν ότι είχαν κάνει σεξ τουλάχιστον μία φορά- το 2015 ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 41%. Η J. Twenge, καθηγήτρια ψυχολογίας στο San Diego State και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης αναφέρει ότι τα αποτελέσματά δείχνουν ότι οι σημερινοί έφηβοι είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν πράγματα για ενήλικες. Προσθέτει ότι όσον αφορά τις ενήλικες συμπεριφορές, οι 18χρονοι μοιάζουν πλέον με τους 15χρονους του παρελθόντος.

Παρόμοιες μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας προτείνουν την παράταση του ηλικιακού εύρους της εφηβείας, το οποίο υποστηρίζουν ότι αρχίζει περίπου στο δέκατο έτος και ολοκληρώνεται για τους περισσότερους εφήβους στο εικοστό τέταρτο έτος.

Η πιο πιθανή εξήγηση για αυτή τη νέα παρατεταμένη εφηβεία είναι η σχέση της με την ευημερία. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι έφηβοι ήταν πιο πιθανό να συμμετέχουν σε δραστηριότητες ενηλίκων εάν προέρχονταν από πολυμελείς οικογένειες ή από οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα. Αυτό αντικατοπτρίζει τη λεγόμενη “θεωρία της ιστορίας της ζωής”, την ιδέα ότι η έκθεση σε ένα απρόβλεπτο, φτωχό περιβάλλον ως παιδί οδηγεί σε ταχύτερη ανάπτυξη, ενώ τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα σταθερό περιβάλλον με περισσότερους πόρους τείνουν να έχουν πιο αργή αναπτυξιακή πορεία.

Η ανάγκη διατήρησης ενός υψηλού επιπέδου καθημερινότητας σε συνδυασμό με την αδυναμία να το κατακτήσουν με δικά τους έσοδα, λόγω των οικονομικών συνθηκών (χαμηλοί μισθοί – ακρίβεια) εγκλωβίζει πολλούς εφήβους στην οικονομική εξάρτηση από τους γονείς, η οποία εμπλέκεται με τη συναισθηματική εξάρτηση και με την παρεμβατική συμπεριφορά των γονέων.

Καθώς οι συνθήκες γύρω μας αλλάζουν πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο οι έφηβοι θα μπορέσουν να εξελιχθούν και να προοδεύσουν.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.