Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων από εφήβους

Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων από εφήβους

Το vaping είναι η εισπνοή και εκπνοή ατμών που παράγονται από μια συσκευή όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (γνωστά με διάφορες ονομασίες  π.χ. e-cigs, e-hookahs, mods, vape pens, vapes, tank systems, ENDS).  Παρόλο που οι συσκευές αυτές επιλέγονται συχνά σαν υποκατάστατο των τσιγάρων, η  πλειονότητα των προϊόντων ατμού περιέχουν νικοτίνη. Σύμφωνα με το CDC, ορισμένα ηλεκτρονικά τσιγάρα που διατίθενται στο εμπόριο με 0% νικοτίνη έχει βρεθεί ότι περιέχουν νικοτίνη, ενώ άλλα φαίνεται απλά να μην αποκαλύπτουν ότι περιέχουν νικοτίνη, ενώ το κάνουν. Το vaping μπορεί πιθανόν να  βοηθήσει ενήλικες καπνιστές να μειώσουν τη χρήση των τσιγάρων ή να τη σταματήσουν εντελώς, αλλά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι οι νέοι χρησιμοποιούν προϊόντα ατμού κυρίως για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Παλιότερη έρευνα στην Αμερική αναφέρει ότι οι έφηβοι ξεκινούν πρώτα με μια αρωματική ποικιλία και οι γεύσεις είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα. Μία πρόσφατη σχετική έρευνα στον Καναδά (Canadian Tobacco and Nicotine Survey, 2019) ανέδειξε τους λόγους για τους οποίους οι έφηβοι επιλέγουν να ατμίζουν, αναφέροντας  ως κυρίαρχους α. την επιθυμία τους απλά να το δοκιμάσουν (29%) και β. ότι απλώς το απολαμβάνουν (29%).  Ένα πολύ μικρό ποσοστό ανέδειξε ως κίνητρο την ανάγκη για διακοπή του καπνίσματος.

Οι έφηβοι υποτιμούν την ποσότητα νικοτίνης που υπάρχει στα προϊόντα ατμού που χρησιμοποιούν. Η νικοτίνη όμως έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη διάθεση, την προσοχή, τη μάθηση, τη συγκέντρωση, τη μνήμη καθώς και τη συνολική ανάπτυξη του εγκεφάλου των εφήβων. Παράλληλα, η έκθεση των έφηβων στη νικοτίνη αυξάνει την πιθανότητα να εθιστούν σε άλλες επικίνδυνες ουσίες, καθώς μεγαλώνουν. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση  ηλεκτρονικών τσιγάρων ακόμα μελετώνται. Το vaping όμως έχει ήδη συνδεθεί με σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, πνευμονοπάθεια και καρδιακές παθήσεις, αλλά και με βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως παλινδρόμηση, δύσπνοια, βήχα, πυρετό και εξάρτηση από τη νικοτίνη. Πολλοί έφηβοι που ατμίζουν αποκτούν εθισμό στη νικοτίνη, οπότε αντιμετωπίζουν συμπτώματα στέρησης, όπως ευερεθιστότητα, ανησυχία και αυξημένο άγχος. Το vaping μπορεί να είναι δύσκολο να διακοπεί λόγω  χρήσης νικοτίνης, αλλά και γιατί παρουσιάζεται ως μια κοινωνικά αποδεκτή συνήθεια στον κύκλο των εφήβων. Οι έφηβοι δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο  να σταματήσουν τη χρήση, όσο οι παρέες τους την αποδέχονται ή την επιζητούν.

Πέρα από τη νικοτίνη, μερικά από τα συστατικά των ηλεκτρονικών τσιγάρων παρουσιάζονται εξίσου επιβλαβή για τους πνεύμονες μακροπρόθεσμα π.χ. κάποια αρώματα  τσιγάρων παρότι ασφαλή για κατανάλωση, δεν είναι ασφαλή για την εισπνοή. Έχουν επίσης αναφερθεί περιστατικά όπου χρήστες έχουν δηλητηριαστεί με κατάποση, αναπνοή ή απορρόφηση υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου μέσω του δέρματος ή των ματιών τους. Ελάχιστα περιστατικά που σχετίζονται με πυρκαγιές και εκρήξεις από ελαττωματικές μπαταρίες με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς, συνδέονται με προϊόντα τα οποία δεν είναι ελεγμένα, αλλά είναι αρκετά φθηνότερα, με αποτέλεσμα οι έφηβοι να τα προτιμούν.

Τι μπορώ να κάνω;

Μιλήστε με τους εφήβους για τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων αφού λάβετε αξιόπιστες πληροφορίες για τη χρήση και τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτήν. Προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί και έτοιμοι να ακούσετε,  αποφύγετε την κριτική και ενθαρρύνετε έναν ανοιχτό διάλογο. Μην περιμένετε με μια μόνο συζήτηση να αλλάξουν τα πράγματα. Αναζητήστε μια αφορμή για διάλογο που θα αυξήσει την πιθανότητα να ακούσει ο έφηβος. Ρωτήστε για παράδειγμα τι σκέφτεται για μια συνθήκη που παρακολουθείτε μαζί, όπως όταν συναντήσετε κάποιον να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο ή καθώς περνάτε από ένα κατάστημα τσιγάρων στη βόλτα που κάνετε κ.ο.κ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να προσπαθήστε να δώσετε ένα πιο άμεσο θετικό παράδειγμα διακόπτοντας ή περιορίζοντας το κάπνισμα εσείς οι ίδιοι (φυλλάδιο αυτοβοήθειας).Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.