Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Η ιδέα για μια «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας» προέκυψε στις 17 Οκτωβρίου 1987. Εκείνη την ημέρα, εκατό χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τα θύματα της φτώχειας, της βίας και της πείνας στο Τροκαντερό των Παρισίων, όπου είχε υπογραφεί η ιστορική «Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» το 1948. Οι συγκεντρωμένοι διακήρυξαν ότι η φτώχεια συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιβεβαίωσαν την ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα δικαιώματα γίνονται σεβαστά. Η διακήρυξη αυτή αποθανατίστηκε σε μια αναμνηστική πέτρα που αποκαλύφθηκε εκείνη την ημέρα. Έκτοτε, άνθρωποι κάθε προέλευσης, πεποιθήσεων και κοινωνικής καταγωγής συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στις 17 Οκτωβρίου για να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους και να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους φτωχούς. Αντίγραφα της αναμνηστικής πέτρας έχουν αποκαλυφθεί σε όλο τον κόσμο και χρησιμεύουν ως σημεία συγκέντρωσης για τον εορτασμό της Ημέρας. Ένα τέτοιο αντίγραφο βρίσκεται στον κήπο της έδρας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, όπου κάθε χρόνο τιμάται η Ημέρα από τη Γραμματεία του οργανισμού.

Περίπου πέντε χρόνια αργότερα, στις 22 Δεκεμβρίου 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 17η Οκτωβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας» και κάλεσε όλα τα Κράτη να αφιερώσουν την Ημέρα στην παρουσίαση και προώθηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων σχετικά με την εξάλειψη της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Το ψήφισμα καλεί κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς να συνδράμουν ουσιαστικά στην διοργάνωση δραστηριοτήτων για τον εορτασμό της Ημέρας, και ζητά από τον Γενικό Γραμματέα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την επιτυχία του εορτασμού.

Η 17η Οκτωβρίου παρουσιάζει μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα των ανθρώπων που ζουν σε ανέχεια, μια ευκαιρία να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες τους και να αναγνωρίσουμε ότι οι φτωχοί είναι κυρίως αυτοί που πασχίζουν, ιδίως στα ολοκληρωτικά και ανελεύθερα καθεστώτα. Η συμμετοχή των ίδιων των φτωχών ήταν στο επίκεντρο του εορτασμού της Ημέρας από την αρχή της. Ο εορτασμός της 17ης Οκτωβρίου αντικατοπτρίζει επίσης την επιθυμία των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας να συμβάλουν οι ίδιοι στην εξάλειψή της, υποστηρίζοντας το ελεύθερο εμπόριο και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Η οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος επιβάλλει να προσπαθήσουμε για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και των διακρίσεων και να διασφαλίσουμε στον καθένα τα ανθρώπινα δικαιώματά του. Η συμμετοχή των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή και τις κοινότητές τους, πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών για την οικοδόμηση ενός γόνιμου μέλλοντος. Έτσι μπορούμε να εγγυηθούμε ότι ο πλανήτης μας και οι κοινωνίες μας θα μπορούν να δίνουν ευκαιρίες σε όλους -όχι μόνο σε προνομιούχους. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο -με αφορμή την ημέρα αυτή- να αναγνωρίσουμε ότι αξίζει να χτίσουμε ένα μέλλον στο οποίο να προστατεύονται τα δικαιώματα όλων, επιταχύνοντας τις παγκόσμιες δράσεις για τον σκοπό αυτό.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.